A tökéletes görög tepsis krumpli citrommal, oregánóval

Szerző: Házisáfrány - 2011.09.22. 08:15 Szólj hozzá!

Nincs bajom a vega barátokkal. De tényleg. Legalábbis igyekszem megérteni őket. Nem sikerül ugyan, de próbálkozom. Hidd el. Az viszont határozottan bosszant, amikor valamelyik haver átmeneti zöldségevővé avanzsál és teszi ezt pont akkor, amikor hozzám jönne vacsorázni. Emesével is így jártam. Pedig nem akármilyen nap volt! A néhány héttel ezelőtt emlegetett melegfüstölőben ugyanis csülköket és halakat füstöltünk. A halakat előtte sóval víztelenítettük a disznót pedig öt napig áztattuk pácban, négyet, négy különböző fűszerezéssel. Az ízük olyan lenyűgöző lett, hogy még én is elájultam, pedig világéletemben utáltam a csülköt.

Nos, ott álltam egy csomó hússal és hallal, amit köszönettel otthagytam ebek harmincadjára, és bánatosan hazaballagtam, hogy az isteni füstöltáru helyett kitaláljak valamit, ami zöldségből készül. Mondanom sem kell, olyan szagom volt, mint a legjobb kolbásznak. Csak egész kevés választott el attól, hogy nekiálljak nyalogatni magam.

Végül eldöntöttem, hogy csinálok egy panzanellát, mert volt otthon szikkadt kovászolt kenyér, és mellé egy tepsis krumplit, mert az van olyan jó, hogy főételként is megállja a helyét. Na jó. Vészhelyzetben. Nem mondom, hogy komplikált ételsort választottam, de mind a két fogás hozta, amit vártam tőle.

Ez a tepsis krumpli minden burgonyás étel közül a kedvencem, és tökéletesen passzol bármilyen grill vagy sült hús mellé. Ha pedig némi salátát is szervírozol hozzá, bizony még akkor is mediterrán hangulatod kerekedik, ha esetleg éppen hó esik odakinn. Próbáld csak ki, bátran!

Nu. És akkor a recept. Próbáltam már ehhez az ételhez fokhagymát és hagymát párosítani, de nem adott hozzá az ízhez, sőt inkább elvett belőle, úgyhogy azt ajánlom te is maradj az ortodox hozzávalóknál, ne variálj. Mindig azt mondom, ha lehetőség van rá, használj friss fűszert, ebben az esetben azonban dolgozz szárítottal. Indítsd a krumplit kevés olajjal és citrommal és sütés közben locsold néhányszor újra. Mindenképp használj sütőpapírt, és ha már pirulnak a burgonyáid, időnként keverj rajta egyet, mert akkor finom, ha minél több oldalát pirítottad aranybarnára.

1 kg sütni való krumpli
2 citrom
1.5 dl olíva olaj
Só, bors
Oregánó
Hámozd meg a krumplit, vágd cikkekre és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.

  1. Csavard rá 1 citrom levét, sózd, borsozd és add hozzá az olaj felét.
  2. Önts alá kevés vizet és 200 fokos sütőben letakarva párold 30 percig.
  3. Szedd le a fóliát, add hozzá az oregánót és süsd tovább a krumplit. Néha keverd át, hogy minden része egyenletesen piruljon. Több részletben add hozzá a maradék olajat és citromot. Ha kell, még sózhatod.
  4. Tálald azonnal, ha már jó barnára sült.

Címkék: görög krumpli köret citrom

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr265098631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása