Így vásárolj okosan élelmiszert két hetes karanténra!

Szerző: Házisáfrány - 2020.03.13. 17:30 komment

frigo.jpgA kép illusztráció

Nem gondolnám, hogy bármikor a közeljövőben bekövetkezne az, hogy bezárják az élelmiszerboltokat. Azt meg pláne nem, hogy „mind meghalunk”. Azt azonban maximálisan megértem, hogy járványos időszakban, akiben van egy kis felelősség érzet, az nem akar percenként boltba rohangálni.

Tél vége, tavasz eleje van. Az ember vitaminszükséglete amúgy is a béka feneke alatt, az immunrendszerünk sincs a toppon, most van lecsengőben az éves „szokásos” influenza, és simán benne van a pakliban, hogy elkapjuk a koronavírust, így ha valamikor, hát ilyenkor kiemelten fontos, hogy felturbózzuk az ellenállóképességünket többek között azzal is, hogy a lehető legegészségesebben étkezünk.

Ne akarjuk a következő heteket mirelit pizzán és csokis kekszen túlélni, csak azért mert úgy a legegyszerűbb! Nem az a cél, hogy elhízzunk, az pedig kiváltképp nem, hogy a szervezetünket hasznos tápanyagok helyett üres kalóriával tömjük meg.

Ha rád jön a pánikvásárlás, gondold át, mégis, mit kezdesz majd 30 kg liszttel? És amikor nyáron megzsizsikesedik a fel nem használt 28 kg, azzal? Mi lesz a 40 kg száraztészta sorsa, ami a garázsban pihen? Az 5 literes felbontott paradicsomkonzervben figyelő maradék, 4.5 liter cuccal? És a fél raklap cukorral, amikor alapvetően mindig fogyózol és eltenni sem szoktál? Tényleg halrudacskákon és rizsen akarod tartani a gyereket hetekig?

Ebben a cikkben leírom neked, hogyan tudsz két hét esetleges karanténra úgy felkészülni, hogy „lesz itthon kaja”, de a végén nem kell majd több zsák romlott ételt a kukába dobnod, és még változatosan is étkeztél. Nem kell hozzá más, csak egy kis tervezés.

  1. Csinálj rendet!

Nézd át a kamrát, hűtőt és főként a mélyhűtőt! Dobj ki minden lejárt ételt, hidd el, a 2018 nyarán lefagyasztott „jó lesz az még valamire” pörit, meg a fehér-szárazra aszott, tavaly márciusi csirkemellet már nem fogod megenni és nem is szabad! Szabadulj meg mindentől, ami sok hónapja ücsörög a hűtőben- mélyhűtőben! Csinálj helyet, organizálj, dobozolj és mindent címkézz fel, dátummal és az étel nevével ellátva.

  1. Tervezz okosan!

Ez a két hetes tennivalód legfontosabb része! Gondold át, hányan vagytok egy háztartásban, két hét alatt körülbelül hány étkezésre kell készülni, ki mit szeret. Írj össze egy nagyjából menüsort a következő napokra úgy, hogy a két hét alatt ne nagyon egyetek ugyan olyan ételt kettőnél többször.  

Ügyelj arra, hogy minden napra kerüljön az ételekbe zöldség, megfelelő mennyiségű fehérje (hús, hüvelyes vagy tejtermék), rost, és ne csak szénhidrátot egyetek cukorral. A hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök nagyja is fagyasztható, így a második héten a fagyasztó lesz a legjobb barátod!

Ha úgy tervezed, tényleg nem mész boltba 2 hétig, az még nem jelenti azt, hogy már az első nap száraztésztán kell élned. Az összeállított menüsorod első hetére még bátran tervezhetsz friss, romlandó áruval, hiszen a hűtőszekrényben rengeteg minden vígan eláll 2-7 napig a friss cuccok közül.

  1. Számolj és mérlegelj!

Sok napra előre bevásárolni sokba kerül. Ha azonban nem veszel túlzó mennyiségeket mindenből, több pénzed marad arra, hogy jobb minőségű nyersanyagokat vegyél. Amíg nyitva vannak a boltok, (márpedig nyitva vannak!) és lehet kapni mindent, hidd el, azzal teszed a legjobbat a családodnak, ha tápanyagban gazdag ételeket veszel nekik, és csak néhány hétre, nem néhány évre spájzolsz be ezekből! Racionalizáld a költségeket, de ha megteheted, ez ne menjen az alapanyagok minőségének a javára.

Extra romlandó áru

Ha friss halat vagy darált húst veszel, azt használd fel aznap, vagy legkésőbb másnap. A csirkét ne tárold a hűtőszekrényben 2 napnál tovább,a disznót vagy marhát megfelelően tárolva 3-4 napig is eltarthatod. Mindig a hűtő alsó polcára, leghátra tedd az extrán romlandó élelmiszereket, ott van ugyanis a leghidegebb és ügyelj arra, hogy tudjanak a csomagolásukban szellőzni. Ha pár napnál később lesz a húsokra szükséged, fagyaszd őket le.

Gyümölcsök

Az alma és a citrusfélék elállnak hetekig, de a körte, banán és a szőlő is kibírja 4-5 napig hűtés nélkül, ha nem túléretten vetted. Rengeteg mindenbe tehetsz azonban fagyasztott gyümölcsöt! A reggeli müzlibe, joghurtba vagy süteménybe még jobb is, mint a friss változat! A zöldséget és gyümölcsöt szezonban fagyasztják, így ezek garantáltan nem üvegháziak, és jóval több vitamin van bennük, mint egy fóliázott primőrben amit frissen vennél, tehát márciusban vitamin és tápanyag szempontjából ennél jobban nem is vehetsz.

Zöldségek

A friss saláta ugyan csak néhány napig bírja a frigóban, de a paradicsom és paprika jó egy bő hétig, ha jól záródó, nagy műanyag dobozban teszed a hűtőbe. Tankolj fel vitamindús és igénytelen gumós-és gyökér zöldekből is, ezek a következő napok ételeihez elengedhetetlenül fontosak lesznek, de salátát, köretet, vagy vegetáriánus főételt is tudsz csinálni a hűvös helyen hetekig elálló répából, karalábéból, brokkoliból, káposztából és céklából!

Fermentált tejtermékek

A joghurt, görög joghurt, tejföl és kefir hetekig elállnak, nem beszélve arról, élettani szempontból milyen jót tesznek a szervezetnek! Nem mellesleg finomak és rengeteg ételt, édeset-sósat feldobnak. Teheted levesbe, lehet salátaöntet alapja, ízesíthetsz vele mártásokat, és szaftokat, keverheted pácokba. Tegyél tej helyett joghurtot vagy kefirt a reggeli müzlibe, de ha nasira vágysz, keverj a joghurtba pár szem fagyasztott málnát is, majd öntsd nyakon egy kanál mézzel, és máris kész a boltinál sokkal finomabb gyümölcsjoghurt! Ne agyoncukrozott változatokkal tömd hát tele a hűtőt!

Víz

Ha valamire tényleg felesleges költeni vészhelyzetben, az a palackos víz. Nem állítom, hogy a magyar víz a legjobb minőségű a világon, de egy vízszűrős kancsóval sokat javíthatsz rajta, így bőven elég, ha beszerzel egy ilyen kancsót és a vízivás problémája máris meg lesz oldva!

Dobozos tejek

Ma már a legtöbb hűtőpultos tej eláll hetekig, így nem nagyon fog megsavanyodni neked. Vásárláskor nézd meg a lejárati dátumot és annyit vegyél, ami a lejárat időpontjáig el fog nálatok fogyni. A későbbi időpontokra vegyél tartós tejet, vagy ha a család szereti, mag és gabonatejeket, hiszen ezek is jó sokáig elállnak. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a tartós tej is megromlik idővel, így lehetőleg ne annyit tankolj fel belőle, hogy még karácsonykor is ott tornyosuljon a garázsban a fele!

Alternatív szénhidrátok

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nálam egyszer sem lesz paradicsomos spagetti a következő napokban, de köret fronton nagyon is van élet a krumpli-fehér rizs-tészta triumvirátuson kívül! Azon túl, hogy tápanyag szempontjából egyik sem a legjobb választás, nem is tuk izgalmasak, Ez nem jelenti azt, hogy sose egyél többet krumplipürét, ám remek alternatíva időnként a bulgur, amiből csodás piláfot tudsz csinálni rettentő egyszerűen, vagy a kuszkusz, amiből forró víz hozzáadásával 7 perc alatt, meló nélkül lesz komplett köret vagy némi pirított zöldség, fűszer és joghurt segítségével rettentően finom főétel. Bár nem a burgonyafélék családjába tartozik, de a szuperegészséges édesburgonyát a gyerekek is imádják, és cikkekre vágva, kevés oliva olajjal megöntözve, a sütőben megsütve, hűvös görög joghurttal meglocsolva az egyik legfinomabb gyors vacsora a világon.

Zsiradékok

Amikor kitört a felvásárlási láz pár napja, épp egy hiperben voltam, ahol megdöbbenve láttam, hogy az emberek négyesével pakolták az 5 l-es étolajakat a kosarukba. Az étolaj viszonylag gyorsan megavasodik, így ha csak nem akarsz mostantól minden egyes nap csirkét rántani vagy krumplit sütni (könyörgöm, ne akarj!!!), bőven elég lesz annyit venned, amennyit egy hónap alatt amúgy is elhasználnál, ami kétlem, hogy 20 liter lenne! Legyen még otthon oliva olaj a salátákra és vaj. A vaj simán kibírja 6 hétig a hűtőben, így ebből annyit vegyél, ami a reggelihez és vacsorához kell, plusz még ha időnként sütni akarsz egy süteményt vagy pár kekszet, ahhoz is számold ki kb. mennyire lesz szükséged. Nem mindenki gondol rá, de a vaj remekül fagyasztható, így a későbbre szánt mennyiséget a legjobb, ha még frissen bedobod a fagyasztóba, és csak akkor veszed ki, amikor szükséged lesz rá.

Tojás

A tojások simán elállnak 3-4 hétig a hűtőszekrényben, így annyit vegyél, hogy bőségesen elég legyen a reggeli rántottákhoz, esetleges süteményekbe és a rakott krumplihoz.

Felvágottak

Ha „spájzolni” készülsz, most minden szempontból jobban jársz az egész felvágottakkal, mintha szeleteltet vennél. Szerezz be pár szál kolbászt és szalámit. Tárold a hűtőben lefedetlenül, jól szellőző dobozban és esetleg lazán csavard körbe illatmentes papírtörlővel mindegyiket külön, hogy a felszínén kicsapódó zsírt felitasd. Hosszú hetekig eláll. Ja! És legyen otthon bacon, mert az ugye kell.

Sajtok

Vészhelyzetben, meg úgy amúgy is, a sajt a legjobb barátod. Gazdag kalciumban, finom, nem is részletezném tovább. Most ne friss, hanem tartósabb, kemény sajtokat vásárolj, szelet helyett egészben. Ha zsírpapírba csomagolva, majd lazán fóliába tekerve tárolod, legalább egy hónapig remekül ellesz.

Kenyerek

Ha rám hallgatsz, mostantól amúgy is magadnak sütöd kenyeret, de belátom, hogy ehhez nem mindenkinek van ideje és türelme. A kenyérfélék egészben és szeletben is jó bírják a fagyasztást. Fagyaszd nylonba csavarva úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon körülötte. Az egész kenyeret csak szedd ki a fagyasztóból és hagyd a zacskóban felengedni. Ha szeletelve fagyasztottál kenyeret, mindig csak annyit vegyél ki, amit meg fogtok enni, és szeletenként pirítsd. A kissé már szikkadt egész kenyereket is fel tudod turbózni, ha úgy alakul. Nedvesítsd a felszínét, majd tedd 200 fokra előmelegített sütőbe 8 percre.

Hüvelyesek

A bab, lencse és csicseriborsó nem csak ilyenkor, amúgy is a legjobb barátaid. A száraz hüvelyesek akár egy évig is elállnak a spájzban, a szokásos leves és főzelék mellett pedig kis fantáziával rengeteg, változatos ételt készíthetsz belőlük a salátáktól a köretekig. Magas fehérjetartalmuk mellett tömve vannak kalciummal, magnéziummal és vassal így húsmentes napon is teljes értékű étkezésnek számítanak és a belőlük készült ételeket a gyerekek is imádják.

Konzervek

Szinte természetes, hogy ilyenkor konzervekből tankol fel az ember leginkább, hiszen a konzerv sokáig eltartható és a benne lévő dolog „kész van”. Konzervből leginkább olyat érdemes venned, amit amúgy is szoktál. Én leginkább a zöldségeket és hüvelyeseket veszem. Készíthetsz belőlük levest, köretet, főzeléket vagy hozzáadhatod egy salátához. A hüvelyesek ráadásul sok fehérjét tartalmaznak, laktatóak és pillanatok alatt tudsz belőlük némi zöldség hozzáadásával levest, főzeléket vagy bab esetében gyors chili con carnet, a csicseriborsó esetében pikk-pakk humuszt csinálni. Paradicsomkonzerveket olyan kiszerelésben vegyél, amit el is használsz. Emellett jó, ha van otthon pár tonhal konzerv, aminek a felhasználási lehetősége kvázi végtelen, a salátától a pasta szószokon át a tonhalkrémig.

Nem vagyok nagy híve a konzerv májasnak, a sóletnek pláne. Ha nosztalgiából vennél, tedd azt, de ne vidd túlzásba!

Fagyasztott ételek, alapanyagok

Karantén idején hidd a mirelit a másik legjobb barátod! Amikor a friss zöldségeket már megetted, elérkezik a fagyasztott spenót, zöldborsó és wok zöldségek ideje!  Párolva, főzve jobb megoldás a konzervnél. A fagyasztott halakat, húsokat mindig engedd fel és törölgesd át felhasználás előtt. Ahogy azt már írtam, tankolj fel fagyasztott gyümölcsökből is.
Legyen otthon fagyasztott készétel is, ha szeretitek, krumpli, pizza, halrudacska, de ne ezekre építsd a következő hetek étkezéseit, legyenek inkább ők a vésztartalék. Tartsd észben, hogy a fagyasztott termékek nem tarthatóak el évekig a frigóban, ne vásárold magad túl belőlük akkor sem, ha a nagyinál van egy óriási fagyasztóláda „baj esetére”.

Savanyúság

A savanyúságok bármilyen ételt feldobnak, de élettani szempontból vitathatatlanul a fermentált savanyú káposzta tesz a legjobbat, ami tele van c vitaminnal. A kvázi évekig eltartható üveges csemege ubival ellentétben azonban hűtőben, a saját levében is maximum 2 hétig tudod eltárolni, addig azonban csak jót teszel magaddal, ha minél többet eszel belőle!

Magok, aszalványok

A magok hónapokig elállnak és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal és jótékony zsírsavakkal. Szórd salira, dobd müzlibe, tedd sütibe, de tartsd észben, hogy a kalória tartalma még a csokiénál is magasabb. Az aszalványok is remek kiegészítő nasik, egészségesebbek egy csokinál, de koncentrált cukortartalmuk miatt ezt se egyed kilószámra!

Csokik, kekszek, nasik

Mielőtt még nagyarcú egészségmániásnak tűnnék elárulom, nekem is van itthon csokis fiókom és igen, elég nagy benne a fluktuáció. Tankolj fel te is édességből, de ne essél túlzásokba! Nekem mindig van itthon csoki, minden nap eszem is, de igyekszem viszonylag kis mennyiségeket. A csoki mellett az édességes fiókban tartok még kekszeket is. Ha nagy a család, meg amúgy is sokkal jobban jársz, ha magad sütöd a vajas kekszet vagy biscottit, én is csupán azért veszek inkább boltit, mert amit én sütök az sajnos sokkal jobb és tudom, hogy arra kőkeményen rájárnék, ami nem volna nagyon okos.

  1. Maradj otthon, olvass könyveket, nézz sorozatokat

Ha már összeállítottad a menüt, ha már nagyjából tudod, mit akartok enni a következő két hétben, ha már bevásároltál, ha már biztos vagy benne, hogy egy darabig nem kell boltba menned, ideje kicsit hátradőlnöd. Próbáld meg a lehető leghasznosabban eltölteni a kényszerpihenőt, étkezz rendesen, olvass sokat, és ha teheted, minden nap menj ki egy kicsit a levegőre mozogni!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr8915519642

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása