Nem tudom feltűnt-e már neked, de az a helyzet, hogy mi magyarok mindig nyavalygunk az időjárás miatt! Most kerek két hétig hallgattam, hogy milyen elviselhetetlen ez a szörnyű hőség, majd ahogy betört a hidegfront, azaz össz-vissz 12 órával a „szörnyű hőség” után máris mindenki azt mantrázta, hogy durva ez a rettenetes szél és nem normális ez a hideg eső így augusztus közepén. Most tényleg?! Nem lehetne néha annak örülni, ami van???
Nos, ezen a durva napon, szél ide, eső oda, összefutottam Szonjával, mert az élet azért mégsem áll meg. Köszönés helyett azonnal közölte, hogy éhes. Gondoltam a hidegre való tekintettel csinálok neki olyasmit, amit tőlünk délebbre szeretnek, mert akkor legalább a tányérban sütni fog a nap. A kuszkusz amúgy is mindig jó választás, és ezúttal egy zöldséges változatot képzeltem némi görög joghurttal, tehát tessék, íme egy vega recept, ami kivételesen egészséges is. Nem mellesleg 30 perc alatt az asztalon van. Ja, hogy te paleózol?!... Nos, akkor felejtsd el…
mondom én, hogy újságot olvasott, ahelyett, hogy engem szórakoztatott volna!!!
Szonjának ezúttal igazán hálás dolog volt főzni, ugyanis percenként figyelmeztetett a gyomra korgására, és mialatt én pánikszerűen, kapkodva szeleteltem, pirítottam, pároltam, kevergettem, fűszereztem, szegény éhen ne haljon, ő a lába közé kapott egy pletykalapot, és köszönte, remekül érezte magát. Azért persze néha-néha figyelmeztetett arra, hogy éhes, már csak a miheztartás végett. Végül csak jóllakott, a maradékot pedig becsomagoltatta a pasijának, mert annak sem kell mindig a csirkepörkölt.
Nu. És akkor a recept. Én a fűszerekkel bátran bántam, de ha a visszafogottabb ízeket szereted, tégy bele mindenből kicsit kevesebbet. Bár, ha jobban belegondolok, ezek nagyon egészséges fűszerek. Szóval nem, ne tégy kevesebbet! :-)
Ha tetszett a poszt, kattints ide, és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
1 közepes fej hagyma
2-3 szál sárgarépa
1 piros kalifornia paprika
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 kk ras el hanout fűszer (észak-afrikai fűszerkeverék. Elhagyható, de akkor tégy a többiből többet)
1 kk római kömény
½ kk fahéj
1 kk cayenne bors
½ kk őrölt koriander
1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor
só
olíva olaj
½ ek vaj
250 ml görög joghurt
1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
500 ml alaplé (lehet kockából)
- Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma cikkelyekre a répát.
- Egy vastag fenekű lábasban melegíts olíva olajat, majd dobd rá a hagymát és a répát. Párold 1-2 percig.
- Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát.
- Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, majd forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.
- Közbe tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró húslevest, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.
- Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.
- Adj a joghurthoz 1-2 ek olíva olajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.
- Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat.
- Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot. Meglátod, nagy sikered lesz és addigra a nap is kisüt majd!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
anima_trix 2013.08.15. 13:53:10