Házitészta, friss tojással

Szerző: Házisáfrány - 2011.05.30. 09:12 Szólj hozzá!

Tésztát gyúrtunk. És a recept röviden így nézne ki. „Végy lisztet, tojást és néhány bazi izmos férfiembert!” Nos, a mi esetünkben ez utóbbi hiányzott. Volt is izomláz rendesen a következő napon!

Szóval az úgy volt, hogy Tanítványoknál jártam és szokásosan beleestem abba a hibába, mely szerint azt gondoltam majd mindannyian tátott szájjal figyelnek, amikor oktatom őket, de persze megint csak nem így történt. És jó lenne, ha ezt végre megszoknám. Mert mit szeretne a Tanítvány általában??? Na, mit? Tanulni? Áh, dehogy! Meginni jó sok bort vagy pezsgőt (söröző tanítványokat szigorúan nem vállalok!), ha dohányzik, elszívni egy csomó szál cigit, adott esetben nagyokat pletykálni, és elsősorban, elvégre ezért hív engem, ENNI! Hogy a cucc hogy kerül az asztalára, az általában már nem érdekli és nekem óhatatlanul meg szokott fordulni a fejemben, hogy miért nem egyszerűen főzni hívnak. Talán a lelkiismeret. Vagy valami.

A mostani bulin 6 lány volt és fotóztunk is bőven, amikor pedig letöltöttem a képeket kiderült, hogy Judit volt az egyetlen lelkes fecske, aki tök szorgalmas volt, de ettől persze nem csinált nyarat, a többiek csak úgy tessék-lássék himuhumiztak minden fotón, kezükben 1-1 pohár rozéval. A végén valahogy mégis lett vacsora, és nem is rossz, pedig hidd el, hogy tésztát gyúrni még egy ilyen fasza csajnak, mint én sem pikk-pakk gyerekjáték. És közben sokat röhögtünk, na!

Nu. A recept. És ne ess kétségbe, ha nehezen áll össze, mert nehezen fog. Keménynek kell lennie, ne csodálkozz ezen, az a dolga.

100 gr lisztenként
1 nagy tojás vagy 3 tojássárgája.

A liszt lehet fele rétes, fele finomliszt, a finomlisztet helyettesítheted kenyérliszttel. Én fele durumliszt fele kenyérlisztből csináltam és szívtam is rendesen, mert alig akart összeállni. Ami a tojásokat illeti, minél több tojás helyett teszel csak sárgákat, annál finomabb lesz! A mi esetünkben 600 gr lisztet használtunk és ehhez jött 3 egész tojás és a végén 9 !!! sárgája és még így is nehéz volt összegyúrni a cuccot, bár tartok tőle, hogy ebben a durumliszt volt az egyik ludas. Víz és só nem kell bele. Már ha érdekelnek az efféle részletek. Egy séf haverom azt mondta, és van benne valami, hogy ő általában lágyabbra csinálja a tésztát, mint a recept mondja, azaz több tojást rak bele, gyúrás közben amúgy is felvesz még egy csomó lisztet a mi kis drágánk és úgy könnyebb a masszával dolgozni.

Ezúttal csináltam fázisfotókat is.

  1. Borítsd a lisztet munkalapra és csinálj a közepébe nagy krátert.
  2. Tedd a kráterba az összes tojást majd a liszt tojások fele eső peremét kezd lassan, óvatosan a tojásokkal összedolgozni úgy, hogy a tojások ki ne fussanak a „liszt hegyen túlra”.
  3. Gyúrd a tésztát jó sokáig, míg fényes és homogén nem lesz. Sokat segít, ha van kéznél néhány barát, aki tovább dolgozza a cuccot, amikor már elfáradtál, mi 6-an melóztunk a 600 gr liszttel és még így sem volt könnyű dolgunk!
  4. Tedd a tésztát frissentartó fóliában a hűtőszekrénybe és pihentesd kb. 30 percig.
  5. Gyúrd át az egészet újra majd a tésztát engedd át a tésztakészítőn a gép leírása szerint. Kis adagokban dolgozz, és amit még nem használtál fel, azt hagyd fóliával letakarva, mert gyorsan szárad. A gépből kijövő kész tésztát pedig lisztezd, össze ne ragadjon.
  6. Tedd a tésztát rudakra vagy tekerd össze és szárítsd úgy ki, ezután hetekig eltarthatod levegőtől elzárt dobozban, vagy főzd meg azonnal sós vízben, 2-3 perc alatt. Tojásos tésztához legjobban a selymes állagú, tejszínes alapú mártások illenek, de azért más öntettel sem fog neked csalódást okozni!

Címkék: tojás tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr195098603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása