Az úgy volt, hogy ismét közös evést terveztünk a csajokkal. Ez mindig kellemes elfoglaltság és már többször írtam, hogy a felállás az, én főzök, a többiek meg boroznak, cigiznek és időnként titokzatos fejet vágva, számomra ismeretlen, arra valószínűleg teljességgel méltatlan hímekkel sms-eznek az asztal alatt. Nos, amióta megy a site-om kicsit velem is nehezebb, mert ugye van ez a fránya fotózás, amihez fényviszonyok és kellékek szükségesek.
A jó fotók érdekében indítványoztam, hogy ha már úgysem érdekli őket a főzés rész, mert akármit is mondanak, szerintem ők igenis kizárólag enni szeretnének, legyen inkább az, hogy legalább a levest összedobom pikk-pakk mielőtt megérkeznek, és gyorsan megfotózom. Nnnna, ahogy nem akartam őket tanítani, máris felháborodtak! AZT már nem!- mondták- Vagy közösen főzünk, vagy sehogy és punktum.
Ok, ok, erre levonszoltam a kb. 20 kg-nyi lámpakészletemet a negyedikről, (nincs lift) mert sajnos mostanában már korán sötétedik, ám mire odaértem Anetthez kiderült, hogy összeszokott négyesünk leginkább felháborodott tagja, a hirtelen vadul tanulni vágyó barátném le is mondta az estét. Így történt, hogy hárman maradtunk, rengeteget röhögtünk, és a leves fotójához is sikerült elkapnom a nap utolsó, lemenő sugarait.
Az ajo blanco spanyol klasszikus és fehér gazpacho-nak is hívják, szerintem tök helytelenül, mert a két levesnek a sherry eceten és sűrítésként használt kenyéren kívül semmi köze egymáshoz. Bár mind a kettő hideg, ez utóbbi sokkal laktatóbb. Általában szőlőszemekkel tálalják, de évszak és vagányságod szerint változtathatod a levesbetétet. A gyümölcs édes íze meglepően jól harmonizál a leves savanyú-sósságával. Sznobizmusodra hatva még azt is hozzátenném: az ajo blanco mostanában megatrendi. Még a Costesban is nyomják.
Nu. Következzék a recept. Imádni fogod, mert 10 perc alatt kész van.
200 gr blansolt mandula (a lidlben lehet kapni mandulalisztet is)
3 vastag szelet parasztkenyér, héjától megfosztva
3 geredz fokhagyma
1.5 dl olíva olaj
2 ek sherryecet vagy ha nincs, vörösborecer
5-7 dl víz
só, bors
Szőlőszemek
- Daráld finomra a blansolt mandulát és tépkedd össze a kenyérbelet. Aprítsd mellé a fokhagymát.
- Öntsd rá az olajat és egy keveset a vízből majd hagyd állni, míg megszívja magát.
- Add hozzá az összes hozzávalót a gyümölcsön kívül és mixeld egészen finomra. Sűrű állagú levest kell kapnod. Ha már kész, mindenképp kóstold meg, és ha kell, ízesítsd utána.
- Jégbe hűtve, magnélküli szőlőszemekkel tálald, és ha nagyon lelkes vagy, húzd le a gyümölcsök héját.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
1970.01.01. 01:00:00