Finn lazacleves, ünnepi előétel 25 perc alatt

Szerző: Házisáfrány - 2012.11.27. 10:25 5 komment

Gyuri ezer éve barátom, így még a megbocsájthatatlant is elnézem neki. Miszerint ő egy linktróger. De attól még szeretjük. Nem ezért, hanem ennek ellenére.

Szóval az úgy volt, hogy pont 2 hete beszéltünk egy „jövő szerdai” közös csirke satay-ozásról. Aztán felvirradt az ominózus szerda, és a reggeli órákban hívtam Gyurit, hogy mit szólna ahhoz, ha a satay-t becserélném egy finn lazaclevesre. Lehet róla szó- mondta Gyuri, de mikor is lenne az a főzés? Jeleztem, hogy aznap este és mellesleg hozzátettem, 2 hete fixáltuk le az időpontot és azóta vagy ötször beszéltünk róla. Öööööö.....- mondta az én drága cimborám,- mindjárt visszahívlak, megnézem mit is tettem mára a naptárba.

...Este 8:30 kor csöngött a telefon. Ne haragudjak, teljesen kimenten a fejéből, ugye megbocsátok. ...Még szerencse, hogy Gyurit 20 éve ismerem, így addigra már boldogan ücsörögtem valamelyik barátnő szófáján egy pohár málnaszörpöt iszogatva...

Nos, a levest végül egy hétre rá Zsuzsinak főztem meg, aki rengeteg csokival és egy dvd-vel érkezett. Beállított (volna) Domi is, akit nagyvonalúan meghívtam, de a telefonom lemerült a kapucsengő meg bedöglött, szegény így eljött, próbálkozott, majd bánatosan hazament. Aztán észrevettem, hogy nem jön, azt is, hogy lemerült a telefon, felhívtam és visszacsábítottam az éjszaka közepén, léci, léci, mea culpa. Éhes lehetett, jött megint. Ezúttal be is jutott. Mozgalmas este lett, na!

Nu. Néhány szó a levesről, ha már gasztroblog. Alapvetően két választásod van az ünnepi főzéseknél. Vagy agyon szívatod magad mindenféle soha el nem készülő, komplikált étellel, hogy aztán a karácsonyfa alatt kókadozz remegő lábakkal fogadkozva, hogy jövőre a mekdonáldszból rendelsz, vagy okosan megcsinálsz néhány pofonegyszerű, gyors ám ízletes fogást és szerényen fogadod a hálálkodók özönét. Amennyiben a B opcióra hajazol, íme ez a leves, mely pikk pakk megvan, és tényleg nagyon finom. Az eredeti recepten annyit változtattam csupán, hogy a friss hal mellett tettem bele egy kis füstölt lazacot is, hiszen rettentően feldobja a leves ízét. Répát sem tesz bele mindenki, pedig szerintem az íze és a színe is kell a tökéletes élményhez. A lazacot "Halas Pistinél" vettem a Budagyöngyén, ott mindig van és jó is.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a házisáfrány facebook közösségéhez itt.

350 gr lazacfilé
150 gr füstölt lazac
400 gr jó minőségű, főzni való burgonya
1 kis fej hagyma
1 póréhagyma
1 répa
3-4 dl tejszín
50 gr vaj
Csokor kapor
2 l halalaplé (ha nincs, jó egy könnyű csirkealaplé is, de simán vízzel is csinálhatod)
1 kk liszt (elhagyható)
Csokor kapor

  1. Hámozd meg a krumplit, és vágd kockákra. Tisztítsd meg a répát és aprítsd fel. Karikázd fel a pórét, vágd apróra a hagymát. Kockázd fel a bőrétől megfosztott halat, csíkozd fel a füstölt halat.
  2. Vastag fenekű lábasban közepes lángon melegítsd a vajat, majd dobd rá a hagymát és a pórét. Párold üvegesre.
  3. Add hozzá a répát és a krumplit, majd öntsd rá a folyadékot és kis lángon gyöngyöztesd addig, míg a zöldség meg nem puhul.
  4. Add hozzá a halat és főzd kis lángon kb. 2 percig. Sózd, borsozd.
  5. Keverd a tejszínt a liszthez, majd kanalanként adj hozzá a levesből és végül keverd az egészet a leveshez.
  6. Forrald gyorsan össze, húzd le a tűzről és ízesítsd a friss, apróra vágott kaporral.

Címkék: ünnep karácsony hal egypercesek ünnepi ételek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr435098682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása