Amikor Forest bácsinál, a sarki „gyorsszusisnál” eszem, szinte mindig teriyaki csirkés bentot kérek, mert annyira imádom a teriyaki szósz édes-savanyú-sós ízét. Aztán amikor a múltkor megkívántam, Forest bácsi épp zárva volt, így „segíts magadon, Isten is megsegít” alapon úgy döntöttem, csinálok egy kis teriyaki csirkét itthon. Valami ugyanis azt súgta, hogy nem csak megugrom majd a feladatot, de minden bizonnyal finomabb lesz az enyém, mint a gyorséttermi változat. Nos, nem tévedtem.
Teriyaki szószt kapsz készen is, de miért használnál ipari változatot, ha tudsz csinálni házit is, nem? Azt azonban nem árt tudnod, hogy a szószban van két olyan hozzávaló is, amit ritkán kapsz sima közértben, de a jó hír az, hogy ezek remekül helyettesíthetők. A mirin japán édes, alacsony alkoholtartalmú rizsbor. Ha nincs a környékeden japán delikátesz, helyettesítsd bátran úgy, hogy 1 dl fehérborban elkeversz 1 evőkanál cukrot. A japán rizsborecet helyett pedig használhatsz almaecetet vagy fehérborecetet. Ami a szójaszószt illeti, mindegy a márka csak japán legyen, de azt tényleg mindenhol kapsz. Sok teriyaki szószban nincs gyömbér, így bár én nagyon szeretem, te ki is hagyhatod. A cukor azonban fontos hozzávaló, azzal semmiképp ne spórolj. Ezt az ételt másnap az irodába is be tudod vinni ebédre, mert jól bírja a melegítést, szóval nyugodtan csinálj belőle többet, mint amennyit egyszerre megesztek belőle.
Nu. És akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
4-6 fő részére
800 g csirkecomb vagy mell filé
2-3 ek olaj
150 ml szójaszósz
50 ml víz
1-2 evőkanál cukor
2 ek mirin (ha nincs, 2 ek fehérbor és 1 tk cukor)
3 ek rizsbor ecet (ha nincs, jó a fehér borecet is)
2 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér, reszelve
½ tk étkezési keményítő
2 szál újhagyma zöldje megmosva, vékony karikákra szeletelve
2 ek szezámmag
só
- Tedd a szezámmagot közepesen forró, száraz serpenyőbe, majd pirítsd kissé, míg el kezd barnulni. Tedd félre.
- Tisztítsd meg a gyömbért, majd reszeld le.
- Öntsd egy kis lábosba a szójaszószt, vizet, cukrot, mirint, rizsbor ecetet, és reszelt gyömbért majd forrald, míg besűrűsödik kissé, kb. 5 percig. Tedd félre.
- Melegíts 2 evőkanál olajat közepesen forróra vastag fenekű serpenyőben.
- Dobd bele a 2*2 cm-es kocákra vágott csirkét és piríts barna kérget minden oldalára. Ügyelj arra, hogy a serpenyőt ne zsúfold túl, mert akkor pirulás helyett a hús párolódni fog. Ha sok személyre főzöl, piríts inkább több részletben.
- Add a csirkekockákhoz az összenyomott fokhagymát majd pirítsd míg üveges nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne kezdjen barnulni.
- Öntsd a csirkére a teriyaki szószt és forrald alaposan össze, míg a cukros öntet el nem kezd rákaramellizálódni a csirkekockákra. Ekkor óvatosan, hogy ne csomósodjon be, szórd az ételre a keményítőt, keverd alaposan össze és forrald további 1 percig. A keményítőtől a szószod kellemesen krémes lesz.
- Tálald a csirkét rizzsel, friss újhagyma karikákkal és szezámmaggal megszórva.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: