A tökéletes hamburgerszósz nyomában

Szerző: Házisáfrány - 2011.07.21. 10:10 6 komment

Adrinak születésnapja volt és felajánlottam, hogy majd én sütögetek a vendégeknek. Hamburgert. Mert az mindig beválik. Adrit nem a konyha iránti odaadásáért szeretem, így csak az alapanyagok kevéssé komplikált részének a beszerzését bíztam rá. A hagyma, paradicsom, hamburger zsemle nem okozott neki gondot és meglepő módon a cheddar sajt sem. A hústól azonban féltem egy kicsit. Azt már előre láttam, hogy ő nem olyan, aki csak úgy bebumlizik a Csarnokba Gál Józsiékhoz, így annyit kötöttem ki csupán, ne hipermarketben vegye meg a szajrét, és ha egy mód van rá, nyakat, lapockát vegyesen, szép húst, ne nagyon soványat.

Megérkeztem hozzá a Nagy Napon, hónom alatt díjnyertes hamburgerszószommal és egy üveg orosz, enyhén csípős sós uborkával, mert az íze remekül harmonizál a húspogácsáéval.

- Csak lapockát kaptam!- mondta Adri, én pedig kinyitottam a frigót, hogy megnézzem, mégis mifélét. És ekkor meghűlt ereimben a vér! A hűtőszekrényben ugyanis ott figyelt. 4 kg halványrózsaszín darálthús.
- Mondd, Adri!- szólaltam meg könnyeimmel küszködve- Jól látom, hogy ez disznó?
- Miért, Cica, abból nem jó a hamburger???

Mit is mondhatnék??? Autóba be, és végül kínomban, mert már késő volt, elveimmel ellenkezve a Kaisers-ben vettem újabb 4 kg húst, ezúttal marhát. A disznót Adri átpasszolta az anyukájának és az a gyanúm, hogy a család hetekig fasírtot eszik most náluk...

Megraktam a tüzet, én voltam a legjobban meglepődve, hogy sikerült, mert amúgy az mégis csak férfimunka, majd nekiálltam sütni. Az ételből még hírmondó sem maradt, a buli pedig igazán kellemesre sikeredett a forró nyári estén.

Hamburger szószomat kedvenc amerikai szaklapomból a Cooks Illustrated-ből tanultam. Rettentően egyszerű elkészíteni, és teljesen, de tényleg teljesen feldobja az amúgy visszafogott ízű húspogácsákat! Rengeteget csináltam belőle, de annyira finom, hogy már bőven a buli vége előtt elfogyott, miközben a ketchup- mustárhoz szinte nem nyúlt senki. Ajánlom, hogy próbáld ki te is. Amikor pedig elájulnak a haverok, hogy milyen jó és rákérdeznek a receptre csak állj ott és mosolyogj szerényen, hagy képzeljék, hogy ez valami rettentő komplikált dolog!

Ja! A hamburgerhez 2 jótanács: Egyrészt csak jó minőségű marhával dolgozz! Bármit neveltek beléd a húspogácsákkal kapcsolatban az elmúlt években, azt felejtsd el, ugyanis a hamburger csak és kizárólag szín marha és nincs benne semmi más. Nem! Hagyma sem! Neeeeeem, zsemle sem! Semmi! Sütés közben sózd-borsozd és ha egy mód van rá csak egyszer fordítsd át a grillen. Ami meg a hamburger szószt illeti, nem vagyok a készen vásárolt majonéz híve, de ebben az esetben kizárólag azt használj, mert a nagy melegben nincs veszélyesebb a friss tojásból készült amúgy valóban mennyei ízű házi változatnál. Fájdalomdíj gyanánt valamikor lesz majd itt majonéz recept is, fázisfotókkal.

Nu. És szokásosan a recept. Olyan egyszerű, hogy na. És olyan finom is.

¾ bögre majonéz
2 ek sötétbarna cukor
2 ek szójaszósz
1 ek worchester szósz
1 ek apróra vágott snidling
1 gerezd fokhagyma

  1. Vágd apróra a snidlinget és fokhagymát
  2. Keverd az összes hozzávalót alaposan össze
  3. Tégy minden hamburgerbe 1-1 evőkanállal

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr25098618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vke 2013.04.12. 21:57:41

Kedves Házisáfrány!
Holnap szeretnék hamburgert sütni, a marha már figyel a hűtőben :-) A szószt is megcsinálom biztosan.
Segítenél nekem, hogyan csináljam a húspogácsát? Köszönöm előre is!
Eszter

Házisáfrány 2013.04.13. 09:44:51

Szia!

Zsíros hússal dolgozz, marhanyak, lapocka. Szobahőmérsékleteű legyen a pogácsa amikor a grillre teszed. Csak sózd és borsozd, sütés közben és nem előtte, más fűszer se rá, se bele nem kell. Ne süsd agyon a húst és mindenképpen jó minőségű alapanyagból dolgozz.

Szép napot, Házisáfrány

vke 2013.04.13. 10:36:03

Köszönöm szépen! A végeredményről majd beszámolok :-)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása