Nem szeretek semmit lenyúlni senkiről, de most úgy alakult, hogy mégiscsak. Mert Gyuri pár napja küldött egy e-mailt, hogy nem csinálunk-e átlátszó paradicsomeszenciát. Ez az étel már amúgy is régóta izgatott, de mindig halasztottam valami miatt. Pedig amióta egyszer a Mák bisztróban mini pohárban, eperdarabokkal szervírozták, nagy rajongója vagyok. Már-már megszállottan átnéztem egy csomó receptet, és kiválasztottam a nekem legjobban tetszőt. Szóltam Gyurinak, hogy szeretettel várom kérón a hétvégén, aztán daráljunk, csöpögtessünk és a végén természetesen együnk. Ő azonban nem ért rá a vikenden. Így alakult, hogy az ételt áruló módon nélküle csináltam meg, és kegyelemdöfés gyanánt a végeredményt még meg is etettem a nővérével még azon „hidegébe”, mert ő bezzeg ráért. Hát igen. A farkastörvények...
A paradicsom esszencia azért különleges, mert bár teljesen átlátszó a színe, intenzív paradicsom íze van és gyönyörűen néz ki. Szezonja természetesen július közepén kezdődik egyrészt, mert az alapanyag ilyenkor a legolcsóbb és íze is ilyenkor van a tetőfokán. A leves nem túl kiadós, 2 kg zöldségből összesen 500 ml lé lesz. A maradékot felfőztem, átpasszíroztam, gondoltam elhasználom pizzaszósz alapnak, mert nem szeretek ételt eldobni, de mire beforraltam, abból is csak nagyjából 150 ml lett, így a karácsonyi menüsor elejére ezt a fogást semmilyen szempontból nem javasolnám.
Nu, és akkor néhány jótanács még. Egészen apró tálkában tálad amuse-ként vagy előételnek. A levesbetét lehet datolyaparadicsom, de legyél kreatív, és tégy bele bármit, ami szerinted megy hozzá. Szerezz be továbbá 2 csomag nagy gézlapot a patikában, mert azon keresztül kell majd csöpögtetned a folyadékot. A gézzel több rétegben béleld a szűrőt, majd a paradicsomos masszát óvatosan, kanalanként rakd bele és hagyd, hogy a szűrő alatti edénybe csöpögjön. Akármilyen csábítónak tűnik, ne nyomkodd, ne nyúlj hozzá, ne siettesd, mert akkor a textil lyukain a piros részecskék is kifolynak, és levesed zavarossá válik! Ha szereted minimálban nyomni, keverd a paradicsomot csak sóval, fűszerek és egyéb zöldségek nélkül, így letisztult, egyszerű, de szintén mennyei ízű eszenciát kapsz.
A cikkhez tartozó receptet ezúttal ismét a diningguide ezen linkjén találod, ahol paradicsomeszenciám épp szexy címlaplányként szerepel! :-)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00