A tökéletes hamburgerszósz nyomában

Szerző: Házisáfrány - 2011.07.21. 10:10 6 komment

Adrinak születésnapja volt és felajánlottam, hogy majd én sütögetek a vendégeknek. Hamburgert. Mert az mindig beválik. Adrit nem a konyha iránti odaadásáért szeretem, így csak az alapanyagok kevéssé komplikált részének a beszerzését bíztam rá. A hagyma, paradicsom, hamburger zsemle nem okozott neki gondot és meglepő módon a cheddar sajt sem. A hústól azonban féltem egy kicsit. Azt már előre láttam, hogy ő nem olyan, aki csak úgy bebumlizik a Csarnokba Gál Józsiékhoz, így annyit kötöttem ki csupán, ne hipermarketben vegye meg a szajrét, és ha egy mód van rá, nyakat, lapockát vegyesen, szép húst, ne nagyon soványat.

Megérkeztem hozzá a Nagy Napon, hónom alatt díjnyertes hamburgerszószommal és egy üveg orosz, enyhén csípős sós uborkával, mert az íze remekül harmonizál a húspogácsáéval.

- Csak lapockát kaptam!- mondta Adri, én pedig kinyitottam a frigót, hogy megnézzem, mégis mifélét. És ekkor meghűlt ereimben a vér! A hűtőszekrényben ugyanis ott figyelt. 4 kg halványrózsaszín darálthús.
- Mondd, Adri!- szólaltam meg könnyeimmel küszködve- Jól látom, hogy ez disznó?
- Miért, Cica, abból nem jó a hamburger???

Mit is mondhatnék??? Autóba be, és végül kínomban, mert már késő volt, elveimmel ellenkezve a Kaisers-ben vettem újabb 4 kg húst, ezúttal marhát. A disznót Adri átpasszolta az anyukájának és az a gyanúm, hogy a család hetekig fasírtot eszik most náluk...

Megraktam a tüzet, én voltam a legjobban meglepődve, hogy sikerült, mert amúgy az mégis csak férfimunka, majd nekiálltam sütni. Az ételből még hírmondó sem maradt, a buli pedig igazán kellemesre sikeredett a forró nyári estén.

Hamburger szószomat kedvenc amerikai szaklapomból a Cooks Illustrated-ből tanultam. Rettentően egyszerű elkészíteni, és teljesen, de tényleg teljesen feldobja az amúgy visszafogott ízű húspogácsákat! Rengeteget csináltam belőle, de annyira finom, hogy már bőven a buli vége előtt elfogyott, miközben a ketchup- mustárhoz szinte nem nyúlt senki. Ajánlom, hogy próbáld ki te is. Amikor pedig elájulnak a haverok, hogy milyen jó és rákérdeznek a receptre csak állj ott és mosolyogj szerényen, hagy képzeljék, hogy ez valami rettentő komplikált dolog!

Ja! A hamburgerhez 2 jótanács: Egyrészt csak jó minőségű marhával dolgozz! Bármit neveltek beléd a húspogácsákkal kapcsolatban az elmúlt években, azt felejtsd el, ugyanis a hamburger csak és kizárólag szín marha és nincs benne semmi más. Nem! Hagyma sem! Neeeeeem, zsemle sem! Semmi! Sütés közben sózd-borsozd és ha egy mód van rá csak egyszer fordítsd át a grillen. Ami meg a hamburger szószt illeti, nem vagyok a készen vásárolt majonéz híve, de ebben az esetben kizárólag azt használj, mert a nagy melegben nincs veszélyesebb a friss tojásból készült amúgy valóban mennyei ízű házi változatnál. Fájdalomdíj gyanánt valamikor lesz majd itt majonéz recept is, fázisfotókkal.

Nu. És szokásosan a recept. Olyan egyszerű, hogy na. És olyan finom is.

¾ bögre majonéz
2 ek sötétbarna cukor
2 ek szójaszósz
1 ek worchester szósz
1 ek apróra vágott snidling
1 gerezd fokhagyma

  1. Vágd apróra a snidlinget és fokhagymát
  2. Keverd az összes hozzávalót alaposan össze
  3. Tégy minden hamburgerbe 1-1 evőkanállal

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/5098618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vke 2013.04.12. 21:57:41

Kedves Házisáfrány!
Holnap szeretnék hamburgert sütni, a marha már figyel a hűtőben :-) A szószt is megcsinálom biztosan.
Segítenél nekem, hogyan csináljam a húspogácsát? Köszönöm előre is!
Eszter

Házisáfrány 2013.04.13. 09:44:51

Szia!

Zsíros hússal dolgozz, marhanyak, lapocka. Szobahőmérsékleteű legyen a pogácsa amikor a grillre teszed. Csak sózd és borsozd, sütés közben és nem előtte, más fűszer se rá, se bele nem kell. Ne süsd agyon a húst és mindenképpen jó minőségű alapanyagból dolgozz.

Szép napot, Házisáfrány

vke 2013.04.13. 10:36:03

Köszönöm szépen! A végeredményről majd beszámolok :-)

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása