Ropogós fehérkenyér és az elmaradt világvége

Szerző: Házisáfrány - 2012.02.05. 17:58 7 komment

Belegondoltál már abba, micsoda hatásvadász pánikkeltő a média? Az úgy volt, hogy kerek egy hete hallgattam, ideje készülni, mert itt bizony közeleg a világvége, AKÁR 30 cm hó formájában! És akkor lesz ám nekünk jaj! Ugyan az elmúlt években is esett hó, már csak ilyen ez a mi éghajlatunk, de azért nem árt ijedezni, avval is megy az idő.

Mint minden konzumidióta, én is bepánikoltam kissé az éhenhalás gondolatától, így jó időben beszereztem néhány kg-ot a kedvenc Pásztói kenyérlisztemből egy csomag élesztővel egyetemben. Nehogy már pékáru nélkül maradjak a hétvégi hószállingózásban! Pánikommal nem voltam egyedül, amikor ugyanis elnéztem a lakásomtól 2 percre fekvő nagyközértig láttam, hogy a kenyeres pult töküres, némi délpesti tartóskenyeret kivéve.

Na jó. Elmaradt világvége ide vagy oda, a kenyeret azért csak megsütöttem a vasárnapi verőfényben, ha már így rákészültem. Este aztán el is fogyott percek alatt. Mert éhes barátok jöttek, naná, és szerencsére egész jól közlekedtek az állítólagosan katasztrófa sújtotta Budapesten.

Kenyeret sütni jó, már sokszor mondtam neked. Enni pedig... Hát te is tudod, hogy nincs annál csodásabb dolog a világon, mint amikor a még langyos vekni ropogós héját majszolgatod némi minőségi, francia vajjal megkenve...

Minden egyes alkalommal, amikor ilyesmit csinálok, elmondom neked, kenyértésztát sütni maga a csoda, spirituális tevékenység, mely összeköt őseiddel, akik ezer és ezer évvel ezelőtt ugyan úgy gyúrták a tésztát, ahogy azt te teszed most. Ezért aztán bánj vele kellő tisztelettel, világért se dagassz, kelessz, süss géppel, mert oda az izgalom!

A jótanácsaim pedig továbbra is ugyan azok: Mindig meleg, huzatmentes helyen dolgozz. A tésztát keleszd meg rendesen, ha finom kenyeret szeretnél, ne siettesd, úgysem fog menni. Túl se keleszd, mert akkor sütés közben összeesik. Ha a receptben ajánlott mennyiségnél több élesztőt teszel a tésztába, nem fog gyorsabban megkelni, ám az íze nem lesz annyira finom, így ne tedd. Kevesebb élesztővel és hosszabb kelesztési idővel mindig jobban jársz. Olvasd el a pita, koulouri, és kifli posztjaimat, mindegyikben találsz megjegyzéseket arra vonatkozóan, miként bánj az élesztős tésztával. Ha pedig ezek után is lennének kérdéseid, írj, bátran!

500 gr kenyérliszt (BL 55)
kb. 3.5 dl víz
½ ek só
½ ek cukor
2 dkg élesztő
2 ek olíva olaj

  1. 1,5 dl langyos vízben oldd fel az élesztőt 3 ek liszttel és a cukorral, aztán hagyd békén fél órára, de akár egész éjszakára.
  2. Öntsd a többi lisztet nagy tálba, csinálj a közepére krátert és add hozzá az összes hozzávalót a kovásszal együtt. Belülről kifelé haladva fokozatosan keverd a vizet a liszthez, majd kezdd a tésztát gyúrni a tálban.
  3. Amint összeállt, borítsd munkalapra és a tenyered csuklódhoz közel eső részével gyúrd „eltoló” mozdulatokkal. A tésztát folyamatosan forgasd, mindig gyúrj rajta 3-at, 4-et aztán forgasd újra és a munkalapot folyamatosan lisztezd, hogy le ne ragadjon.
  4. Ha már 10-12 perce gyúrsz, csinálj a tésztából golyót, olajozd be a külsejét, hogy ne ragadjon a kelesztő tálhoz és ne száradjon ki, takard le majd kb. 2 óra alatt keleszd a duplájára. A kelesztési idő változhat hőmérséklettől, páratartalomtól, liszttől és élesztőtől függően. Az élesztős tészta legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a siker ilyenkor nem csak rajtad múlik.
  5. Ezután gyúrd át a tésztát újra és kp. 40 perc alatt keleszd ismét a duplájára.
  6. Formálj a tésztából 2 cipót vagy veknit, és tedd konyharuhára úgy, hogy azt beredőzöd, így a tészta inkább fog felfelé kelni, mint oldalra. Keleszd a duplájára, de ne nagyobbra.
  7. Melegítsd a sütőt 230 fokra és tégy az aljába egy tepsit vízzel, ha ugyanis ropogós kenyeret szeretnél, gőzben kell sütni.
  8. Tedd a tésztákat óvatosan tepsibe, irdald be a tetejüket olyan formára, ami a legjobban tetszik, szórd meg alaposan liszttel és tedd a sütőbe.
  9. Ahogy betoltad a tepsit, azonnal vedd le a sütő hőfokát 170 fokra és süsd a kenyereket míg aranybarnára nem pirulnak.
  10. Onnan tudod, mikor jó a kenyered, hogy amikor felfordítod és megkopogtatod, kongó hangot ad.
  11. Ha nem szeretnél hasfájást, várd meg, míg csodás péksüteményed kihűl, és csak utána ess neki. Nem lesz könnyű! :-)

Címkék: kenyér élesztő liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr575098654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása