Svéd húsgombócok

Szerző: Házisáfrány - 2018.12.18. 09:11 komment

sved_husgomboc.jpg

Mondjon bárki bármit, de az, hogy valakinek a gyereke mennyire válogatós vagy sem, nem csak a nevelésen múlik, van benne egy erős lutri faktor is. Emmácska, a szépséges unokahúgom például már egész kicsi korában kipróbált mindent, és még azt is meg tudta állapítani, méghozzá vakon, milyen ételben milyen fűszer van. Édesem barátnőm gyerekeinek azonban évekig kellett külön főzni, mert nem ették meg a padlizsános bulgur salátát vagy gersli rizottót, pedig náluk ugyan úgy a nemzetközi konyha dívik, mint nálunk.

Igaz, hogy nagy támogatója vagyok az „ismertessük meg a gyerekeket a lehető legtöbb ízzel” mozgalomnak, de hiszek abban, hogy a nagy ismertetést nem feltétlenül az ünnepeken kell elkezdeni. Mert az ünnep az ünnep és ilyenkor az a lényeg, hogy a legkisebbek is boldogok legyenek. Tehát ha jeles alkalmakkor gyorsétterembe akarnak menni, ám legyen.

Karácsonykor, mint mindenki, én is rengeteget főzök, de ha a kölkök előre szólnak, hogy nem akarnak narancsos kacsát, vagy marinált lazacot, nem veszekszem velük, inkább kitalálok helyette valamit, aminek ők is örülnek, hiszen nekik is karácsony van, vagy mi.

Nos, mi az idén elhatároztam, hogy pulykát sütök. Csináltam már fehérboros és portóis változatot is, de most sok gyerek jön hozzánk, így arra gondoltam, a felnőttek kapják majd a rongyrázós fogásokat, a kicsik meg olyasmit, amit mindegyik szeret. Svéd húsgombócot. Méghozzá pulykából. Régóta gondolkodom ugyanis azon, az itthon készített változat jobb-e mint az IKEÁs. Nos, kitalálhatód a választ, TÉNYLEG jobb. A próbasütés megtörtént, a gyerekek imádták.

A gombócokat darált pulykacombból készítem, mert nem olyan száraz, mint a mell, és az ízét is jobban szeretem, mint a disznét. Ha húst vásárolok, általában magyar szárnyast veszek, pulykából általában Gallicoopot szoktam, mert azt szinte mindenhol lehet kapni, és nekem eddig még minidig bevált.

Ezeknek a húsgolyóknak az egyik legnagyobb vonzereje, hogy meg tudod őket csinálni előző nap. Az ünnep délutánján ezért bőven elég lesz a felnőttek menüjével bíbelődnöd, a gyerekek vacsoráját pedig elég ha megmelegíted.

 Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

1 kg darált pulyka felső comb
50 g zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 csapott tk őrölt szerecsendió
¼ tk szegfűszeg
50 g oliva olaj
40 g vaj
25 g liszt
400 ml alaplé
200 ml tejszín
1 ek Worchestershire szósz
½ ek dijoni mustár
só, bors

A tálaláshoz áfonya lekvár és vajad krumplipüré

  1. Egy keverőtálban keverd a húst az apróra vágott hagymával, összenyomott fokhagymával, tojásokkal, zsemlemorzsával, fűszerekkel, felaprított petrezselyemmel, sóval és borssal.
  2. Formázz a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat.
  3. Végy egy vastag fenekű serpenyőt és hevíts benne 3 ek olajat közepesen forróra.
  4. Több részletben időnként meg-megforgatva süss a húsgolyókra kérget benne. A serpenyőt sose pakold túl, mert akkor pirulás helyett párolódni fognak a gombócok és arra is ügyelj, hogy az edény alján a letapadt pörkök ne feketedjenek meg.
  5. Vedd a gombócokat ki, majd dobd a serpenyőbe a vajat és olvaszd meg. Szórd rá a lisztet, kezdd el kevergetni habverővel, majd folyamatos kevergetés mellett kezdd hozzá adagolni az alaplevet, majd a tejszínt. Ha a mártás nagyon sűrű lenne, adhatsz hozzá még kevés vizet.
  6. Keverd a mártáshoz a mustárt és a Worchestershire szószt, majd ízlés szerint sózd, borsozd.
  7. Tedd vissza a lábasba a gombócokat, majd lassú tűzön főzd a mártással kb. 15-20 percig, amíg a gombócok közepe kellően átfő.

Tálald krumplipürével és áfonyalekvárral.

Címkék: ünnep svéd gyors pulyka gombóc fasírt gyors vacsorák húsgolyók

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr2214477108

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása