Nescafé frappé- a legjobb ital a forróságban

Szerző: Házisáfrány - 2012.07.23. 10:43 Szólj hozzá!

Csendélet frappéval... ;-)

Szonja már tényleg hetek óta izélgetett, hogy ugyan áruljam már el neki, hol lehet igazán profi frappékészítő gépet venni. Hát, mondtam neki, Görögországban a hetvenes, nyolcvanas években senkinek sem volt elektromos készüléke hozzá, mégis tudtak frappét csinálni. Ok, ok, mondta erre, de mégis hogy tudták azt a betonkeménységű habot odavarázsolni a kávé tetejére? Hát így!- mondtam én, jobb kezemmel félreérthető, rázogató mozdulatot imitálva és igen, rossz az, aki rosszra gondol, de mi azért beestünk az asztal alá, úgy röhögtünk. Aztán megszántam Szonját és elárultam a titkom. Elmondom neked is, jó?

Ha esetleg nem tudnád, a frappé a görögök kedvenc nyári itala. Persze, persze, szeretik a görög kávét is, ami igazából török kávé, de ők makacsul görög kávézzák, hiszen soha, de soha nem fogják megbocsátani a törököknek azt a 450 évnyi megszállást. Nem beszélve arról, hogy igazi nemzeti hazafiak módjára meg vannak győződve arról, hogy ami igazán jó, az csakis a tőlük származhat, más nyilván nem találhatta ki.

Szonja megint fotózott, biztos ami biztos...

Nos. A frappé jeges kávé, kőkemény habbal a tetején. Én mindig úgy rendeltem a pincértől, "metrio me gala" azaz közepesen édesen, tejjel. Nincs benne fagylalt, nincs rajta tejszín, semmi megjátszás és mégis a legjobb italok egyike.

A jó frappéhoz 3 dolog kell. Egy rendes kézi shaker. Ha az nincs, tök jó egy befőttes üveg is, mi most pont abban csináltuk. A másik a Nescafé classic instant kávé. Valami miatt evvel az instant kávéval működik a legjobban. A harmadik a cukrozatlan, sűrített tej. Már aki szereti a tejet hozzá. Én szeretem. Ne helyettesítsd rendes tejjel, tönkreteszi az italt. Rizs, mandula, szójatej és egyéb szörnyűségek remélem, meg sem fordulnak a fejedben!!! Használj maresit, mert konzerv sűrítettet nem lehet itthon kapni. Aztán ha úgy gondolod (én úgy gondolom), tégy bele cukrot és javaslom a szívószálat is, ha nem akarsz ahhoz 2 dl habot letüdőzi, hogy hozzájuss az italodhoz. A művelet pedig a következő képen néz ki:

Tégy a befőttes üvegbe 1 kávéskanál instant kávét, 1-2 kávéskanál cukor kíséretében. Dobj rá 3 jégkockát és kb. 1 dl vizet. Csukd az egészre a tetejét és rázd addig, míg az egész vízből kemény hab nem lesz. Ekkor nyisd ki a shakert és az oldalán óvatosan csorgass bele további 1-1.5 dl vizet és kevés sűrített tejet. Ezt óvatosan csináld, mert ha a közepére öntöd a vizet, oda a hab, amiért pedig keményen megdolgoztál! Öntsd pohárba, adj hozzá szívószálat aztán csukd be a szemed és képzeld magad egy kellemes görög sziget strandjára!

... :-)

 

Címkék: kávé italok

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr765098673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása