Kókusztejes, vörös currys sütőtökleves Szent Jakab kagylóval

Szerző: Házisáfrány - 2012.01.08. 14:34 Szólj hozzá!

Emlékszem, amikor pár éve karácsonykor két álló napon keresztül főztem a klasszikus barnamártást marhasültem mellé. A konyhában rettenetes volt a füst, amikor a húst és csontokat pirítottam, a véget nem érő rotyogás jutalma pedig össz-vissz kb. 3 dl mártásalap lett. A rokonság megette, persze, ízlett is nekik, mondták, hogy jaj de jó, meg minden, de pontosan láttam rajtuk, hogy gőzük sincs, mennyi meló van abban a rohadt mártásban. Közben szörnyű gyanúm támadt, szerintem egy sima marhapörinek ugyan ennyire örültek volna. Na, akkor bizony rájöttem, nem csak attól lehet jó egy menüsor, ha elkészítése komplikált vagy hosszadalmas. Legalábbis máskor nem tökölök ennyit az tuti, inkább rámegyek a látványos, mások által bonyolultnak gondolt, ám pofonegyszerű és gyorsan elkészíthető ételekre. Így komoly erőfeszítések nélkül arathatok osztatlan sikert miközben vendégeim elégedetten dőlnek hátra.

Így történt, hogy idén karácsonykor a fúzió jegyében távol-keleti fűszerekkel gazdagított sütőtökleves lett az első fogás. Semmi meló, osztatlan siker, különleges ízvilág. A vacsora előtt pedig sminkelni is jutott időm. Hát nem ez a tökéletes?

Ami a levest illeti, ha nem szereted a nagyon fűszereset, bele se kezdj, de mindenesetre csökkentsd a curry paszta mennyiségét. Nem mondom, hogy a Szent Jakab kagyló olcsó mulatság, de szinte bármilyen ételnek ünnepi vonásokat kölcsönöz, és a leves esetében, igazán elég 1-1 darab fejenként. Ok, sima szombati vacsoráknál kihagyhatod, de én a helyedben nem tenném. A Budagyöngye halasánál mindig lehet kapni, és is ott vettem.

Hozzávalók (8 személyre):

1 kisebb kaliforniai tök
kb. ½ l alaplé
1 szál ázsiai citromfű
2-3 kaffír lime levél
2 ek vöröscurry paszta
3 dl kókusztej
8 db Szent Jakab kagyló
2 ek vaj
só, bors

  • Darabold fel a tököt, magozd ki és 220 fokon süsd puhára.
  • Forrald az alaplében a friss fűszereket 15 percig, majd add hozzájuk a meghámozott tököt, vöröscurry-pasztát és kókusztejet. Forrald további 5 percig.
  • Vedd ki a citromfüvet és kaffírlime-levelet, majd pürésítsd a levest botmixerrel. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még kevés alaplevet.
  • Serpenyőben, közepes lángon melegítsd a vajat (vigyázz, ne hevítsd túl, mert megég!), majd tedd bele a kagylókat. Sózd, borsozd, és hozzá se nyúlj kb. 2-3 percig, míg aranybarnára nem sül az egyik oldaluk. Ezután forgasd őket meg és süsd a másik oldalukat is kb. 2 percig.
  • Tálaljd a levest kevés kókusztejjel és a frissen sült, még forró kagylóval.

 

Címkék: leves sütőtök fúziós gyors vacsorák távol-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr25098649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása