Ajándékok házilag 8.- Kockás, a bájos aprósütemény

Szerző: Házisáfrány - 2012.12.14. 10:01 4 komment

Az a baj a karácsnyi süteményekkel, hogy amint előrukkolok valami újjal, az azonnal valamelyik családtag vagy barát kedvencévé válik, és onnantól kezdve az illető évről évre követeli. Az új desszert persze nem jelenti azt, hogy a régi, megszokott repertoárból kihagyhatnék bármit! Így aztán a karácsonyi süteményeim száma folyamatosan duzzad. Ott a zserbóm, az öcsém és az unokatesóm likvidálnának, ha nem csinálnék nekik sőt, általában már az ünnepek első napján elfogy, így 26-a körül mindig tolom a tepsibe a következő adagot. Van a mandulás hókiflim, anyukám barátnői és nagyi nagy boldogságára. Nincsen ünnep mézesek nélkül, Emmácska imádja, és van a minden képzeletet felülmúló gyümölcskenyerem, ami meg pont az én favoritom. Persze emellett habcsók, bejgli és brownie is színesíti az ünnepi palettát. Pár napja pedig egy rossz pillanatomban azt is megígértem valakinek, hogy esetleg megtanítom panettone-t sütni, szóval unatkozni már megint nem fogok...

Nos, kockás, mi több Kockás pont Zsófi kedvence, aki évek óta izélget, hogy mikor sütünk már neki végre. Mert ő azt úgy szereti. Én meg valahogy mindig ellinkeskedtem a közös sütést. Aztán, bár nem egy konyhatündér, egy ponton túl feladta és azt mondta ok, ha nem csinálok neki, pukkadjak meg, elég lesz a recept, megsüti ő, akárki meglássa. Nos, elkapott a lelkiismeret-furdalás és úgy döntöttem, mégis csak csinálok egy nagyobbacska adagot az ünnepekre, megosztom ország-világgal a receptet és ha már úgyis van, bedobok Zsófesznak egy csomagocskát, hogy sütögetés közben legyen mit majszolni.

Kockás mutatós aprósütemény, hozzá finom és omlós, evvel nincs is gond. Amit fontos tudnod az, hogy vajjal készül, nincs olyan körülmény, mely feloldozna téged a margarinhasználat bűne alól, hát ne is próbálkozz! Hideg vajjal dolgozz, és ha egy mód van rá, hideg kézzel. A hozzávalókat épp csak addig gyúrd, míg össze nem állnak, és utána azonnal tedd a tésztát a hűtőszekrénybe pihenni. Én az idén a forgókéses robotgépembe dobtam mindent, össze is gyúrta pikk-pakk, nem is értem miért bajlódtam annyi éven keresztül a kézi gyúrással.

A sütemény összerakásához egy kis odafigyelésre lesz szükséged. Pepecs meló, de nem bonyolult. Mindig csak egy kevés tésztát végy ki a hűtőből. Nyújts a fekete és a fehér tésztából kb. egyforma méretű, 1-1.5 cm vastag téglalapokat. Késsel vágj mindkét tésztából 1-1.5 centiméterenként csíkokat. Eddig ok? Nos, végy 2 világos és egy sötét csíkot. Az oldalaikat kend meg tojásfehérjével, és ragaszd őket egymás mellé. Kend meg a 3 összeragasztott csík tetejét a fehérjével. Most végy 2 sötét és 1 világos csíkot, tedd őket az előzőleg említett 3, immár összeragasztott csík tetejére és járj el ugyan úgy, majd erre kerüljön megint ugyan az a sorrend, mint az alján, fehér, fekete, fehér. Ha ügyesen dolgoztál, a téglalapod magassága és szélessége ugyan akkora kell, hogy legyen, tehát négyzet alakú. Csomagold a tésztát fóliába és tedd a hűtőbe legalább 1 órára, de ha egész éjszaka ott pihen az sem baj. Amikor kiveszed a rudat a hűtőből, vágj 1.5 cm-es szeleteket belőle és úgy tedd a sütőpapírra, hogy sütés közben meg fognak kissé nőni.
Nu, és akkor a recept. Dolgozhatsz dupla mennyiséggel is, az is el fog fogyni. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is a házisáfrány facebook közösségéhez itt.

500 gr liszt
250 gr vaj
2 tojás + 1 fehérje a kenéshez
300 gr cukor
késhegynyi sütőpor
2 ek rum
2 ek cukrozatlan kakaópor
Késhegynyi vanília vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
csipet só

  1. Vedd a hozzávalókat ketté.
  2. Dobd a hozzávalók felét a kakaópor nélkül robotgépbe, vagy gyúrd össze kézzel. Ahogy összeállt, tedd a hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
  3. A maradék hozzávalókat ezúttal a kakaóporral gyúrd össze. A lisztből kivehetsz 1 evőkanálnyit, és ahelyett tedd bele a kakaóport. Ha nem akarna összeállni még 1 evőkanál tejet is hozzátehetsz.
  4. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra és a tepsit béleld sütőpapírral.
  5. Nyújtsd a tésztákat 1.5 cm vastagságúra és vágj belőle 1.5 cm széles csíkokat. Kend meg a csíkok oldalait tojásfehérjével. Enyhén nyomj össze 3 csíkot úgy, hogy a középső másmilyen színű legyen, mint a két szélső. Erre tégy egy réteget ellenkező színű tésztából és arra egy utolsó réteget, szintén úgy hogy egy-egy színre az ellenkező szín kerüljön.
  6. Vágj a tésztából 1.5 cm vastag szeleteket. Tedd a mini sakktáblákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
  7. Süsd kb.10 perc alatt meg a süteményeket. Ne hagyd, hogy a széle elkezdjen barnulni, ahogy kivilágosodott és megszilárdult, már jó is.
  8. Hűtsd a kekszeket 15 percig a tepsiben, majd tedd jól záródó fémdobozba. Hetekig eláll.
  1. ll.

Címkék: karácsony desszert vaj aprósütemény ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr385098684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása