DIY- a gasztroblogger megint nem bírt magával, és raklapból csinált karácsonyfát

Szerző: Házisáfrány - 2015.12.15. 12:49 4 komment

pallet_tree.jpg

Tudom, hogy a szemi-szofisztikált gasztroblogomon semmi keresnivalója nem lenne DIY dolgoknak, de ismersz, nem bírok magammal, ezt is imádom csinálni, így most ha akarod, ha nem, megosztom veled, hogyan készült az idei alternatív, fenyőfabarát karácsonyi installációm. Talán még emlékszel a tavalyi, létrából készült változatra, és arra, amit tavalyelőtt újságpapírból csináltam. Nos, az idén meglovagoltam a pár éve tartó és már kissé lecsengő félben lévő raklapőrületet. Egy ideje ugyanis nem állítok igazi fát, mert olyan bizarr egy már kivágott növény agóniáját végignézni a nappaliban. Ami pedig a műfát illeti, szerintem az olyan, mint a vibrátor, valódi szex helyett. Hasonló, hasonló, de azért mégsem az igazi.

papirfa.jpgkarácsonyfa 2013

4_kicsi.jpgkarácsonyfa 2014

Nu. A karácsonyfa legmacerásabb része az volt, honnan a fenéből kerítek megfelelő raklapot. A használt raklap ugyanis koszos, rettentően nehéz és a lécek hosszanti irányban futnak keresztirány helyett. Csináltattam hát egyet valamelyik raklapgyártó cégnél, de szingli nőként rögtön felmerült bennem a probléma, hogyan szállítom a szajrét haza és pláne miként cipelem fel a negyedikre lift nélkül, egyszálmagam.

Feltettem hát a kérdést a facebookon, hogyaszongya melyik fiúbarát hajlandó nekem ebben segíteni, de a nagy részük csak dekkolt, mint általában, amikor dolgozni kéne. (Bezzeg, amikor enni kell jönni, rögtön ráérnek, de ez most mindegy.) Végül Kálmán majdnem elhozta, ám ahhoz korán kellett volna kelnem, amit utálok. Domi csak béna időpontokban ért volna rá. András nem tudott jönni a gyerekek miatt. Feri beteg lett. Dávid is jelentkezett és őszintén, VELE pont szerettem volna raklapozni, nagyonis, de utolsó pillanatban ő is bedobta a törölközőt. Végül Gyuri/1 mondta, hogy elintézi futárral, viszont abból nem kértem, mert akkor hol marad a sportérték. A vége az lett, hogy Gyuri/2 kijött velem a telepre ahol kiderült, a szajré be is fér a kocsimba, és nem is olyan rohadt nehéz, ergo a vihar a biliben magánszámom helyett simán elintézhettem volna az ügyet már napokkal azelőtt, tökegyedül.

Nos, otthon nekiálltam a munkának. Volt a pincében egy megkezdett doboz dió színű fapác. Nem akartam az amúgy tök szép, vörösfenyő léceket agyonpácolni, sőt, felmerült bennem, hogy natúron hagyom őket. Végül a pácot felhígítottam vízzel, a léceket gyorsan áthúztam a híg lazúrral, ecsettel, és azzal a mozdulattal vissza is töröltem őket egy puha ronggyal. Így lett egy kis „öreg fa” hatása a deszkáimnak, de nem lettek túl sötétek. Száradás után bearanyoztam a fát óarany színű akrilfestékkel. A festékből kiöntöttem egy keveset egy műanyag tálkába. Épp csak beleérintettem egy száraz ecset végét, és durván-rusztikusan végighúztam a léceken. Itt nem az volt a cél, hogy az aranyfesték tökéletesen fedjen, csak egy kis „fílinget” szerettem volna.

fazis.jpgantikolva-aranyozva

fazis_2.jpgFélkészen...

Száradás után maszkolószalaggal kijelöltem, milyen formájú fát szeretnék, majd fehér ceruzával halványan megrajzoltam a kontúrját. A fát fehér, matt zománcfestékkel festettem a lécekre, nem túl nagy ecsettel. A széleinél óvatosnak kellett lenni, hogy ágszerűen nézzen ki. Ez csak kisebb, hegyes végű ecsettel működik. Végül ragasztópisztollyal a raklap aljához ragasztottam egy fél farönköt, amit a barátnőm tűzifái közül hoztam el. A fa így el is készült, jöhetett a dekorálás.

Először szerettem volna valahogy égőket is applikálni a „fámra”, de a füzér nagyon bénán nézett ki ahogy rátekertem a festett deszkákra. Dekorációnak visszafogott színű gömböket választottam, de illik hozzá bármi, így használd a fantáziádat bátran! A díszeket damillal rögzítettem a lécekhez. Ja, egy jótanács! Műanyag gömbökkel dolgozz, mert az enyémek folyton meglógtak, amikor kötözgettem őket, és ha üvegből lettek volna, most a fele ripityára lenne törve. Égőt végül csak a raklap köré tettem, de a kész mű így is szép lett. Most már csak az ajándékokat kell alá tennem.

Sokkal kreatívabb, mint egy igazi fa, és ha már itt tartunk, olcsóbb is. Ha megtartod, jövőre tehetsz rá más színű díszeket is, vagy örömet szerezhetsz másnak azzal, hogy odaadod neki az egész műalkotást ajándékba!

Amire tehát szükséged lesz:

1 db 100*120 cm méretű raklap, sötét színű, barnás feketés árnyalatú falazúr, arany akrilfesték, maszkoló szalag, fehér, matt zománcfesték, ecsetek, damil, 18-24 db 6 cm átmérőjű műanyag gömb, fények, farönk, kettévágva (opcionális)

Sok sikert!!! :-)

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

Címkék: ünnep karácsony DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr778173826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.12.15. 14:30:56

Fenyőillat helyett festékszag – csak a fíling kedvéért, avagy rakodómunkásék karácsonyfája. :D
Őszintén, nekem kicsit elöltetett az, hogy bizarr dolognak nevezel egy hagyományt - halódó fenyőt tartani a lakásban. A világban vágott virágok, növények milliárdjaival díszítenek, döglött állatok bőrét viseljük a lábunkon és még sorolhatnám. Növényeket, állatokat eszünk –fúj. Az állatoknak saját belükbe töltjük vissza a ledarált húsukat – még fújabb. :D Ez is bizarr, ennyi erővel. A megoldásod fenyőbarát, majd fenyőből készíttetsz raklapot, igaz az már döglötten érkezett hozzád, csak a "csontváza". :) A raklap miatt egy szép nagy vörösfenyőt kellett kivágni, nem pedig a pár éves „unokáját”. :D
Lehet, velem van a baj, de el nem tudom képzelni a Karácsonyt friss fenyőillat nélkül. :)

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.12.15. 14:39:05

Szeretem a fenyő illatát Karácsonykor. Olyan mint a bejgli illata. Hozzáadnak a z érzéshez.
1998 óta ugyanaz a zala megyei fatermelő hozza a fánkat, mondhatni személyre szóló fát hoz. Peresz elmeygünk válogatni, tavaly óta a lányommal, mert ez is egy szép pillanata az egésznek.
Van persze, hogy új dolgokat ruházunk fel érzésekkel, de van amikor kell a régi, a hagyományos.

Otthon édes 2015.12.15. 19:58:16

Sziszike, hogy pont a Bridget Jones látszik a lécek között a legjobban, az talán nem véletlen... :D

Körömcsiga 2015.12.16. 08:37:12

Gáz. Szerintem zsemle helyett is jó lesz egy darab raklap reggelire.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása