Stroganoff húsgombócok

Szerző: Házisáfrány - 2020.06.24. 16:35 komment

stroganoff_husgombocok_2.jpgNem tudom, régen is így volt-e, de az egészen biztos, hogy mostanában ha vendégek jönnek, mindig az az első és legfontosabb problémám, hogy „ok, de mit együnk”? A kérdés mindig ez, bárki jön, bármilyen ügyben, mert enni ugye kell, és az nagyon nem mindegy, hogy mit! Lehet, hogy ciki, de nekem a menü megtervezése mindig a buli legizgalmasabb része, és mindig jóval tovább tart, mint a vendégség maga.

Nos, nyáron általában könnyű fogásokat csinálok. Van azonban úgy, hogy átjönnek a csajok és komfort ételre vágynak, mert épp mindenkinek van valami nyűgje. Most is ez történt, úgyhogy nem arra fókuszáltam, mi egészséges, miben van sok zöldség és kevés kalória, inkább csináltam valamit, amibe tettem tejföl is, meg tésztát is, meg húst is, mert az ilyen ételtől mindenki egy csapásra boldog lesz! Így történt, hogy elővettem egy régi, klasszikus Stroganoff receptemet, mert az mindig jó, de beletettem pár csavart. A bélszínt, mint alapanyagot azonnal elvetettem, mert mégis csak nyár van, meg a lányok amúgy is jobban szeretik a szárnyast és lássuk be, az étel így sokkal olcsóbb. Aztán arra gondoltam, mennyivel menőbb az, ha húskockák helyett cuki, mini- húsgombócokat csinálok, mert van valami a húsgombócokban, ami miatt mindenki odavan értük és a darált húsba rengeteg extra ízt is bele lehet csempészni. Azt pedig már sokszor írtam, hogy ha darálthús kell egy ételbe, én mindig pulyka felsőcombbal dolgozom, mert remek alternatívája a vörös húsoknak, és szerintem sokkal jobb az íze is. Ha pulykahúst veszek, rendszerint a Gallicoop márkát választom. A Gallicoop ugyanis rendelkezik fenntarthatósági tanúsítvánnyal, és kizárólag minden folyamatában ellenőrzött, magyar takarmánnyal etetett, hazánkban tenyésztett és tartott állatok húsát, és az azokból készített termékeket árulják, így a származását vissza tudod követni. E termékeknek emellett rendkívül vonzó tulajdonsága az is, hogy kaphatóak hiperekben is, így a vacsi hozzávalóiért nem kell száz helyre rohangászni.

stroganoff_husgombocok_1.jpg

Az étel csodás lett, a húsgombócokat te is imádni fogod, a maradékot pedig másnap bevittem az irodába, mert remekül melegíthető. Nu. És akkor a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

6 fő részére

500 g darált pulyka felsőcomb
2 vékony szelet kovászos kenyér bele összemorzsálva (kb. ½ csésze)
500 g gomba
2 közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
kb. 200 ml alaplé
2 ek dijoni mustár
1 mokkáskanál pirospaprika vagy füstölt pirospaprika
200 ml tejföl
1 tk worchester szósz
csapott teáskanál liszt
500 g szélcessmetélt
50 ml olaj
1 csokor petrezselyem

  1. Tedd a darált pulyka felsőcombot tálba. Add hozzá az egyik hagymát nagyon apróra vágva, és nyomd mellé a fokhagymát. Szórd rá a kenyérmorzsát. Ha nagyon száraz a morzsa, előzőleg puhítsd fel úgy, hogy hozzáadsz minimális vizet.
  2. Ízesítsd a húst sóval, borssal, paprikával és egy csapott evőkanál dijoni mustárral. Keverd alaposan össze.
  3. Formázz a húsból 2-3 cm átmérőjű golyókat.
  4. Vágd az előzőleg megtisztított gombát falatnyi darabokra.
  5. Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt forróra, majd adj hozzá 3 ek olajat. Több részletben, folyamatosan forgatva, piríts kérget a gombócokra. Nem kell, hogy teljesen átsüljenek. Vedd őket ki.
  6. Dobd a másik, apróra vágott hagymát a most már közepesen melegre hűtött serpenyőbe, a hús sütéséből megmaradt olajra és pörkökre. Ha kevés benne az olaj, adj hozzá még 1-2 evőkanálnyit.
  7. Amikor a hagyma már üveges, dobd rá a gombát, és párold addig, míg megpuhul.
  8. Tedd a serpenyőbe vissza a húsgombócokat, add hozzá a dijoni mustárt, a paprikát és a worchester szószt, öntsd fel annyi alaplével, hogy majdnem ellepje, majd főzd lassú tűzön gyöngyöztetve, kb. 20 percig, vagy amíg a húsgombócok át nem sülnek. Ha kell, sózd, borsozd.
  9. Keverd a lisztet csomómentesre a tejföllel. Adj hozzá fokozatosan a húsgombóc levéből, majd az egészet öntsd a gombócokra.
  10. Rottyants rajta egyet és kóstold meg. Ha kell, ízesíts utána sóval, mustárral, vagy kevés worcester szósszal. Ahogy a szósz kissé besűrűsödött, azonnal húzd le a tűztől!
  11. Tálald a gombócokat tojásos szélesmetélttel, rizzsel vagy krokettel, kevés friss petrezselyemmel megszórva.

Címkék: reklám tejföl darálthús húsgombóc comfort food gyors vacsorák gallicoop szponzorálttartalom puyka

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr1715913130

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása