Kókusztejes vörös curry garnélával

Szerző: Házisáfrány - 2011.07.18. 08:58 Szólj hozzá!

Ha ez a shrimp curry mesélni tudna! Mert tervezem szegényt hetek óta, és valami miatt mégis mindig tolódott. Úgy alakult, hogy épp akkor, épp ott senki sem ért rá. A végén már a facebook-ra is felposztoltam, hogy ki akar enni nálam, ami lássuk be, igazán kétségbeesett húzás. Azért a végén csak elkészült és csak elfogyott. Ki gondolta volna...

Az úgy volt, hogy először Zolival szerettem volna megfőzni egy vasárnap délutánon, de pattintott. Utána bepróbálkoztam Emesénél, aki lerázott egy teljesen átlátszó „elkaptam egy gyomorvírust és lázas is vagyok” dumával. Még hogy gyomorvírus! Lárifári! Azt mindenki mondhassa! Végül jött a könyörgés a neten, és többen is jelentkeztek, de nem feltétlenül abban a konstrukcióban, amire gondoltam volna. Valaki például írta, hogy épp Isztambulban van, de ha várok néhány napot, megfőzhetem neki. Na, ejnye. Aztán mégis Emese lett a vacsorapartner pont egy hétre rá. Meg volt elégedve, mondanom sem kell, a derítőlapot is derekasan tartotta, és a maradékot becsomagoltam neki, hogy legyen másnap ebédje, mert a Házisáfrány már csak ilyen. Egy dolgot kötöttem ki csupán: a műanyag dobozt aztán adja vissza, mert arra ugrok! Még nem adta.

Emese, ha olvasod a cikket tudd, nem felejtek ám!!! :-)

Azt hiszem többször írtam már, hogy nem vagyok a távol-keleti konyha elkötelezett híve és ez alól csak azok az ételek képeznek kivételt, amikben van kókusztej. És ebben volt. Másik vonzereje, hogy maga a curry nagyjából 6 perc alatt az asztalon tud lenni, így annyi a dolgod, hogy felteszed a rizst párolódni, közben gyorsan meghámozod a rákot és felaprítod a hozzávalókat, majd serpenyőben vagy wokban 5-6 perc alatt készre pirítod az egészet. Ismét szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy előfőzött rákot semmiképp ne használj! Kivéve, ha fűrészport ennél curry mártásban. Ami azért bánatos dolog lenne. A narancssárga garnéla mind főtt még akkor is, ha az eladókisasszony állítja az ellenkezőjét. Szóval arra mondj „nemet” a halasnál. Végy ronda szürke fagyasztottat, olvaszd ki lassan, hámozd meg és nem fogsz csalódni! Ha nem kapsz nyers rákot, csináld a curryt inkább csirkéből, úgy is nagyon finom lesz!

Nu, és szokásosan a recept. Nem bonyolult. Ezúttal sem. A mennyiségek 6 főre bőségesen elegendők.

1 kg nyers garnéla
50 gr thai vörös curry paszta
2 piros kaliforniai paprika
2 ek halszósz
2 ek barnacukor
1-2 szál ázsiai citromfű
4 kaffírcitrom levél
3 szál újhagyma
kevés limelé
5 dl kókusztej
2 ek földimogyoró olaj vagy más, semleges ízű olaj
1.5 bögre jázmin vagy baszmati rizs
friss koriander a tálaláshoz

  1. Olvaszd ki, majd hámozd meg a garnélát és töröld szárazra papírtörlővel
  2. A rizst tedd jól záródó edénybe. Önts hozzá 1.5-szer annyi vizet, mint amennyi a rizs, de ha igazán finomat szeretnél csinálni, a víz egy részét (harmadát, felét) helyettesítsd kókusztejjel. Forrald fel, sózd meg, keverj rajta egyet, majd takard le és a legenyhébb lángon hagyd békén úgy 20 percig. Egy idő után a lángot ki is kapcsolhatod és használd a maradékhőt.
  3. Forró wokba önts néhány evőkanál olajat, dobd bele a curry pasztát, cukrot és halszószt, majd pirítsd nagy lángon 1-2 percig
  4. Add hozzá a citromfüvet és lime leveleket
  5. Dobd rá a karikákra vágott újhagymát a zöldjével együtt és keverd át
  6. Tedd rá a paprikát és rákot. Pirítsd a rákok mind két oldalát nagy lángon alaposan át.
  7. Öntsd fel a kókusztejjel és forrald nagy lángon míg be nem sűrűsödik kissé, kb. 2 percig.
  8. Csavarj bele keveset a limeléből és tálald a rizzsel
  9. Ha szereted, szórd meg tálaláskor a friss korianderral

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr685098617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása