Igen, jól olvasod! A tányéron látható műremeket 9 egész órán keresztül brézingeltük! Egyszer, a vörösboros csirkénél már írtam, hogy ez az a módszer, amikor a hús felszínére magas hőfokon, gyorsan pirítunk egy kérget, utána pedig alacsony hőmérsékleten, bő folyadékban sokáig főzzük. Ahogy a képen látható srácon is érezhető, a végterméket már nem csak Uri Geller tudja a puszta pillantásával darabokra szedni. Ennyire puha lesz ugyanis.
Mielőtt belekezdenék a sztoriba, azt hiszem, időszerű lenne feltennem neked a kérdést, ami már régóta foglalkoztat: Mondd, miért van az, hogy ha valami tök egyszerű, kb. 10 perc alatt összedobható ételt nyomok fel az oldalamra, akkor azonnal lájkolsz, kommentelsz, share-olsz és amikor szívok valamivel órákig akkor sokkal kevésbé??? Azt akartam ezzel mondani, hogy ugyan reagálj már valamit a marhámra, végül is fél napot vacakoltam vele! :-)
Az úgy volt, hogy jöttek a rokonok vidékről és persze sokan. Valami olyat kellett adni nekik, amit előre meg lehet csinálni és az anyám rögtön javasolt is egy vörösboros marhapörit, na de ezek a jóemberek rendszeres olvasói a Házisáfránynak, így nem égethettem magam ilyen kommersz étellel. Szóval lett a végén a vajpuha brézingelt marha. Az étel pedig co-produkcióban készült. A receptet Lajos haveromtól kaptam, aki a magyar séfek legszofisztikáltabb táborába tartozik. A húst Gál Józsinál, a Nagycsarnok „celebhentesénél” vásároltam, akit nem csak azért szeretek, mert vicces és szerintem tök jóképű, hanem mert a húsainak sincs párja. Még innen a Pasarétről is hajlandó vagyok bebumlizni miattuk a pesti oldalra, képzelheted! Közben hozzátenném, valószínű én vagyok az egyetlen ember a városban, aki lindt csokoládét visz a hentesének ajándékba. A befejezés aktusát Zsolttal, a másik séf haverommal hajtottuk végre, mert némi segítség azért kellett, nehogy már tönkretegyek 4 kg marha lapockát tapasztalatlanságom okán.
A rokonság erősen meg volt elégedve az étellel, és hál’ Istennek, én is magammal!
Nos. Ez nem a gyors vacsorák egyike. És igen, van vele némi macera, de egyrészt ünnepekre nagyon finom és megcsinálhatod előre, másrészt az előkészületek után annyi a dolgod csupán, hogy bedobod a sütőbe és békén hagyod, így azért nem annyira ijesztő a 9 óra, ahogy először hangzott. Jó-jó, a végén van még egy kör pepecselés, na. A 9 órában az én oldalamról benne volt 4 óra nettó bulizás is, és közben a marhasrácok itthon rosszalkodtak egy szál magukban, mert ezzel az étellel tényleg meg lehet csinálni az ilyesmit. Számíts rá, hogy a lakásnak erős boros-marhahús illata lesz, így vagy nyáron csináld, és hagyd nyitva az összes ablakot, vagy ha télen, akkor csukd be a konyhaajtót és kapcsold be az elszívót.
És szokásosan a recept. Ha megakadnál, írj bátran, segítek! A mennyiség 10-12 embernek szól, úgysem állnál neki 2 ember miatt vacakolni, nem?
2 kg stefánia azaz marhalapocka
1 üveg száraz fehérbor sauvignon blanc vagy valami hasonló
1 l marhahús alaplé
1 nagy szál répa
1 közepes hagyma
1/2 zellergumó és kevés a zöldjéből
½ fej fokhagyma
bouquet garni azaz ízesítő csokor:
friss petrezselyem, babér, 1 ágacska rozmaring, kis csokor kakukkfű, néhány szál zsálya
1 ek liszt
10 dkg vaj
semleges ízű olaj a sütéshez
- Vágd a marhát vastag szeletekre, vagy ha csak kisebb darabot vettél, hagyd egészben.
- Serpenyőben, kevés, erősen felforrósított olajban, ha kell, több részletben pirítsd meg a hús minden oldalát, míg erős színt nem kap.
- Közben forrald lábasban a bort addig, míg a felére nem csökken a mennyisége.
Tisztítsd meg a zöldségeket és göngyöld őket nagy gézlapokba, majd kötözd be a végüket. Tégy ugyan így a bouquet garnival. Ez azért kell, hogy a végén mindent, amire már nincs szükséged, egy mozdulattal ki tudj szedni a lábasból. Ha nincs kéznél géz, ki tudsz szedegetni mindent egyenként is. - A serpenyőből kanalazd ki az esetleg benne maradt zsírt, majd az aljára lepirult barna rétegre önts 3 dl vizet és forrald, amíg az egész fel nem oldódik.
- Tedd a húst a zöldségekkel, borral, a feloldott pecsenyelével és alaplével lábasba, takard le, majd tedd a sütőbe 95 fokra és hagyd békén minimum 6, de akár 9 órán át.
- Amikor kész van, óvatosan, mert nagyon puha, darabonként vedd ki a húsokat, majd szűrd le a mártást és dobd ki a zöldségeket.
- Forrald a szószt amíg kb. a felére csökken a mennyisége. A tetején lévő összes zsírt kanalazd óvatosan le.
- Gyúrj össze 1 ek vajat 1 ek liszttel és folyamatos kevergetés mellett adj hozzá a szószból, míg fel nem oldódik, majd forrald az egészet össze, hogy besűrűsödjön kissé.
- Tedd vissza a húst, hogy átmelegedjen.
- Amikor leszedted a tűzről, keverj hozzá egy jó darabka hideg vajat.
- Krémes polentával, vagy krumplipürével tálald.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00
1970.01.01. 01:00:00