Funky éttermek 5. Petrus - ékszerdoboz a IX. kerületben

Szerző: Házisáfrány - 2013.05.28. 13:02 4 komment

káposztás tészta.jpgnagyi káposztás cvekedlije sosem volt ilyen szép...

Az úgy volt, hogy Orsi szólt, étterem nyílik a IX. kerületben, nincs-e kedvem megnézni. Nem nagyon kellett könyörögni, az új helyek mindig felizgatnak (kit mi, ugyebár...), enni meg tudjátok, mennyire szeretek. Azoknak, akik rég jártak arra elárulom, a IX. kerület most nagyon menő, én is csak bámultam, mennyi modern ház épült a régi, omladozók helyén. Az étteremről annyit tudtam meg, hogy az a Feke Zoltán a tulajdonos/ séf, aki eddig abban a Speiz bisztróban tevékenykedett, ami idén megkapta a Michelin vörös kalauzában a Bib Gourmand díjat. Valahogy sejtettem, hogy ezúttal sem lángosozót csinált, és pont ezért kissé szkeptikus voltam és vagyok a mai napig: vajon a környék felnőtt-e már az ő pizzán - kifőzdén erősen túlmutató gasztronómiájához. Aztán fantáziálgatás helyett inkább autóba pattantam, hogy Édesem barátnőmmel lecsekkoljam, mit hoztak ki az ügyből. Hát, azt kell mondanom, nem csalódtam.

cukiság.jpg

cukiságok

A Ferenc tér, ahol a Petrust nyitották (neeeem, ez nem a londoni Pétrus franchise testvére!) a Tompa utca végében van eldugva, és mintha nem is Pesten járnál. Évi barátnőm szerint az a környék egyenesen maga a magyar Berlin. Nos, ha ez így van, akkor az étterem pedig maga a francia romantika! A berendezés egy jobb korból származó nagymama lakását idézi: viaszosvászon csipkék, apró csetreszek, ócskapiacról összevásárolt édibédi régiségek, az egészet tetőzendő teljesen eltolható ablakokkal és egy remek harmonikással, aki rengeteget ad a hely amúgy is bájos miliőjéhez, őszintén remélem, hogy megtartják és nem csak "bevezető szolgáltatás".

Miután túlestem a "Nahát, milyen édes, milyen helyes, jé, de kis cuki, milyen váratlan, hogy pont itt, pont ilyen stb." körökön, gondoltam letesztelem az ételt is, végül is ezért jöttem. Feke Zoltán "comfort food"-ként definiálja a konyháját. A szó eredeti jelentése olyan étel, mely nosztalgikus érzéseket ébreszt, kevés macerával megvan, könnyen emészthető és magas a kalóriatartalma. Tény, hogy vannak az étlapon fogások, amik emlékeztetnek a nagymama főztjére, ám jóval szofisztikáltabb megoldásban, így én inkább „Majdnem fine dining”-nak hívnám.

cuki 2.jpg

még több cukiság...

Az étlap főleg desszert fronton franciás beütésű, de akadnak újragondolt magyar fogások is, és természetesen a mostani trend szerint erősen képviseltetve vannak a belsőségek. A fogások izgalmasak, de mindenki számára érthetőek, és sincs az az érzésed, hogy azokat a Nasa tervezte. Az árak egy jobb bisztró árai, bár én az előételeket picit drágállottam, főételeknél, desszerteknél és a napi ajánlatnál azonban helyreáll az egyensúly.

lazac.jpg ki mondta, hogy egy előétel nem tehet boldoggá???

Előételként gravlaxot (sóban és cukorban pácolt nyers lazacot) ettem házilag füstölt haltejjel, granny smith mártással, egy nagyon kellemes vinegrette öntetes salátával és tökéletes tojással. Már a látvány is boldoggá tett! Azoknak, akik nem tudják, a tökéletes tojást 62 fokon kell melegíteni viszonylag sokáig. Ezen a hőfokon izgalmas, szinte zselés textúrája lesz. A menő étel egyik különlegessége, hogy otthon egész biztosan nem fogsz ennyit pepecselni vele, ezért érdemes „jobb helyeken” kipróbálnod. Főételem sou vide kacsamell volt, köretként nagyi káposztás cvekedlijére hajazó házi burgonyás nudlival. Tény, ez a fogás ízvilágában már valóban emlékeztetett egy rendesebb vasárnapi ebédekre, de nézd csak meg a fotót, mennyivel szebb és összetettebb! Desszert gyanánt crepes suzette-et ettünk, klasszikusan. A crepe csodásan telt és kerek élményét a tésztájában található nem kevés vaj adta. Ezúton üzenem tehát az én Drága Nórikámnak, aki a minap teljeskiőrlésű lisztből próbált palacsintának látszó tárgyakat varázsolni az asztalra: Ha igazán finomat szeretnél főzni, nincs mese, nem tudod megúszni az általában hizlaló, ám jó minőségű alapanyagok használatát, alternatív hozzávalókkal az étel sosem lesz „olyan”!

crepes.jpg

A crepe. Vaj, vaj és még több vaj...

Ígéretes volta miatt drukkolok a Petrusnak és remélem, hogy a rendhagyó lokáció ellenére népszerű lesz, hiszen mindene megvan hozzá. Az biztos, hogy én boldogan álltam fel az asztaltól! Ajánlom a helyet mindenkinek, aki szereti a jó ételt, a meghitt baráti vacsorákat és természetesen a romantikus randikat!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz a Házisáfrány közösséghez itt.

(Az étterem facebook elérhetősége https://www.facebook.com/PetrusRestaurant a weboldal úgy tudom, hogy még nincs kész...)

szagelszívó.jpg

Ohlálá... ;-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr405320444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2013.05.28. 13:24:14

valami link, netes elérhetőség van...?

Házisáfrány 2013.05.28. 14:43:53

Kedves speed!

www.facebook.com/PetrusRestaurant
weboldaluk még nincs úgy tudom

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2020.11.29. 12:47:21

Nekem titkos kedvencem, de már sajnos megkapta a Bib Gourmand minősítést, és azóta nehezebb helyet szerezni. :-( Persze a tulaj, gondolom azért örül neki. :-)

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása