A szépséges paradicsomeszencia

Szerző: Házisáfrány - 2011.08.19. 09:47 1 komment

Nem szeretek semmit lenyúlni senkiről, de most úgy alakult, hogy mégiscsak. Mert Gyuri pár napja küldött egy e-mailt, hogy nem csinálunk-e átlátszó paradicsomeszenciát. Ez az étel már amúgy is régóta izgatott, de mindig halasztottam valami miatt. Pedig amióta egyszer a Mák bisztróban mini pohárban, eperdarabokkal szervírozták, nagy rajongója vagyok. Már-már megszállottan átnéztem egy csomó receptet, és kiválasztottam a nekem legjobban tetszőt. Szóltam Gyurinak, hogy szeretettel várom kérón a hétvégén, aztán daráljunk, csöpögtessünk és a végén természetesen együnk. Ő azonban nem ért rá a vikenden. Így alakult, hogy az ételt áruló módon nélküle csináltam meg, és kegyelemdöfés gyanánt a végeredményt még meg is etettem a nővérével még azon „hidegébe”, mert ő bezzeg ráért. Hát igen. A farkastörvények...

A paradicsom esszencia azért különleges, mert bár teljesen átlátszó a színe, intenzív paradicsom íze van és gyönyörűen néz ki. Szezonja természetesen július közepén kezdődik egyrészt, mert az alapanyag ilyenkor a legolcsóbb és íze is ilyenkor van a tetőfokán. A leves nem túl kiadós, 2 kg zöldségből összesen 500 ml lé lesz. A maradékot felfőztem, átpasszíroztam, gondoltam elhasználom pizzaszósz alapnak, mert nem szeretek ételt eldobni, de mire beforraltam, abból is csak nagyjából 150 ml lett, így a karácsonyi menüsor elejére ezt a fogást semmilyen szempontból nem javasolnám.

Nu, és akkor néhány jótanács még. Egészen apró tálkában tálad amuse-ként vagy előételnek. A levesbetét lehet datolyaparadicsom, de legyél kreatív, és tégy bele bármit, ami szerinted megy hozzá. Szerezz be továbbá 2 csomag nagy gézlapot a patikában, mert azon keresztül kell majd csöpögtetned a folyadékot. A gézzel több rétegben béleld a szűrőt, majd a paradicsomos masszát óvatosan, kanalanként rakd bele és hagyd, hogy a szűrő alatti edénybe csöpögjön. Akármilyen csábítónak tűnik, ne nyomkodd, ne nyúlj hozzá, ne siettesd, mert akkor a textil lyukain a piros részecskék is kifolynak, és levesed zavarossá válik! Ha szereted minimálban nyomni, keverd a paradicsomot csak sóval, fűszerek és egyéb zöldségek nélkül, így letisztult, egyszerű, de szintén mennyei ízű eszenciát kapsz.

A cikkhez tartozó receptet ezúttal ismét a diningguide ezen linkjén találod, ahol paradicsomeszenciám épp szexy címlaplányként szerepel! :-)

Címkék: zöldség paradicsom elegáns vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr975098625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása