Thai csirke satay, földimogyoró mártással

Szerző: Házisáfrány - 2011.06.02. 09:08 4 komment

Nálam járt Eszter, aki Izraelben él, ezért tudtam, hogy nem csinálhatok neki humusz- pitát. Előtte itt élt Budapesten, így a csirkepörkölt- nokedli verzió se jöhetett szóba. Mi legyen tehát? Gondoltam kap valami egyszerű ázsiait. Már írtam, hogy nem vagyok elkötelezett híve a távol-keleti konyhának, ez alól kivételt tesz minden, amiben van kókusztej. Ebben pedig volt. Ja, és gyorsnak kellett lennem, mert nem akartam az egész estét főzéssel tölteni. Így esett a választásom a thai csirke satay-ra, földimogyoró pasztával. Ezt az ételt kétféle módon is el tudod készíteni.
1. Nekiállsz nagymenőzni és magad kevered a pácot, ízesíted a mogyorót.
2. Leugrasz a sarki fűszerboltba és megveszed a kész, zacskós satay keveréket.
Ez utóbbi egyszerűbb. Az előbbi finomabb. Mindkét út járható. Én most a bonyolultabb verziót választottam. Te csak akkor tedd, ha amúgy is használnád azt a sok fűszert és szószt, ami kell a marinádba. Ha nem, hagyd a francba, és csináld a porból. Az is tök jó. Tényleg.

És, hogy a fotózással mi volt? Nos, már nagyon ment le a nap és csak a szoba egyik sarkában volt elég fény, persze a legmacerásabban berendezhető részen. Az a fény viszont túl kemények bizonyult, úgyhogy nekiálltam az ablakra ragasztani egy vékony asztalterítőt maszkoló szalaggal lágyítás céljából, a szófa háttámláján egyensúlyozva. A nap mindig arrébb ment amikorra nagy nehezen beállítottam a kompozíciót és csak állványról tudtam fotózni, önkioldóval, mert muszáj volt tartanom a derítőlapot a másik oldalról, hogy ne legyenek olyan rohadt élesek a kontúrok és sötétek az árnyékok. Szóval tessék ezt értékelni!!!

A satay Ázsia egyik legnépszerűbb utcaétele. Állítólag közel-keleti kereskedők tették népszerűvé a 8. század körül és az étel valójában a kofták és kebabok leszármazottja. Változatait megtaláljuk mindenhol, Thaiföldtől Malájzián keresztül Indonéziáig. Csak a fűszerezés meg a hús fajtája változik régiónként. Készül csirkéből, bárányból, marhából, disznóból, tenger gyümölcseiből. Egész húsdarabokból vagy daráltból. Hívják sataynak, kebabnak, koftának, szuflakinak, ki, hol, hogy. Ez a mostani egy fűszeres thai változat. És nagyon finom.

A húshoz

40 dkg kockára vágott csirkemell
1 dl kókusztej
1 szál ázsiai citromfű
3 gerezd fokhagyma
1 tk cayenne bors
kb. 1 hüvelyknyi friss galangal gyökér, vagy ha nincs akkor gyömbér
1 tk kurkuma
2 ek őrölt koriander
1 ek őrölt római kömény
3 ek szójaszósz
2 ek halszósz
2 ek sötét barnacukor
2 ek olaj
hurkapálcák a sütéshez

A földimogyoró mártáshoz

200 gr sótlan, pörkölt földimogyoró
1,5 dl kókusztej
1 gerezd fokhagyma
½ tk szójaszósz
2 ek szezámolaj (jó a sima olaj is, ha nincs)
2 ek sötét barnacukor
½ tk tamarindpaszta vagy ha nincs akkor citromlé
1 tk cayenne bors
Víz

  1. Mozsárban törd péppé a fás részétől megfosztott citromfüvet, fokhagymát és galangal gyökeret.
  2. Tedd hozzá a száraz fűszereket és szószokat. Keverd alaposan össze.
  3. Pácold a marinádba a kockákra vágott csirkét legalább 2 órára, de inkább egész éjszakára.
  4. Szúrd a húst a pálcikákra és süsd aranybarnára optimális esetben faszénen, vagy a tűzhelyen, lapos tepsiben.

  1. Aprítógépben pürésítsd a mogyorót az összes többi hozzávalóval.
  2. Ha túl sűrű lenne, tégy hozzá annyi vizet, hogy kellemesen puha masszát kapj.
  3. Tálald a satay mellé.

Címkék: csirke kókusztej egypercesek gyors vacsorák távol-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr975098604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása