Szonja már tényleg hetek óta izélgetett, hogy ugyan áruljam már el neki, hol lehet igazán profi frappékészítő gépet venni. Hát, mondtam neki, Görögországban a hetvenes, nyolcvanas években senkinek sem volt elektromos készüléke hozzá, mégis tudtak frappét csinálni. Ok, ok, mondta erre, de mégis hogy tudták azt a betonkeménységű habot odavarázsolni a kávé tetejére? Hát így!- mondtam én, jobb kezemmel félreérthető, rázogató mozdulatot imitálva és igen, rossz az, aki rosszra gondol, de mi azért beestünk az asztal alá, úgy röhögtünk. Aztán megszántam Szonját és elárultam a titkom. Elmondom neked is, jó?
Ha esetleg nem tudnád, a frappé a görögök kedvenc nyári itala. Persze, persze, szeretik a görög kávét is, ami igazából török kávé, de ők makacsul görög kávézzák, hiszen soha, de soha nem fogják megbocsátani a törököknek azt a 450 évnyi megszállást. Nem beszélve arról, hogy igazi nemzeti hazafiak módjára meg vannak győződve arról, hogy ami igazán jó, az csakis a tőlük származhat, más nyilván nem találhatta ki.
Szonja megint fotózott, biztos ami biztos...
Nos. A frappé jeges kávé, kőkemény habbal a tetején. Én mindig úgy rendeltem a pincértől, "metrio me gala" azaz közepesen édesen, tejjel. Nincs benne fagylalt, nincs rajta tejszín, semmi megjátszás és mégis a legjobb italok egyike.
A jó frappéhoz 3 dolog kell. Egy rendes kézi shaker. Ha az nincs, tök jó egy befőttes üveg is, mi most pont abban csináltuk. A másik a Nescafé classic instant kávé. Valami miatt evvel az instant kávéval működik a legjobban. A harmadik a cukrozatlan, sűrített tej. Már aki szereti a tejet hozzá. Én szeretem. Ne helyettesítsd rendes tejjel, tönkreteszi az italt. Rizs, mandula, szójatej és egyéb szörnyűségek remélem, meg sem fordulnak a fejedben!!! Használj maresit, mert konzerv sűrítettet nem lehet itthon kapni. Aztán ha úgy gondolod (én úgy gondolom), tégy bele cukrot és javaslom a szívószálat is, ha nem akarsz ahhoz 2 dl habot letüdőzi, hogy hozzájuss az italodhoz. A művelet pedig a következő képen néz ki:
Tégy a befőttes üvegbe 1 kávéskanál instant kávét, 1-2 kávéskanál cukor kíséretében. Dobj rá 3 jégkockát és kb. 1 dl vizet. Csukd az egészre a tetejét és rázd addig, míg az egész vízből kemény hab nem lesz. Ekkor nyisd ki a shakert és az oldalán óvatosan csorgass bele további 1-1.5 dl vizet és kevés sűrített tejet. Ezt óvatosan csináld, mert ha a közepére öntöd a vizet, oda a hab, amiért pedig keményen megdolgoztál! Öntsd pohárba, adj hozzá szívószálat aztán csukd be a szemed és képzeld magad egy kellemes görög sziget strandjára!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.