Olasz paradicsomleves kenyérrel, bazsalikommal, parmezánnal

Szerző: Házisáfrány - 2012.01.21. 19:52 Szólj hozzá!

Néhány hete még javában nyavalyogtam, hogy mennyire utálom a januárt és íme, lassan vége is! A nagy hidegek (eddig) szerencsére elmaradtak, én pedig úgy készülök a tavaszra, hogy színes, illatos, zöldség alapú ételeket csinálok. Így legalább a terített asztal láttán elkap az illúzió, hogy itt bizony, kéremszépen, szinte már igazán majdnem jó idő van...

Az úgy volt, hogy átjött Dóri egy gyors ebédre és, hogy bevállalja a kísérleti nyúl szerepét, ugyanis néhány hét múlva olasz menüsort tanítok majd 10 embernek, és nem voltam biztos abban, hogy mennyi levest csináljak nekik. Gondoltam most jól letesztelem 2 csaj mennyit fogyaszt, aztán azt megszorzom öttel, mert az ilyen alap matekműveletek még nekem is mennek.

Kedvenc paradicsomlevesem laktató, ízletes és gyönyörűek a színei. Dóri tehát nagyon elégedett volt az ebéddel, és nem mellesleg kipletykáltunk mindenkit, aki él és mozog. Mert az mindig jó.

Nu, és akkor a recept. Nyáron érett húsú, piros paradicsomokból készítsd, ám a téli, üvegházban kényszerérlelt, bánatosan sápadt, vízízű paradicsomimitációk helyett sokkal jobban jársz, ha konzervet használsz. Bazsalikomból viszont eszedbe ne jusson szárítottat venni, mert komolyan mérges leszek!!! Kenyérből jó a tegnapi is, de fehérkenyér legyen, sűrű, rusztikus parasztkenyér, ha egy mód van rá. A jó hírem pedig az, hogy ez most tényleg egy húszperces recept és melegítheted is másnap. Ja, mielőtt rákérdeznél: ennyi leves 6 főnek lesz elég.

3 doboz, 450 gr-os darabolt paradicsomkonzerv
3 dl alaplé
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg kenyér bele
2-3 babérlevél
1 tk cukor
50 gr parmezán
Egy csokor friss bazsalikom
Só, bors
Olíva olaj

  1. Vágd minél apróbbra a hagymát és tégy ugyan így a fokhagymával. (A fokhagymaprést felejtsd el!)
  2. Vastag fenekű lábasban, kevés olíva olajon párold a hagymát üvegesre, majd tedd hozzá a fokhagymát és párold tovább, de ne hagyd, hogy elkezdjen barnulni.
  3. Add hozzá a cukrot és karamellizáld kicsit, majd öntsd rá a paradicsomot és az alaplevet. Dobd mellé a babérlevelet, és ha kell sózd, borsozd.
  4. Forrald lassú lángon kb. 15 percig.
  5. Húzd le a tűzről és dobd bele a bazsalikomleveleket. (Nem nagyon kell összevágni.)
  6. Tépkedj tányérba egy kisebb marék kenyérbelet és kanalazd rá a levest.
  7. Reszelj rá parmezánt, locsolj hozzá kevés extra szűz olíva olajat és máris kész a tökéletes paradicsomleves!

Címkék: leves olasz paradicsom egypercesek gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr715098651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása