Néhány hete még javában nyavalyogtam, hogy mennyire utálom a januárt és íme, lassan vége is! A nagy hidegek (eddig) szerencsére elmaradtak, én pedig úgy készülök a tavaszra, hogy színes, illatos, zöldség alapú ételeket csinálok. Így legalább a terített asztal láttán elkap az illúzió, hogy itt bizony, kéremszépen, szinte már igazán majdnem jó idő van...
Az úgy volt, hogy átjött Dóri egy gyors ebédre és, hogy bevállalja a kísérleti nyúl szerepét, ugyanis néhány hét múlva olasz menüsort tanítok majd 10 embernek, és nem voltam biztos abban, hogy mennyi levest csináljak nekik. Gondoltam most jól letesztelem 2 csaj mennyit fogyaszt, aztán azt megszorzom öttel, mert az ilyen alap matekműveletek még nekem is mennek.
Kedvenc paradicsomlevesem laktató, ízletes és gyönyörűek a színei. Dóri tehát nagyon elégedett volt az ebéddel, és nem mellesleg kipletykáltunk mindenkit, aki él és mozog. Mert az mindig jó.
Nu, és akkor a recept. Nyáron érett húsú, piros paradicsomokból készítsd, ám a téli, üvegházban kényszerérlelt, bánatosan sápadt, vízízű paradicsomimitációk helyett sokkal jobban jársz, ha konzervet használsz. Bazsalikomból viszont eszedbe ne jusson szárítottat venni, mert komolyan mérges leszek!!! Kenyérből jó a tegnapi is, de fehérkenyér legyen, sűrű, rusztikus parasztkenyér, ha egy mód van rá. A jó hírem pedig az, hogy ez most tényleg egy húszperces recept és melegítheted is másnap. Ja, mielőtt rákérdeznél: ennyi leves 6 főnek lesz elég.
3 doboz, 450 gr-os darabolt paradicsomkonzerv
3 dl alaplé
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg kenyér bele
2-3 babérlevél
1 tk cukor
50 gr parmezán
Egy csokor friss bazsalikom
Só, bors
Olíva olaj
- Vágd minél apróbbra a hagymát és tégy ugyan így a fokhagymával. (A fokhagymaprést felejtsd el!)
- Vastag fenekű lábasban, kevés olíva olajon párold a hagymát üvegesre, majd tedd hozzá a fokhagymát és párold tovább, de ne hagyd, hogy elkezdjen barnulni.
- Add hozzá a cukrot és karamellizáld kicsit, majd öntsd rá a paradicsomot és az alaplevet. Dobd mellé a babérlevelet, és ha kell sózd, borsozd.
- Forrald lassú lángon kb. 15 percig.
- Húzd le a tűzről és dobd bele a bazsalikomleveleket. (Nem nagyon kell összevágni.)
- Tépkedj tányérba egy kisebb marék kenyérbelet és kanalazd rá a levest.
- Reszelj rá parmezánt, locsolj hozzá kevés extra szűz olíva olajat és máris kész a tökéletes paradicsomleves!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.