Mozarellával töltött húsgombócok, paradicsomszószban

Szerző: Házisáfrány - 2018.07.12. 12:45 komment

paradicsomos_husgomboc_2.jpg …Szóval az úgy volt, hogy Jenny meg Kriszta szóltak, feljönnének dumálni, és bár konkrétan nem mondták ki, mert ők úrilányok, akik tudják mi az illem, azért ráutaló megjegyzéseket mégis csak tettek arra vonatkozóan, hogy szívesen ennének nálam valamit. Az a baj azzal, ha az ember ilyen „gasztroizé”, amilyen én vagyok, hogy a haverok kimondatlanul is elvárják tőled, hogy valami finommal kápráztasd őket el, és ha ezek a barátok még így-úgy, de kapcsolódnak is a gasztronómiához, akkor már csak presztízsből sem csinálhatsz nekik semmit, amit egyszer már ettek nálad, olyat meg pláne nem, ami kommersz. Miután azonban nyár van és dögmeleg, nem akartam órákat tölteni a konyhában, ezért úgy döntöttem, maradnék a comfort food palettámnál. Így történt, hogy mozarellával töltött pulykagombócokat készítettem nekik bazsalikomos paradicsommártással. Köretnek kuszkuszt csináltam, mert azzal van a legkevesebb macera, csak leforrázod, letakarod, vársz öt percet és viszont látásra. Az étel szerencsére csodás lett így elég sok fogyott belőle fenék mérettel fordított arányban, tehát paradox módon az evett a legtöbbet, akinek a legkisebb a popója, azaz Jenny, aki sose hízik semmitől, és ezért haragszunk is rá, de nagyon, mi örök diétázók pedig hozzá képest csak csipegettünk.

paradicsomos_husgomboc_1.jpg

Ami pedig az ételt illeti, sokszor mondom, hogy a sajt-paradicsom-hús édeshármasának násza tuti, hogy a mennyekben köttetett, mert ezeket az alapanyagokat bárhogy variálod, az eredmény egész biztos, lenyűgöző lesz. Aztán itt van a gombócok kérdésköre. Nem tudom, mi lehet a titok, az állag vagy a forma, de mutass nekem egyetlen embert, aki nem szereti a gombócot, legyen az bárhogy elkészítve. Fasírtként, mártással, levesben, magában. Ugye, hogy egyet sem ismersz! Na, és ha ezt a két aduászt összerakjuk, abból csak jó kerekedhet. Ezen logika mentén indultam neki ennek az ebédnek és vacsinak is remek ételnek, amiből ha marad, azt bátran újramelegítheted másnap az irodában. A nyári melegre való tekintettel gombócaimat darált pulyka felsőcombból készítettem. Imádom a pulykacombot, mert nem olyan száraz, mint a mell, de nem is olyan nehéz, mint a vörös húsok, így könnyített alternatívája egy disznóból vagy marhából készült ételnek, miközben legalább olyan finom. Fasírtnak amúgy is ritkán használok mást, a disznóhús ízét ugyanis nem annyira szeretem, a marha meg főleg vacsorára, nagyon nehéz tud lenni. Ha húst vásárolok, általában ügyelek arra, hogy magyar szárnyast vegyek, pulykából pedig általában Gallicoopot szoktam, mert azt szinte mindenhol lehet kapni, és nekem eddig még minidig bevált.

Ehhez az ételhez remekül passzol kuszkusz vagy spagetti, de ha nem akarsz faksznizni, kenyérrel is bátran kitunkolhatod a szaftját.

Nu. és akkor  recept.  

 Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 fő részére

A gombócokhoz

800 g darált pulyka felsőcomb
1 kisebb hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tojás
150 g mozarella
2 ek finomra darált parmezán vagy pecorino
2-3 ek zsemlemorzsa vagy 2 szelet előzőleg beáztatott és kinyomkodott kenyér (Elhagyható)
só, bors

A szószhoz

½ közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsomkonzerv
1 kis csokor friss bazsalikom
csili ízlés szerint (elhagyható)
só, bors

Olíva olaj a sütéshez

A tálaláshoz kuszkusz, spagetti vagy friss kenyér

  1. Vágd apróra a hagymát és fokhagymát.
  2. Tedd a darált pulykát egy tálba. Add hozzá a hagymát, fokhagymát, tojást, reszelt sajtot és fűszereket. Sózd, borsozd.
  3. Gyúrd alaposan össze. Előfordulhat, hogy a keveréked túl lágy lesz, és ettől sütés közben széteshet. Ebben az esetben keverj hozzá 2-3 ek zsemlemorzsát, vagy 2 vastagabb szelet, előzőleg beáztatott és kinyomkodott kenyeret. Én nem tettem bele és ezt egy ponton a sütés közben erősen bántam!
  4. Vágd a mozarella sajtot 1.5*1.5 cm-es kockákra.
  5. Gyúrj a darált húsból gombócokat. Végy egy-egy sajtkockát és nyomd a gombócok közepébe.
  6. Vastag fenekű lábasban hevíts 3 mm olajat melegre. Piríts a gombócokra időnként megforgatva gyors kérget, majd tedd őket félre.
  7. Közben aprítsd fel a maradék hagymát és fokhagymát.
  8. Egy vastag fenekű lábasban, kevés olajon, közepes lángon párold üvegesre.
  9. Add hozzá a paradicsomot, és ha szereted, a csilit, sózd, borsozd és főzd addig, míg be nem sűrűsödik kissé.
  10. A már kész szószhoz add hozzá a húsgombócokat és lassú tűzön rotyogtasd addig, míg a gombócok át nem főnek, kb. 5-10 percig.
  11. Húzd az ételt le a tűzről és add hozzá a felaprított bazsalikomot.

Tálald reszelt parmezánnal.

Címkék: paradicsom pulyka sajt főétel húsgombóc comfort food gyors vacsorák gallicoop magyarpulyka

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr3714108655
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása