Ajo blanco, a csodás spanyol fokhagymaleves

Szerző: Házisáfrány - 2011.07.31. 15:42 1 komment

Az úgy volt, hogy ismét közös evést terveztünk a csajokkal. Ez mindig kellemes elfoglaltság és már többször írtam, hogy a felállás az, én főzök, a többiek meg boroznak, cigiznek és időnként titokzatos fejet vágva, számomra ismeretlen, arra valószínűleg teljességgel méltatlan hímekkel sms-eznek az asztal alatt. Nos, amióta megy a site-om kicsit velem is nehezebb, mert ugye van ez a fránya fotózás, amihez fényviszonyok és kellékek szükségesek.

A jó fotók érdekében indítványoztam, hogy ha már úgysem érdekli őket a főzés rész, mert akármit is mondanak, szerintem ők igenis kizárólag enni szeretnének, legyen inkább az, hogy legalább a levest összedobom pikk-pakk mielőtt megérkeznek, és gyorsan megfotózom. Nnnna, ahogy nem akartam őket tanítani, máris felháborodtak! AZT már nem!- mondták- Vagy közösen főzünk, vagy sehogy és punktum.

Ok, ok, erre levonszoltam a kb. 20 kg-nyi lámpakészletemet a negyedikről, (nincs lift) mert sajnos mostanában már korán sötétedik, ám mire odaértem Anetthez kiderült, hogy összeszokott négyesünk leginkább felháborodott tagja, a hirtelen vadul tanulni vágyó barátném le is mondta az estét. Így történt, hogy hárman maradtunk, rengeteget röhögtünk, és a leves fotójához is sikerült elkapnom a nap utolsó, lemenő sugarait.

Az ajo blanco spanyol klasszikus és fehér gazpacho-nak is hívják, szerintem tök helytelenül, mert a két levesnek a sherry eceten és sűrítésként használt kenyéren kívül semmi köze egymáshoz. Bár mind a kettő hideg, ez utóbbi sokkal laktatóbb. Általában szőlőszemekkel tálalják, de évszak és vagányságod szerint változtathatod a levesbetétet. A gyümölcs édes íze meglepően jól harmonizál a leves savanyú-sósságával. Sznobizmusodra hatva még azt is hozzátenném: az ajo blanco mostanában megatrendi. Még a Costesban is nyomják.

Nu. Következzék a recept. Imádni fogod, mert 10 perc alatt kész van.

200 gr blansolt mandula (a lidlben lehet kapni mandulalisztet is)
3 vastag szelet parasztkenyér, héjától megfosztva
3 geredz fokhagyma
1.5 dl olíva olaj
2 ek sherryecet vagy ha nincs, vörösborecer
5-7 dl víz
só, bors
Szőlőszemek

  1. Daráld finomra a blansolt mandulát és tépkedd össze a kenyérbelet. Aprítsd mellé a fokhagymát.
  2. Öntsd rá az olajat és egy keveset a vízből majd hagyd állni, míg megszívja magát.
  3. Add hozzá az összes hozzávalót a gyümölcsön kívül és mixeld egészen finomra. Sűrű állagú levest kell kapnod. Ha már kész, mindenképp kóstold meg, és ha kell, ízesítsd utána.
  4. Jégbe hűtve, magnélküli szőlőszemekkel tálald, és ha nagyon lelkes vagy, húzd le a gyümölcsök héját.

Címkék: leves spanyol mandula fokhagyma vegetáriánus

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr375098621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása