Ünnepi kalács tahinivel töltve- avagy vigyél egy kis színt az unalmas kelt tésztákba!

Szerző: Házisáfrány - 2013.03.20. 09:06 Szólj hozzá!

tahini kalács 1.jpgMint mindig, immár több mint egy évtizede, idén is megrendeztük szokásos tojásfestésnek álcázott elő-húsvéti pezsgőzésünket a csajokkal. Az ügy menete kvázi a kezdetektől változatlan: Érkezünk Jucihoz már délelőtt, mindenki hoz valamit, ami általában pezsgő, és pukkannak a dugók, egyik a másik után. Aztán amikor már egyre több az üres palack, és alig tudjuk egymást túlkiabálni, elkezdünk festegetni is.

Azok, akik nem pezsgőt visznek, például én, ilyenkor csinálnak valami „hómméd” harapnivalót. Hogy szívja a szeszt, naná. Amúgy a tavalyi buliról itt olvashatsz bővebben. Akkor például a „görög-török barátság” jegyében kulúri-kat, azaz szezámmaggal szórt kenyérkarikákat csináltam mindenki nagy boldogságára. Idén is maradtam a török vonalon, ám a közelgő húsvétra való tekintettel megsütöttem azt a kalácsot, aminek a receptjét még ősszel kértem el a kedvenc tengerparti szállodám catering főnökétől.

Ez a kelt tészta jóval gazdagabb az unalmas, pláne a boltban vásárolt, fűrészpor jellegű kalácsoknál. Meglehetősen öööö… magas a zsírtartalma a tésztában található vajnak és a nem kevés tahininek, azaz szezámpasztának köszönhetően. Az íze azonban… Hát, az megér minden egyes kalóriát!

Egy szó, mint száz. Ajánlom ezt a süteményt azoknak, akik szeretik a tahini vagy akár a szezámmag ízét, és a közel-kelet ízvilágát úgy általában.  Azoknak, akik nagy humusz-rajongók, de eddig azt hitték, a szezámpaszta csak sós ételekbe való. Azoknak, akik szeretik az kalácsot édesen. És persze mindenkinek, aki szívesen újítana, mert bárki bármit mond, jó dolog a hagyomány, meg minden, de semmi bajod nem lesz attól, ha néha kipróbálsz valamit, amit eddig nem. Aztán simán lehet, hogy a következő évtől az új étel is részévé válik a hagyománynak! Ebből a kalácsból például bár 3 darabot sütöttem a nyomaték kedvéért, estére mégsem maradt belőle egyetlen morzsa sem. Szóval nem fogod megbánni, na!

kalács.jpgÉs egy közeli...

…Ha pedig maradnál a sima fonott kalácsnál, íme egy klasszikus verzió. Egyszerűen hagyd ki belőle az egzotikus fűszereket, úgy is nagyon finom lesz. Ja, ugye meg sem fordul a fejedben margarinnal helyettesíteni a vajat???!!!

Nu. És akkor a recept. Jó alapanyagokkal dolgozz, az a lényeg. Ami a tölteléket illeti, én nagy szemű nádcukrot használtam, és bár azt reméltem, mégsem olvadt meg sütés közben. Próbálkozz tehát finom szemcséjű cukorral, és ha esetleg van otthon aprítógéped, turmixold át abban is egy keveset.
(Kipróbáltad és nagyon bejött a tahini? Íme a humusz, a padlizsánkrém és sáfrányos-tahinis joghurtleves receptem is, hogy a maradék tahinid kárba ne vesszen! ;-) )

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a facebook házisáfrány közösséghez itt.

belső 1.jpgtahinivel megkenve...

belső 2.jpg...és alaposan megcukrozva...

500 gr finomliszt
30 gr friss élesztő
2 tojás+ 1 a kenéshez
150 gr vaj
200 ml tej
1 kk só
25 gr cukor a tésztához
kb. 300 gr tahini, azaz szezámpaszta
kb. 300 gr nádcukor a szóráshoz (ha nincs, jó a sima cukor is)

  1. Futtasd fel az élesztőt néhány evőkanál liszttel a meglangyosított tejben.
  2. Add a maradék liszthez a sót, a sima cukrot, a felolvasztott vajat és a 2 egész tojást.
  3. Öntsd a lisztes keverékhez a kovászt és gyúrd alaposan össze. Hagyd letakarva pihenni kb.1 órát. Megcsinálhatod a tésztát előző nap is, de akkor hagyd a hűtőszekrényben kelni, takard le, hogy ki ne száradjon, és másnap csak akkor kezdj vele dolgozni, ha már szoba hőmérsékletű!
  4. Válaszd a tésztát 2 vagy 3 egyenlő részre.
  5. Fogd az egyik darab tésztát és gyúrd kb. 5 mm vékony, kb. 25-30 cm széles és minél hosszabb téglalapokká.
  6.  Kend meg a téglalap felületét tahinivel úgy, hogy az utolsó3 cm-re ne kerüljön, mert amikor feltekered, amúgy is ki próbál majd a töltelék folyni- ne hagyd!
  7. Szórd meg a tahinit vastagon cukorral- nálam az a tapasztalat, hogy inkább kicsit kevesebb tahini, több cukor a nyerő.
  8. Tekerd fel a tésztát, akár egy bejglit, aztán csigavonalba ahogy utoljára az óvodában tetted a gyurmával.
  9. Tedd 170 fokra előmelegített sütőbe. Hagyd sülni kb. 15 percig és ha már elkezdett barnulni, kend meg a felületét a tojással. HA gondolod, szórd meg a tetejét szezámmaggal vagy cukorral.
  10. Süsd míg aranybarna nem lesz, ez még kb. 10 perc. Várd meg míg teljesen kihűl és csak utána engedd rá a kiéhezett vendégeket!

tojás.jpg

Címkék: ünnep kalács kelt tészta tahini ünnepi ételek távol-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405143606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.20. 12:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása