Lemon meringue pie, egyenesen anyák napjára

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.02. 00:08 Szólj hozzá!

Anyák napja előtt megkérdeztem a mamát, hogy minek örülne a legjobban mire ő azt felelte, neki tök mindegy, csak legyen rajta tojáshab. (Régen azt mondta volna, ne veszekedjünk folyton az öcsémmel és viselkedjünk rendesen. Na, amikor ilyen hülyeségeket kért, az volt a legegyszerűbb, ha vettem neki virágot.) Mama él-hal a tojáshabért és évek óta emleget valami citromos- habcsókos süteményt, amit Spanyolországban szokott enni. Úgy döntöttem, ez csakis a „lemon meringue pie” lehet, a nagy angol-amerikai kedvenc. Andalúziában van egy csomó brit, biztos azoknak árulják. Engem sokáig nem vonzott, ám egyszer kellett csinálnom valami citromosat az egyik ex-apósnak nyalizásból, mert aszonták csak a savanykás édességeket szereti. Gondoltam, ez jól néz ki, mi bajom lehet, hátha bejön neki. Kiderült, hogy nem véletlenül vannak úgy oda érte, attól a naptól kezdve pedig értem is odalett az após. Naná.

Ez a desszert abból a szempontból macerás, hogy először meg kell sütni vakon a tésztát, aztán meg kell főzni hozzá a „lemon curd”-öt, ami egy citromos, tej helyett vízzel készített sodó, majd beleönteni a pitetésztába a krémet és a végén még sütni kell az egészet egy darabig a tojáshabbal. A hab akkor jó, ha kívül már barnul, de a belseje puha marad. Mama tök boldog volt vele, szerintem próbáld ki te is! És mint eddig bármikor: most is várom a recept alapján készült képeket, hogy felposztolhassam a Házisáfrány facebook oldalra!

A tésztához:

250 gr finomliszt
125 gr vaj
2 ek cukor
Csipet só
1 tojás sárgája
2 ek jeges víz

A lemon curd-höz

100 gr cukor
4 citrom leve és reszelt héja
7 ek étkezési keményítő
6 tojás sárgája
100 gr olvasztott vaj

A habcsókhoz

200 gr kristálycukor
6 szobahőmérsékletű tojásfehérje
100 gr porcukor
Csipet só

  1. Keverd a lisztet a szárazanyagokkal össze
  2. Morzsold bele a hideg vajat, add hozzá a tojás sárgáját és a vizet, majd gyors mozdulatokkal, hideg kézzel gyúrd össze. Tedd fóliába és pihentesd a hűtőszekrényben 30 percig.
  3. Ha eleget állt, hűtsd ki, nyújtsd vékony korong formájúra és óvatosan bélelj ki vele egy piteformát. Tégy a tésztára sütőpapírt és valamilyen nehezékkel, pl. 2 marék száraz babba süsd „vakon” 180 fokon, 15 percig. Hűtsd ki kissé, majd óvatosan szedd ki belőle a „nehezéket” és a sütőpapírt.
  4. Keverd a keményítőt a cukorral és 3 ek vízzel, hogy paszta állagú krémet kapj.
  5. Reszeld le a citromok héját és ½ dl vízzel forrald fel, majd öntsd a keményítős masszához.
  6. Add hozzá a tojássárgákat, olvasztott vajat és a citromok levét.
  7. Tedd a keveréket a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon főzd, míg jó sűrű nem lesz, majd öntsd a pitébe és várd meg, míg kissé kihűl.
  8. Öntsd a fehérjéket tálba és csipet sóval verd habbá. Öntsd hozzá a kristálycukrot majd verd legalább 4-5 percig, míg nagyon kemény és fényes nem lesz. Óvatosan szitáld rá a porcukrot és spatulával, finom mozdulatokkal forgasd a habhoz épp csak annyira, hogy összekeveredjen.
  9. Halmozd a habot a süteményre és formázd, úgy, hogy apró „habcsúcsokat” kapjál.
  10. Süsd 120 fokon míg a tojáshab megbarnul kissé, kb. 30 percig.
  11. Hűtve tálald.

Címkék: citrom desszert pie habcsók

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr475098592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (28) amerikai (16) aprósütemény (11) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (8) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (7) dél-amerikai (3) desszert (51) dió (4) DIY (4) édesség (15) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (9) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (17) fűszeres (6) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (7) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (7) ital (5) joghurt (9) kalács (5) karácsony (24) keksz (9) kelt tészta (11) kenyér (18) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (8) sütemény (21) sütőtök (4) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (4) ünnep (38) ünnepi ételek (32) vaj (5) vegán (6) vegetáriánus (38) vörösbor (3) zöldség (12)