Muhammara és az elfuserált forgatás

Szerző: Házisáfrány - 2011.10.17. 09:04 1 komment

Pár hónapja felkeresett Robika és Danika, hogy van valami weboldaluk, amire szeretnének főzős kisfilmeket csinálni, nem lenne-e kedvem összedobni nekik valamit. Ők pedig majd filmeznek. Robika és Danika egypetéjű ikrek és nálam jóval fiatalabbak. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének már régen felnőttek, de én még mindig azt a két átokrossz kölyköt látom bennük, akik egy régi, sokcsaládos nyaralás alkalmával meglestek, ahogy monokiniztem, majd este betörtek a szállodai szobámba, hogy 11 évük teljes gátlástalanságával üvöltsék, „mutasd meg a cicid, mutasd meg a cicid!” Ilyen közös múlt mellett aztán nehéz volt őket komolyan vennem...

A lényeg az, hogy mondták, feljönnek hozzám forgatni. Az az igazság, nincs valami nagy rutinom abban, miként kell viselkedni, amikor vesz a kamera, de úgy gondoltam, felkérem Anett barátnőm kislányát, Fannikát sidekicknek, mert vagány és jól is néz ki, szóval abból baj nem lehet.

Robika és Danika megérkeztek, kezükben egy a festők által használt refelktor, majd közölték, hogy próbáljak minél kevesebbet hibázni, mert ugyan remekül tudják használni a vágóprogramot, de sajnos a számítógépükön viszont nem fut, tehát a vágást felejtsük el. Nos, OK, megpróbáltam. Egyenesen a kamerába néztem, és közöltem, „ma muhammarát, azaz közel-keleti paprikakrémet fogunk csinálni”. Ahogy kimondtam, hogy „muhammara” a két fiú hangosan, vinnyogva kezdett röhögni. Bepróbálkoztam még egyszer, de a muhammarát minden esetben muhaha követte. Ne szépítsük a történetet. Az a kisfilm végül sose került adásba...

Nos, ettől függetlenül a muhammara minden sültpaprikás étel közül a kedvencem. Imádom, ahogy a paprika íze vegyül a pirított dióéval, melynek a gránátalma melasz ad édesen savanyú hatást és a csili meg a római kömény tesz pikánssá. A minap randim volt, többek között ezt csináltam vacsorára. Nem érte panasz a ház elejét. Mint tudjuk, a férfiakat a gyomrukon keresztül. Hát, ezen ne múljék...

Nu, és akkor következzen az ezúttal valóban fantasztikus recept. Ha nincs gránátalma melaszod, helyettesítsd balzsamecettel és kevés barnacukorral, de a sűrű, barnás melaszt be tudod szerezni bármely arab delikáteszben. Kérlek, össze ne téveszd a koktélokhoz használandó sziruppal!

3 nagy piros kaliforniai paprika
100 gr dió
2 vastag szelet kenyér a héja levágva
3 gerezd fokhagyma
1, 1.5 dl olíva olaj
1 tk római kömény
1 tk őrölt vagy friss csili, de a cayenne bors is jó
1 tk citromlé
1 ek gránátalma melasz
csipet barnacukor

  1. Süsd a paprikákat gázláng felett vagy sütőben, míg meg nem feketedik a héjuk. Tedd őket jénaiba és takard le, hagy "dunsztolódjanak". Ha kihűltek, húzd le a héjukat és távolítsd el a magokat.
  2. Teflonban pirítsd enyhén a diót.
  3. Tedd a diót a kenyérrel aprítógépbe és daráld finomra.
  4. Add mellé a paprikát jó sok olíva olajjal és az összes többi hozzávalóval, majd pürésítsd kellemes állagú masszává.
  5. Ennél a krémnél fontos a kóstolás. Nem túl híg, de nem is túl sűrű, édesen savanykás, erősen fűszeres ételt kell, hogy kapj, így bátran tégy még hozzá bármiből, amiről úgy érzed hiányozhat belőle.
  6. Tálald pitával és az élet megint szép lesz!

Címkék: paprika vegetáriánus közel-keleti tapas-mezze

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr385098635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása