Bulgúr saláta tonhallal, chermoula öntettel- egy kis szenvedély a tél végére...

Szerző: Házisáfrány - 2014.02.20. 15:38 2 komment

DSC_5637.JPGFogadjunk, hogy hetekig el tudnálak tartani salátákon úgy, hogy ne und meg! Igen, akkor is, ha pasi vagy! Ja, hogy a fogyókúra faktor???... Nos, az más kérdés, mert csomószor mondtam már, hogy mestere vagyok az olyan fogásoknak, amik fogyókúrásnak tűnnek ugyan, valójában azonban nem fogsz tőlük leadni egy dekát se. Na, jó. Legalább finomak és egészségesek. Az is valami.

Nos most, hogy hetek óta esik és köd van, úgy éreztem, legalább a tányéromba varázsolhatnék egy kis színt, ízt és szenvedélyt, úgyhogy összedobtam egy bulgúr salátát, vadító chermoula öntettel. Régebben már posztoltam tabulét a saláta fronton, és piláfot is, ami meleg fogás, mert bulgúrból sok mindent lehet csinálni, azt is nagyon bírom, de most éhes voltam, így valami kiadósabbra vágytam. Édesem barátnőm szerint amúgy is mestere vagyok a „mindent bele” salátáknak. Nem is tagadom, én igenis szeretem, ha van az ételben tartalom, nem vagyunk mi nyulak. Míg a tabulé esetében a bulgúr csak mellékes kiegészítője a kompozíciónak, a mostani verzió esetében az étel gerincét adja.

DSC_5648.JPGAzoknak, akik esetleg nem tudják, a chermoula észak-afrikai, pácolásra használatos fűszerkeverék. Szerintem salátaöntetnek is zseniális. Rengeteg változata van és alkotóelemei között általában megtalálod a fokhagymát és a friss koriandert is, amik a mostani verzióból kimaradtak, de ha te szereted őket, tegyél bele bátran. Chermoulát csinálni minden szempontból élmény, hiszen az ízek és színek már-már erkölcstelen dekadenciával keverednek, az eredmény pedig, nézd csak meg milyen gyönyörűséges! A paprika bevonja a világosabb hozzávalókat, melyek ettől sápadt sárgából meleg vörösessé változnak. Már a kevergetés részt imádom, tényleg. Ami meg a mennyiségeket illeti, ne magyar léptékben gondolkodj, kanalazz a keverőtálba mindenből bátran, hidd el, nem lesz sok. Ha pedig nem akarsz tökölni a fűszerezgetéssel, ízesítsd a salátát simán olíva olajjal és citrommal, úgy is tök jól működik. Tényleg. 

DSC_5621.JPG...Azt ne mondd, hogy nem lehengerlőek ezek a színek!...

Nu, és akkor a recept. Az elkészítés 10 perc, de ha nagy szemű bulgúrt használsz, kb. 1 óra mire megpuhul, tehát az elkészítési időbe azt is kalkuláld be. Ennyiből 4 barátnő jól fog jóllakni. Az egzotikusabb fűszereket be tudod szerezni valamelyik török, arab vagy ázsiai delikáteszben, bár szerintem egy nagyobb közértben is.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A salátához:

200 g bulgúr
½ konzerv csicseriborsó
2-3 nagy, érett paradicsom
2 szál újhagyma
1 kaliforniai paprika
1/3 hámozott kígyóuborka (opcionális)
1 tonhalkonzerv (ha nagyon szereted, lehet 2 is)
 Tehetsz még bele 1-2 marék bébi spenótot vagy egyéb kerti zöldet

Az öntethez

2-3 nagy csokor petrezselyem
1 citrom leve
1 tk római kömény
1 kk őrölt koriander
1 kk paprika
½ kk cayenne bors (ha nem szereted a csípőset, kihagyhatod)
(én néha teszek bele még egy csipet fahéjat is)
1 dl olíva olaj

  1. Tedd a bulgúrt egy tálba és öntsd le kétszer annyi hideg vízzel. (Saláták esetében a bulgúrt nem kell főzni.) Tedd félre míg meg nem puhul. Ez idő alatt be fogja szívni a vizet.
  2. Vágd a petrezselymet a lehető legapróbbra. Dobd egy tálba és add hozzá a fűszereket valamint a sót.
  3. Nyomd rá a citromot és folyamatos kevergetés mellett add hozzá az olajat. Kóstold meg, tedd félre.
  4. Aprítsd fel a paradicsomot, paprikát, karikázd fel az újhagymát, mosd meg a zöldeket, és ha nagyok, tépkedd kisebbre. Öblítsd le a csicseriborsót. Öntsd le a konzerv tonhalról az olajat.
  5. Keverd a zöldségeket össze, add hozzá a bulgúrt majd az öntetet. Keverj mindent alaposan össze. Ha akarod remekül megy hozzá egy kis pita.

Címkék: saláta citrom fűszeres csicseriborsó egészséges zöldfűszer egypercesek gyors vacsorák közel-keleti bulgúr

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr995823256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csalány 2014.06.24. 10:45:16

Hogyan lehetséges hogy erről az isteni öntetről eddig nem hallottam, amikor a kedvenc ízeimtől hemzseg!! :-)

Záros határidőn belül el kell készítenem!!! Akarooom!

Házisáfrány 2014.06.24. 12:07:56

@Csalány: Szerintem is tök jó saláta! örülök, hogy ízlik! Légy kreatív és variáld a hozzávalókat! Sok sikert! :-)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása