Mandulás vegán padlizsánkrém

Szerző: Házisáfrány - 2021.10.12. 14:28 komment

mandulas_padlizsankrem.jpgImádom a zöldségeket, a padlizsán pedig íze és sokoldalúsága miatt vitathatatlanul a kedvenceim közé tartozik. Szeretem a rakott változatokat, remek étel kisütve, simán lemondok miatta egy húsos fogásról, de a nap végén mégis csak a padlizsánkrém a kedvencem, és ez nem véletlen!

A padlizsánkrémben az a csodás, hogy mindenki odavan érte és rettentően sokféleképpen el tudod készíteni.  Elrontani nem lehet, ez a mártogatós így is finom meg úgy is. Tehetsz bele növényi olajat, olíva olajat, majonézt, tahinit, egyéb magkrémeket és magvajakat, joghurtot, tejfölt, hagymát, fokhagymát, zöldfűszert, de akár gránátalma melaszt vagy gránátalma szemeket is. Nekem is van vagy öt receptem, ugyan arra az ételre, hol így csinálom, hol úgy, a padlizsánnal hálás dolog kísérletezni.

Ebbe a változatba ezúttal egy rendhagyó csavar került. Előző nap grilleztem a barátokkal, és a parázsra rádobtam pár padlizsánt, „valamire még jó lesz” alapon. Amikor pedig nekiálltam, csak abban voltam biztos, hogy nem akarok majonézt tenni az ételbe. Maradt még a múltkori mandulakrémes müzliszelet sütésből némi Grapoila mandulakrémem, így végül az lett az mártogatós olajtartalmú összetevője. Ettől ez a padlizsánkrém kicsit a tahinivel készült, közel-keleti baba ganoushra hajaz, a mandulakrémnek azonban sokkal elegánsabb, visszafogottabb íze van, mint a szezámpasztának, így ebben a verzióban jóval dominánsabban érzed az ételben a többi hozzávalót.

Szeretem a Grapoila magkrémeket, azokat ugyanis hidegen sajtolják, így a magok íze mellett minden vitamin és ásványi anyag bennük marad. A mandulakrém (vagy mandulavaj) a telítetlen zsírsavak és az E és a B-vitamin mellett tele van magnéziummal, káliummal és kalciummal.

Nos, amit a padlizsánról tudnod kell, a következő:

  • Mondjon bárki bármit arról, hogy nem érhetsz hozzá fémmel, mert megkeseredik, ez nem igaz. Ez az állítás még abból az időből ered, amikor nem rozsdamentes fémtárgyakkal dolgoztunk, egy kétszáz évvel ezelőtti vaskés például valóban reakcióba lépne a zöldséggel, de a botmixered rozsdamentes aprítókése garantáltan nem fog!
  • Sütés előtt szurkáld meg a zöldséget 2-3 helyen, különben szétrobbanhat és azt nem akarod!
  • Ha nem akarod, hogy híg legyen a krémed, csöpögtesd rendesen ki a már megsült padlizsánokból a felesleges folyadékot.
  • Az ilyen ételekhez sosincs egzakt recept, az arányok csak hozzávetőlegesek. Folyamatosan kóstolgass és ízesíts utána, ha valamiből úgy érzed még hiányzik.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

4 fő részére

2-3 db hibátlan, közepes méretű padlizsán
100 g Grapoila mandulakrém (http://grapoilashop.hu/MAndulakrem-200-g)
csapott evőkanál citromlé
½ tk római kömény
1 gerezd fokhagyma

a tálaláshoz

extraszűz oliva olaj
felaprított petrezselyem
felaprított, hámozott mandula
laposkenyér

  1. Szurkáld meg a padlizsánt. Ez azért fontos, mert enélkül sütés közben túlnyomás keletkezhet benne, és szétrobbanhat. Volt már ismerősöm, aki járt így, a takarítás részt jobb, ha inkább nem képzeled el!
  2. Faszénen, gázrózsán vagy 200 fokos sütőben, időnként megforgatva süsd a padlizsánokat addig, míg a közepükig át nem puhulnak. Ne félj attól, ha a héj megfeketedik, ez nem jelenti azt, hogy a belseje megégett!
  3. Tégy egy tálba nagyobb szűrőt, szurkáld meg a még forró padlizsánok alját, és tedd a szűrőbe kicsöpögni. Hagyd így kihűlni.
  4. Hámozd meg a zöldséget és tedd egy magasabb tálba, hogy turmixolás közben ne fröcskölje össze a konyhát.
  5. Add hozzá a magkrémet, a fűszert. a sót, a citromlevet, majd pürésítsd össze.
  6. Ha már jó az állaga, nyomd bele a fokhagymát és mixelj a krémen még egy egész keveset.
  7. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána. A fokhagyma íze később intenzívebbé válik majd, így csak akkor tegyél bele egynél több gerezdet, ha tényleg nagyon fokhagymásan szereted.
  8. Ha van rá idő, takard le a krémet és tedd a hőtőbe egy órára, hogy összeérjenek az ízek.
  9. Tálald petrezselyemmel és mandulával megszórva, olíva olajjal gazdagon meglocsolva.

Címkék: zöldség gyors padlizsán egészséges vegetáriánus vegán közel-keleti tapas-mezze grapoila

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr6116718490

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása