Kenderkrémes parmezánkeksz

Szerző: Házisáfrány - 2021.09.17. 10:38 komment

kendervajas_parmezankeksz_2.jpgMielőtt nagyon beleélnéd magad, szeretném előre leszögezni, hogy ez nem egy marihuánás űrsüti receptje lesz, de ettől függetlenül nem fogod megbánni, ha kipróbálod! Szeretek kekszeket sütni, édeset és sósat egyaránt. Az egyetlen oka annak, hogy nem csinálok gyakrabban az, hogy a házi keksz annyival jobb, mint a bolti, hogy az ember ha akarja, ha nem bizony rájár.

A kekszek általában vajjal a legfinomabbak, vannak azonban olyan változatok, ahol a plusz íz és izgalmasabb állag miatt érdemes a vaj egy részét magvajakra cserélni. Ez a keksz pedig kvázi könyörgött egy kis kendervajért.

kendervajas_parmezankeksz.jpg

A kendervirágzat hatóanyagainak gyógyászati célú felhasználása világszerte egyre elterjedtebb, a fájdalomcsillapítástól az alvászavarok kezeléséig sok mindenre lehet kiegészítő kezelés. A kendermagban ellenben hiába keressük ezeket az anyagokat, a kendermagkrémet azért szeretjük, mert rostokban, fehérjében, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban gazdag. Nem mellesleg nagyon izgalmas az íze. Én Grapoila márkájú kendermagkrémet vettem, amit hidegen préselnek, így az ízek és a vitaminok egyarán benne maradnak.

Ami a sütit illeti számíts komplex, intenzív, szezámos, napraforgós, enyhén kesernyés ízvilágra. Ha szereted a matchás dolgokat, ezt is imádni fogod! Gyerekzsúrra ne ezt süssed pogácsa helyett, de bármilyen felnőtt összejövetelre viszed, megígérem, hogy óriási sikered lesz vele!

A kekszeket gazdagíthatod 1-2 evőkanál előzőleg enyhén megpirított, rusztikusan felaprított tökmaggal. Sajtból tehetsz egy kicsivel többet, mint amit a recept ír, ha nagyon sajtos vagy, csak arra ügyelj, hogy kemény sajt legyen, ez a süti nem működik puha, friss változatokkal. Nu, és akkor a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

1 tepsi 5 cm átmérőjű kekszhez

215 g liszt
100 g reszelt parmezán (jó hozzá bármilyen maradék kemény sajt)
70 g vaj
40 g kendermagkrém (kendervaj)
1 tojás
6 g só
40 g tökmag (elhagyható)

  1. Ha tennél a kekszbe tökmagot, pirítsd meg vastag fenekű serpenyőben. Aprítsd fel, nem kell túlzásba vinni, majd rakd félre.
  2. Tedd az összes maradék hozzávalót a hideg, felkockázott vajjal együtt aprítógépbe, vagy tálba, és ha géppel dolgozol, pulzálva, ha kézzel, akkor hideg kézzel, a lehető legrövidebb ideig és a legkevesebb mozdulattal gyúrd addig, míg épp csak összeáll. A magot csak a legvégén add hozzá.
  3. Végy frissentartó fóliát, és tedd rá a kekszmassza felét. Csavard a masszát a fóliába, majd fogd meg a fólia két végét, és szaloncukorszerűen tekerd jó szorosra, hogy a töltelék középen szabályos hengeralakúvá váljon. Tégy ugyan így a maradék kekszmasszával.
  4. Tedd a hengereket legalább 3 órára, de akár egész éjszakára a hűtőbe.
  5. Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral. Melegítsd a sütőt 170 fokosra.
  6. Vágj a hideg kekszmasszából 1.5 cm vastag karikákat a legélesebb késeddel, majd tedd őket a sütőpapírra.
  7. Süssed a kekszeket 10-12 percig, míg a szélük el nem kezd éppen csak barnulni.
  8. Vedd ki a tepsit a sütőből, de a kekszeket csak akkor szedd le amikor már langyosra hűltek, forrón ugyanis törhetnek.
  9. A kekszek jól záródó dobozban 4-5 napig frissek maradnak.

Címkék: sós keksz sütés vaj grapoila

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7616691534

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása