Kevés finomabb dolog van a világon az igazi, friss pestonál! Ha valaki állítja az ellenkezőjét, egészen biztos, hogy eddig csak üvegeset evett. Az ortodox pesto készítők úgy gondolják, a dolog kizárólag mozsárban verve lesz igazán finom. Aprítógép használata- vallják ők- ebben az esetben a főbűnök egyike. Hát, azon ne múljék!- gondoltam, és előkaptam a kőmozsaram, beledobtam a hozzávalókat és nekiálltam verni. És vertem és vertem... Aztán még mindig vertem és vertem... Közben meg telt-múlt az idő... A kezem lassan elkezdett fájni... Megfogadsz tőlem egy jó tanácsot? Neked, eszedbe ne jusson!!!!
Úgy volt, hogy Zsolt, a séf haverom feljött hozzám marhát brézingelni. Erről már meséltem az előző posztban. Úgy gondoltam a segítséget illene honorálni valamivel, ezért nem kevés melóval összemozsaraztam neki a fennt említett, valóban mennyei ízű krémet. Épp fotóztam, tele volt a kezem, így megkértem, a tészta részt intézze ő. Nem voltam túl éhes, úgyhogy mondtam neki, hogy csak egy kis adag spaghettit számoljon rám, gondoltam mégiscsak férfiember, az ő kis adagja nyilván akkora lesz, amennyit én egy hét alatt sem eszem meg. Ráadásul egy séfről beszélünk, aki üti-vágja a mennyiségeket. Hinnéd, hogy kettőnknek összesen azt a mini-tálkányit sikerült összehoznia, amit a fotón látsz???
A pesto nem egy komplikált dolog, és amióta minden közértben van cserepes bazsalikom, az év bármely szakaszában elkészítheted. Számolj 4 személyre 2 hatalmas marék bazsalikommal. Ne dőlj be a mozsaras sztoriknak, de tényleg, úgy nagyjából sose lesz a dologból homogén massza, és az ízhez sem ad hozzá annyit, amennyit mondanak, neked meg a hajad tele lesz nem annyira esztétikus, olajos, zöld pöttyökkel. Fogj inkább egy botmixert, szánj az egészre nagyjából 5 percet, aprítsd vele gyorsan össze (fröcskölni fog ez is, tégy valamit a tetejére!) majd frissiben tálalhatod környezeted naaaaagy boldogságára!
2 hatalmas marék bazsalikom
1-2 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt pecorino vagy parmezán
3 dkg fenyőmag
½ dl olíva olaj
csipet só
- Pirítsd teflonban szárazon enyhén rózsaszínűre a fenyőmagot.
- Tégy minden hozzávalót mozsárba/ aprítógépbe, és dolgozd össze addig, míg viszonylag homogén masszát nem kapsz.
- Ha valami hiányzik belőle, ízesítsd utána.
- Frissen tésztára vagy grillezett csirkemellre téve tálald, de lezárt üvegben 2-3 napig eltarthatod hűtőszekrényben is
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.