Ajándékok házilag 4.- fűszeres, mézes mustár

Szerző: Házisáfrány - 2011.12.17. 18:13 1 komment

Városi lány vagyok, így mint annyi minden másról, a mustárról is sokáig azt hittem, hogy tubusban, vagy műanyag flakonban terem. Tuti, hogy azon szószok egyike, amiket csak gyártani lehet, otthon készíteni nem! Persze ha a rettenetes ízű glóbusz mustárt veszem alapul, nem csoda, hogy soha eszembe se jutott, hogy ilyet érdemes csinálni. Nem mintha olyan gyakran lenne nálam glóbusz mustár, de akár lehetne is...

Szóval az úgy volt, hogy tavaly a főzőiskolában, ahova járok, húsbontás technikák órán csináltunk házi mustárt a marhahúshoz és akkor kiderült, hogy milyen szofisztikált ízeket lehet kihozni némi ártatlannak látszó őrölt magból. Ezen felbátorodva aztán csomó mindenkinek adtam karácsonykor ajándékba 1-1 üveg mennyei ízű, fűszeres mustárt, de egy üveggel bölcsen megtartottam magamnak, hogy legyen mit kínálni tradicionális újévi lencse partymon a virsli mellé. Nos, nagy üveg volt, mégis elfogyott már a buli közepe táján. Még szerencse, hogy volt a frigóban bolti, így nem sültem fel, és arra amúgy sem izgult annyira senki, hogy nagykanállal tömje magába.

Mustárt készíteni nem csak egyszerű, de meglehetősen kreatív tevékenység is, mert az ecetekkel, sókkal, fűszerekkel, folyadékokkal, csípősséggel bátran lehet variálni, így a mézestől a málnásig bármilyet készíthetsz sőt, ha valaki nagy mustárrajongó, csinálhatsz neki egész kis gyűjteményt a hétköznapi fajtáktól az esküvőkre és temetésekre tartogatott izgalmasabb változatokig. Ha adhatok tanácsot, ne próbálkozz a mag az otthoni őrlésével, nem éri meg, kivéve, ha magos mustárt szeretnél. Ebben az esetben vegyítheted az otthon rusztikusra tört magokat a fűszer vagy gourmet boltban vásárolt, finomra őrölt porral. Ha több fajtát árulnak, próbálj ki mindegyikből egy kicsit, mert a különböző fajtákat érdemes keverni.

Nos, és akkor a recept. Én fehér balzsamecettel dolgoztam valamint akácmézzel, de ahogy már az előbb is írtam, kísérletezhetsz bátran, az eredmény meglepően jó lesz! A szajrét nem árt néhány nappal azelőtt megcsinálni, hogy elajándékoznád, mert kell neki egy kis idő, míg összeáll. Cserébe nem romlik. Tartósítószer nélkül sem.

50 gr őrölt mustármag
75 gr jobbfajta ecet (málnaecet, fehér balzsamecet, dióecet, pedro ximenez sherry ecet, stb.)
7 gr só
1 kk fűszerkeverék (nálam, koriander, fahéj és szegfűszeg volt, de lehet tárkony is)
1 kk méz
50 gr víz, de próbálkozhatsz száraz fehérborral is

  1. Vegyítsd egymással a szárazanyagokat.
  2. Habverővel keverd hozzá a vizet és mézet.
  3. Ha kell, ízesíts utána. Ha mustárod nagyon csípős lenne, ne izgulj, mire összeáll, az ízek sem lesznek annyira vadak.
  4. Használd 2-3 nappal a készítés után. Nem romlik, de tárold hűtőszekrényben.

Címkék: mustár szószok ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr215098645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása