Hal sóban- amikor a legegyszerűbb a legtökéletesebb

Szerző: Házisáfrány - 2016.09.23. 09:23 Szólj hozzá!

lubina_soban_1.jpgA halakat mindenki szereti. A hal egészséges, a hal nem hizlal, a hal gyorsan készen van, a hal könnyű, a halat még a gyerekek is szeretik. Sok rosszat tényleg nem lehet mondani róla. Halat sütni ráadásul pofonegyszerű, mégis rengetegszer hívnak fel a haverok azzal, hogy ott állnak a konyhában az ilyen-olyan kopoltyússal tanácstalanul, és mégis mihez kezdjenek vele. Nos, akár egy serpenyőben sütik meg pár perc alatt egy kis vajjal, akár a sütőbe teszik néhány hétköznapi fűszer társaságában, egészen biztos jól fognak járni. Nekem mégis a sóban sült hal a kedvencem. Egyszerűségének tökéletessége, a csodás íz, melyet gyakorlatilag plusz hozzávalók nélkül varázsolsz elő a halból, miden alkalommal lenyűgöz, amikor elkészítem.

lubina1.jpg

Hidd el nekem, hogy a halakat nem kell agyonízesíteni! A friss hal ugyanis úgy tökéletes, ahogy van, nem az a cél, hogy elnyomd, hanem, hogy kiemeld az ízeit. S, hogy honnan tudod, friss-e amit vettél? A húsa rugalmas, a szeme nem homályos és nincs halszaga. A tenger gyümölcseiben tehát old school vagyok, és csak azokkal a hozzávalókkal készítem, amiket a mediterrán tengerek partján jól beváltan, hosszú évtizedek óta fogyasztanak mellé. A lista nem túl hosszú: olíva olaj, citrom, fokhagyma, petrezselyem és fehérbor. Adott esetben még egy kis hagyma, paradicsom, kevéske tejszín vagy vaj. Nagyjából ennyi. A spanyolok pedig a legegyszerűbb végén fogják meg a hal-ügyet, és nem csinálnak semmit, csak megsütik sóban. Ha még nem ismered ezt a módszert, biztosíthatlak róla, hogy az étel egyáltalán nem lesz sós, a végeredményként pedig néhány perc alatt tökéletes állagú, szaftos húsú halat kapsz. Bizony. Zsiradék hozzáadása nélkül. Ha ilyen ételek mellett kedved szottyant volna egy kis fogyókúrához, bizony nem is hibáztatlak!

lubina_soban2.jpg

Nu. És akkor a recept. Ez az étel elronthatatlan. Három dologra ügyelj csupán; a sütő hőmérsékletére, a hal súlya/ idő megfelelő arányára és arra, hogy elég vastag egyen a húson a só réteg.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 fő részére

1 db 1.5 kg súlyú vagy 4 db 500 gr-os fehér húsú, nem mélytengeri hal, pl. aranydurbincs vagy tengeri sügér
2 kg durva szemű tengeri só
2 citrom leve
1 dl olíva olaj
1 csokor petrezselyem

  1. Melegítsd elő a sütőt 240 fokra.
  2. Végy egy tepsit, amibe a pikkelyektől és belsőségektől megtisztított hal(ak) egymás mellett kényelmesen elférnek.
  3. Boríts a tepsi aljára kb. 2 cm nagy szemű sót. Fektesd rá a halat és borítsd a tetejét is be sóval ugyan ilyen vastagon. Ügyelj rá, hogy a só az egész halat egyenletesen befedje. Spriccelj a sóra kevés vizet.
  4. Tedd a halat a sütőbe. A ½ kg-os halakat 20 percig süsd, az 1 kg-t 25 percig, a 1.5 kg nagyhalnak is elég kell, hogy legyen 30 perc.
  5. Közben aprítsd a petrezselymet és tedd egy tálkába. Nyomd mellé a fokhagymát, adj hozzá sót, csavard rá a citromot, majd végül keverd hozzá az olajat.
  6. Vedd ki a halat a sütőből és pihentesd 3-5 percig.
  7. Oldalt megütögetve szedd le róla a mostanra páncéllá keményedett sóréteget. Ezután, óvatosan húzd le a hal bőrét úgy, hogy a só ne hulljon a halhúsra. Fejtsd le a hal gerincéről a húst egy lapos kanállal vagy lapáttal, majd óvatosan távolítsd el a halcsontot és fejtsd le a húst a hal másik oldaláról is úgy, hogy a halbőr ott maradjon és ez az oldal se legyen sós.
  8. Tálald azonnal valamilyen könnyű körettel és locsold meg a fokhagymás, olajos mártással.

Címkék: spanyol hal mediterrán tenger gyümölcsei egészséges egypercesek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1611737375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása