Saksuka, a közel-kelet lecsója

Szerző: Házisáfrány - 2011.06.30. 22:05 Szólj hozzá!

saksukaÉn mondom, nincs jobb, mint a család! A múltkor mielőtt nekiálltam volna főzni, megkérdeztem az öcsémet, hogy ő is fog-e kérni saksukát, mert akkor annyit csinálok.
- Mi az a saksuka?- kérdezte.
- Közel-keleti lecsó-szerűség római köménnyel, tojással, csilivel és sok-sok paradicsommal. – feleltem én.
- Minek csinálsz ilyen vackot, (nem ezt a szót használta, hanem valami sokkal rondábbat) amikor a magyar verzió úgy jó, ahogy van?

Most komolyan! Érdemes ezeknek bármit is???!!!

Úgy volt, hogy Nórival, a Másik Nagynénivel töltöttem a délutánt gyerekvigyázás okán és miután ő nem eszik húst, valami zöldségesben kellett gondolkodnom. Nóri vallja, hogy az állatok a legjobb barátaink, így fogyasztásuk bűn. „Állatok” kategóriába tartozik nála a plüss változat is és ebből a szempontból nagy mázlija van lévén, plüssállatot viszonylag kevesen esznek. A szigorúan vegetáriánus étrend alól csak komoly krízishelyzetben bújik ki. Élénken emlékszem például arra a napra, amikor valami szívzűrből kifolyólag ott szipogott a tv előtt kezében egy csomag lefóliázott kolbásszal, ahogy azt más lány tenné a bonbonnal és hüppögve tömte magába egyik karikát a másik után. Most azonban gyönyörű nyári délutánt fogtunk ki, így nem volt hús, viszont Nóri segített főzni is, és ami szokásosan a legfontosabb, tartani a derítőlapot.

saksukaSaksukámat nem autentikus módon csicseriborsóval gazdagítottam és a belefőzött tojás helyett buggyantottam egyet a tetejére, mert manapság ugye buggyantani trendi.

Nu. És most nem itt találod ám a szokásos receptet! De nem ám! Ettől a héttől kezdve ugyanis időnként előfordulnak majd az ételeim a diningguide.hu oldalán így az elkészítés módját ezúttal a http://www.diningguide.hu/recept/etterem-informacio-6200 link alatt találod!

Nu. És szokásosan a recept. A lecsóval ellentétben itt olyan sűrűre kell főzni a zöldséget, hoyg már-már lekvár állagú legyen. Tehetsz bele a végén fetasajtot is, de az eredeti verzióban nincs csak paradicsom, paprika és fokhagyma, no meg a tojás, így a római kömény is kihagyható, ha nem szereted a nagyon fűszeres ízeket.

1 kg paradicsom
1 piros kaliforniai paprika
6 gerezd fokhagyma
2 apró csilipaprika
1 csapott ek római kömény
1 csokor petrezselyem
1 konzerv csicseriborsó
1 tk paprika
Csipet cukor

Olíva olaj
4 tojás1 ek ecet

  • Forralj vizet és a lobogó vízbe dobd be a paradicsomokat 30 mp-re. Szedd őket ki és hámozd meg, kockázd fel.
  • Vágd apróra a fokhagymát, csilit és a paprikát.
  • Fonnyaszd kevés olajon, közepes lángon a fokhagymát (vigyázz, el ne kezdjen barnulni!), majd dobd rá a csilit, a paprikát, és hagyd békén 1-2 percig, míg enyhén meg nem puhul. Add mellé a pirospaprikát és római köményt, keverj rajta egyet és öntsd hozzá a paradicsomot.
  • Sózd, cukrozd és főzd lassú tűzön, míg nagyon sűrű nem lesz.
  • Tedd bele a csicseriborsót, főzd vele további 5 percig, majd húzd le a tűzhelyről és add hozzá a petrezselymet. ( A csicseriborsó nem ortodox hozzávaló, ha úgy gondolod, hagyd ki.)
  • Közben forralj fel 1 liter vizet 1 tk ecettel.
  • Ha már gyöngyözik, keverd meg, hogy a közepén örvény képződjön és óvatosan törd bele a tojást vagy tojásokat, de ne egyszerre.
  • Formázd gyorsan, majd főzd mindegyiket 3.5-5 percig. Vedd őket ki és tedd bele további 1 percig forró, sós vízbe, így lejön róla az ecet íz, de hozzájön a sós.
  • Csöpögtesd le róluk a vizet konyharuhán, majd tedd a saksuka tetejére és tálald.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr945098612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása