snidlingvirág
Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
Nos, mielőtt elkezdenél kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásodban ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDSZ fűszernövényeket nevelni te is! Hány embertől hallottam már, hogy ő bizony megpróbálta, kis cuki zöld növényei mégis hullottak, mint a legyek. Hát, én nem hiszek abban, hogy mindig a legjobbak mennek el legelőször így leírok néhány szabályt, és ha ezeket betartod, akkor szinte egész évben elfejtheted a szárított vagy fagyasztott fűszereket.
Mondjuk, azokat amúgy is elfelejthetnéd...
Hova ültessem az új családtagokat?
Fűszereket tudsz nevelni a kertben. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul állsz erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi neked kelleni fog, annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mind a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheted a nevelgetést.
Honnan szerezzem be a srácokat?
Legjobb, ha kertészetben veszel palántákat, ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal a növényekkel sem, amiket a közértben szerzel be. A közértes változatot azonnal normális földbe kell ültetni, mert az az izé, amiben hazahozod a boltból nem jó semmire! A dolgod amúgy nem túl bonyolult, vedd ki a palántát a műanyagból és tedd egy mérettel nagyobb, termőfölddel teli cserépbe, vagy egyenesen a földbe. Nevelhetsz magról is, de az macerás, miért is tennéd?
Mit ültethetek össze mivel?
A nagyjából hasonló növényeket bátran teheted egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledd, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyáznod, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ha mojitoznál nyáron, vagy friss citromfű teára vágynál, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesd a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehetek, hogy nagyra nőjenek?
...Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikommal tényleg csak a córesz van, mert nem a mi klímánkon érzi jól magát, sajnos ez a helyzet, de ha kicsit odafigyelsz rá, májustól szeptemberig egész jól bírja. Fő, hogy melegben legyen, sok fény érje, de ne nagyon közvetlenül. Nálam végig süti a nap az erkélyt, így július második felére már elég bánatosan szokott festeni a bokrom. Ilyenkor nem tökölök, fogom és kicserélem a palántákat újakra, azok pedig gyönyörűek szeptemberig. Utána sajnos marad a kis cserép a konyhaablakban amit néhány hetente cserélni kell, mert a bazsalikom utál benn lenni.
A többi növényt nyírd rendszeresen és tudj arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Én ennek úgy veszem elejét, hogy rendszeresen metszem őket.
Főzés és a zöldfűszerek
A zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tedd hozzá, ha már befejezted a főzést és a lábast éppen csak lehúztad a tűzről. Ne feledd, hogy a zöldfűszer közel sem annyira intenzív ízű, mint szárított változata, így bátran és nagy marékkal porciózd, nem kell félned attól, hogy túlzásokba esel!
...És mi lesz a srácokkal télen???
A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni. Ami pedig mégis kifagy, annak a helyére néhány száz forintért vehetsz új palántákat.
Van még valami?
Nekem télálló, masszív, sötétkék, mázas cserepeim vannak. Azért vettem őket, mert tök jól néznek ki. A sötétkék, mázas cserepekhez van egy délnyugati fekvésű erkélyem... ...És odasüt a nap... ...Reggeltől estig... ...És a verőfénytől szépen, módszeresen fő a növények gyökere a nyári hónapokban... ...És augusztusra már mindegyik bánatos és megviselt...
Hagy adjak egy jótanácsot: vegyél világos színű kaspókat, ok?!
Végezetül annyit, hogy nem vagyok kertész, ezek csak a saját tapasztalataim. Azért írtam a posztot, hogy lásd, bárki nevelhet fűszereket, és úgy gondolom ideje, hogy mindenki lepattanjon a Kotányi szárított szörnyűségeiről.
Ha kommentjeid vagy kérdéseid lennének, írj bátran!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.