Füstölt lazacos töltött tojás

Szerző: Házisáfrány - 2019.04.10. 18:22 Szólj hozzá!

lazacos_toltott_tojas_1_1.jpgMindig mondogatom a mostani 18 éveseknek, hogy „azénidőmben” mennyivel vadabbul buliztunk, mint ahogy ők tolják. Pedig a mai „limót és komplett szórakozóhelyet bérlünk” partykhoz képest ezek meglehetősen fapados események voltak. Se catering, se profi DJ, helyette a lakásból elüldözött szülők, a fogasról lenyúlt, soha elő nem kerülő télikabátok, táskák, és a rettegés, hogy mi van, ha feljön „a Moszkva tér”. Az azonban egészen biztos, hogy olyan boldogok azóta sem voltunk! Ezekben a bulikban ködös emlékeim szerint meglehetősen sok, prémium minőségűnek a legjobb indulattal sem nevezhető alkohol fogyott, étel ellenben szinte sosem, vagy ha valami mégis, az kimerült pár bánatos szelet zsíros kenyérben, amit tuti megzabáltunk az első 30 percben. Hol volt akkor még az éjszakai pizza és sushifutár! Talán ez az oka, hogy így 25 év távlatából is jól emlékeszem arra a bulira, „a Rammacheréknél”, ahol a kedves mama, mielőtt elhagyta volna a süllyedő hajót, gyorsan összedobott egy óriási adag tojáskrémet annak reményében, hogy talán ha eszünk, kevésbé nyomunk be és nem szedjük darabjaira a lakást. A számítása be is vált, hiszen én a mai napig emlékszem arra, milyen jól is esett az a bizonyos tojáskrém éjféltájt, jó pár pohár vállalhatatlan vodkanarancs és VBK után.

lazacos_toltott_tojas_2_1.jpg

Nem tudom, miért pont húsvét tájt jutott eszembe pont ez a házibuli, de ha már, akkor úgy gondoltam, idén a klisé kemény tojás helyett csinálhatnék egy funky tojáskrémet az ünnepi asztalra. Mert a kemény tojás unalmas, a tojáskrém korrektül elkészítve ellenben bitang jó! Rammacher anyuka klasszikusából indultam ki, de az amúgy pofonegyszerű ételt az ünnepi fogások közé emelve csavartam rajta párat. Egyrészt a krémet füstölt lazaccal gazdagítottam, másrészt a már főtt tojásokat savanyított cékla levében marináltam, amitől egyrészt rettentően menőn néznek ki, másrészt kaptak egy kellemesen pikáns, savanykás plusz ízt.

A krém készítésével eltöltött időt sikerült minimalizálnom, ugyanis a minap kaptam egy lenyűgözően szép, Russell Hobbs Retro „kuttert", azaz egy kétfunkciós forgókéssel is ellátott konyhai robotgépet, és miután a tojáskrémből mennyiséget akartam csinálni, mert sok vendéget vártam, gondoltam legalább van apropóm arra, hogy kipróbáljam. Így egyszerűen bedobtam a hozzávalókat a robotgépbe, pulzáltam rajta kettőt és máris szuper krémes volt a húsvéti lakoma favoritja.

Nu. És akkor a recept. A kész töltött tojásokat jól záródó műanyag dobozban a következő napig is eltarthatod.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

6 fő részére

6 nagy tojás
1 közepes cékla
50 g füstölt lazac (tehetsz bele többet is, bátran!)
2 újhagyma zöldje
2 ek majonéz
1 ek tejföl
1 kiskanál magos mustár
50 ml ételecet
só, bors, cukor ízlés szerint

  1. Mosd alaposan meg a céklát, majd hámozd, és vágd 2*2 cm-es kockákra.
  2. Tedd egy lábasba annyi vízzel, hogy épp ellepje. Adj a vízhez annyi ecetet, hogy kellemesen savanyú legyen, majd sózd és cukrozd ízlés szerint.
  3. Főzd a céklát lassú tűzön addig, míg meg nem puhul, ez a gumó méretétől függően 20-60 perc lehet.
  4. Hűtsd ki a céklás levet, majd szedd ki a vízből a zöldséget. Ezt később bármilyen salátába felhasználhatod.
  5. Közben főzd a tojásokat keményre, (ezt a forrástól számítva 7-10 perc alatt éred el), hámozd őket meg és várj, míg kihűlnek.
  6. Tedd a tojásokat a cékla lébe, majd a levet a hűtőszekrénybe, és hagyd békén 1-12 órán keresztül. Minél erősebb volt a cékla színe és minél tovább hagyod a tojást a lében, annál vastagabb részen lesz a tojásfehérje rózsaszín sőt, ha nagyon sokáig hagyod ázni a tojást, a sárgája is be fog színeződni!
  7. Vedd a tojásokat ki a cékla léből, szárogasd meg, majd egy éles késsel vágd őket ketté és óvatosan vedd ki a sárgákat, majd tedd az aprítógépbe.
  8. Add a sárgákhoz a majonézt, tejfölt, mustárt, sót és borsot, majd pulzálva keverd az aprítógépben addig, míg krémes állagú nem lesz. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.
  9. Közben karikázd vékonyan az újhagymát és aprítsd minél kisebbre a lazacot.
  10. Spatula segítségével keverd a hagymát és lazacot a tojáskrémhez.
  11. Töltsd nyomózsák vagy kiskanál segítségével a tojáskrémet vissza a fehérjékbe. Díszíts minden tojást kis lazacdarabokkal.

Címkék: húsvét ünnep tojás ünnepi ételek russell hobbs szponzorálttartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr714738471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása