Ajándékok házilag 15. - krémes limoncello

Szerző: Házisáfrány - 2015.12.19. 11:19 Szólj hozzá!

limoncello_1.jpgAkik ismernek tudják, nem vagyok nagy piás. Az absztinenciámnak teljesen prózai oka van: rosszul leszek az alkoholtól. Azonnal. Sajnos ez van. Ha iszom is, az maximum kóstolásnyi mennyiségű bor, vagy ciki, tudom, de édes vackok, likőrök, desszertborok. A limoncellot például nem szeretem. Vagy legalábbis így gondoltam. Aztán egy nap kénytelen voltam revideálni az álláspontom.

Az úgy volt, hogy átjöttek a lányok saksukázni, mert mindig azt kérnek ha átjönnek. Általában csokoládét hoznak nekem ajándékba vagy olíva olajat, esetleg virágot, de Timi ezúttal valami egészen szokatlannal készült. –Most jöttünk Olaszországból,- mondta- és úgy gondoltam ez még neked is be fog jönni! Majd előhúzott egy üveg krémes limoncello-t. -Útálom a limoncello-t!- vágtam rá bunkó módon, akár egy rosszul nevelt gyerek. Igaz, hogy soha életemben nem kóstoltam, de valami miatt mégis azt hittem, ez nem az én italom, arra meg 40+-osan is képtelen vagyok, hogy valamire, ami nem tetszik, udvariasan rávágjam, köszönöm szépen, nagyon finom.

limoncello_2.jpg

…Három pohárka mennyei ízű „nem szeretem” likőrrel később már csak ködösen láttam a lányokat, akik egyre nagyobb aggodalommal kérdezgették absztinens barátnőjüket, biztos minden rendben van-e. Az üveg viszonylag hamar elfogyott, így neki is vágtam a városnak, hogy újdonsült alkeszként beszerezzek egy újabb adagot, mert annyira rákattantam, de nemigen kaptam sehol. Egy ponton aztán besokalltam, és inkább kerítettem hozzá egy receptet, majd neki is fogtam megcsinálni házilag, azon nyomban. Íme, a fotón ékes bizonyítéka annak, hogy a Házisáfrány már zugszeszfőzdét is fenntart! Az én házi krémes limoncellom! Állat lett, és a következő adaghoz már fel is vettem a barátoktól a megrendeléseket.

Nu. És akkor a recept. Sok melód nem lesz vele, de a citromhéjat ki kell áztatni az alkoholban, ami jó pár nap. Ezt a fázist nem úszod meg. Én 500 m-es üvegeket csináltam, de 250 ml-esek is tök jók ajándékba.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

2 l likőrhöz

8 kezeletlen héjú citrom (ne morogj, hogy beszerezhetetlen, még a Lidl-ben is kapni!)
500 ml gyógyszerári alkohol vagy ugyan ennyi 70% vagy afölötti alkoholtartalmú vodka
1 l tej
200 ml habtejszín
600 g cukor
1 rúd vanília kikapart belseje és héja
csipet só

  1. Mosd a citromokat alaposan meg. Nagyon éles késsel vagy hámozóval hámozd le a héjukat úgy, hogy csak a legvékonyabb külső réteget hámozod le a fehér rész nélkül. Nagyon óvatosan kell dolgoznod, mert a fehér rész keserű, azt nem szeretnéd a likőrbe! (A gyümölcshúsra nem lesz szükség, csinálj a haveroknak limonádé partyt!)
  2. Tedd a héjat az alkohollal egy jól záródó üvegbe, és hagyd békén legalább 5 napig, de ha olyanod van akár 2-3 hétig. Addigra az alkohol vad sárga lesz, a citromhéj pedig kifakul.
  3. Öntsd a tejet a tejszínnel, cukorral, sóval egy vastag fenekű lábasba. Vágd ketté a vaníliát. Kapard ki a belsejét és add a tejhez. Dobd mellé a héját is.
  4. Alacsony lángon melegítsd addig, míg a cukor teljesen feloldódik benne. Időnként keverd meg. Ha bőrösödne, szedd róla óvatosan le.
  5. Húzd le a lángról, és hűtsd ki. Vedd ki a vaníliarudat.
  6. Közben szűrd le az alkoholt, a citromhéjakat dobd ki. Keverd a már szobahőmérsékletű tejes sziruphoz a citromos alkoholt.
  7. Tégy egy tölcsérbe 2 nagyobb gézlapot és azon átszűrve adagold a likőrt jól záródó üvegekbe.
  8. Kínáld hidegen és használat előtt rázd fel.

Címkék: ünnep karácsony ital citrom tejszín ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr738183100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása