Minden húsvét előtt elhatározom, hogy sós kalácsot csinálok, ami megy a sonka mellé, a szokásos édes, sütiszerű helyett. Aztán rendre belebotlok „az” édes kelt tésztába, melynek képtelen vagyok ellenállni. Itt van például idén ez a dekadens csoda. Hiszen ki bírna nemet mondani valaminek, amiben van lekvár és túró, a tetejére pedig ropogós, édes morzsa sült? Jól látod, senki, így amikor megsütöttem, azonnal elő is kerültek a barátok, kvázi a semmiből, ahogy „az éji vad gyűl a vérszagra”. Mert „ezek” valahogy mindig megneszelik, ha van kaja, én meg örülök, ha jönnek, mert minél több barát van a lakásodban, annál jobb.
Nos, először Gyuri érkezett, aki néhány sütikéért cserébe hajlandó volt tartani a fotókhoz a derítőlapot. Aztán felhívott a mama, és amikor megneszelte, mi a helyzet, rögtön be-„érzelmizsarolt”, hogy ő az egyetlen anyukám, és milyen dolog az, hogy mindenki nálam eszik, ő meg nem kap semmit, így gyorsan autóba pattantam, és vittem neki is pár bucit, a béke kedvéért. Később beállított Emmácska és Ádám, szépséges kis unokahúgom az öcsikéjével, és fogyasztottak rendesen. Estefelé megjelent Panna, és vele is jött egy cuki gyerek, majd amikor a kalácskák már tényleg fogytán voltak, váratlanul becsöngetett Dorci, kettő darab, állandóan éhes kamasz fiával.
…Utólag áldottam az eszem, hogy a süteményből másfélszeres adagot csináltam...
E kalácsok eredetileg Csehországból származnak, és számtalan változatuk létezik. Az édes morzsa nem ortodox hozzávaló, így akár ki is hagyhatod, de a helyedben nem tenném. Fontos azonban, hogy jó minőségű lekvárt használj hozzá, hiszen annak az ízén áll vagy bukik minden. Én most Hamé-val dolgoztam, aminek nagyon magas a gyümölcstartalma, remek az állaga, nincs telenyomva műanyag adalékokkal, és ami még ennél is fontosabb, nincs benne tartósítószer. Ügyelj arra, hogy a lekvárod sűrű legyen, mert a híg dzsem még azelőtt lefolyik a sütiről, hogy megsülne.
Nu. És akkor a recept. Mint minden kelt tészta, ez is a sütés napján és másnap a legfinomabb, így akkor jársz a legjobban, ha csak húsvét vasárnap látsz neki, így hétfőn még bátran adhatsz belőle a locsolóknak. Ha marad. De szerintem nem fog. Csak mondom.
Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.
20 db kalácshoz
A tésztához
30g friss élesztő
5 g cukor
50 ml tej
500 g finomliszt
100 g cukor
250 ml tej
75 g olvasztott vaj
2 tojássárga
csipet só
A túró töltelékhez
500 g tehéntúró
75 g cukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 nagy tojássárgája
csipet só
½ citrom lereszelt héja és a leve (ízlés szerint, kóstolj!)
250 g gyümölcslekvár (Én Hamé barack és eperlekvárral dolgoztam)
A morzsához
50 g jéghideg vaj
50 g cukor
50 g liszt
1 tojás a kenéshez
- Keverd a túrót alaposan össze a cukorral, tojássárgájával, sóval, vaníliával, citromhéjjal és citromlével. Tedd félre.
- A morzsához tedd tálba az összes hozzávalót és hideg kézzel morzsolgasd, míg épp összeáll. Fontos, hogy a kezed és a vaj is hideg legyen. Ne gyúrd túl!
- Langyosítsd meg a tejet. Egy kis tálban morzsold el 50 ml tejben az élesztőt a csipet cukorral és 1 evőkanál liszttel. Futtasd fel 15 perc alatt.
- Egy nagy lábasban add a liszthez az olvasztott vajat, cukrot, sót, maradék tejet, tojássárgát és a felfuttatott élesztőt. Robotgépben vagy kézzel gyúrd alaposan össze. Ha nagyon ragadna, tehetsz hozzá még minimális lisztet, de ne sokat. Takard le és meleg helyen hagyd kelni egy órát, míg a duplájára dagad.
- Borítsd ki a megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra és gyúrd át kézzel. Nyújtsd 4-5 mm vékony lappá. Nem lesz könnyű dolgod, mert addigra kialakultak a tésztában a rugalmas sikérszálak így a tészta mindig visszaugrik majd kicsit, de ne add fel, nyújts csak szorgalmasan!
- Végy egy 10-12 cm átmérőjű kistányért, vagy bármit, ami kerek, tedd a tésztára és éles késsel vágj a tésztából korongokat.
- Tégy minden korong közepére 1-1 púpozott teáskanál túrót, majd a korong széleit táskaszerűen nyomkodd középen össze a fotón láthatóak szerint.
- fordítsd meg a batyukat és tedd őket sütőpapírral borított tepsibe. Enyhe nyomással képezz a közepükben mélyedést, és mindegyikbe tegyél 1-1 kiskanál lekvárt.
- Morzsázz a lekvárra kevés édes morzsát.
- Tedd a süteményeket 170 fokra előmelegített sütőbe és süsd őket 15-20 perc alatt aranybarnára.
- Akármilyen csábítóak és illatosak csodás kalácsaid, várd, meg míg kihűlnek, mert a töltelék leforrázhatja a nyelved, a meleg kelt tésztától pedig megfájdulhat a hasad.
- A kalácsok aznap és másnap a legfinomabbak, így próbáld őket az ünnep napján elkészíteni!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.