Zöldséges kuszkusz görög joghurttal, hogy túléljük az idei nyár egyetlen hűvös napját

Szerző: Házisáfrány - 2013.08.12. 09:13 1 komment

csicseriborsós zöldségkuszkusz 2.jpgNem tudom feltűnt-e már neked, de az a helyzet, hogy mi magyarok mindig nyavalygunk az időjárás miatt! Most kerek két hétig hallgattam, hogy milyen elviselhetetlen ez a szörnyű hőség, majd ahogy betört a hidegfront, azaz össz-vissz 12 órával a „szörnyű hőség” után máris mindenki azt mantrázta, hogy durva ez a rettenetes szél és nem normális ez a hideg eső így augusztus közepén. Most tényleg?! Nem lehetne néha annak örülni, ami van???

Nos, ezen a durva napon, szél ide, eső oda, összefutottam Szonjával, mert az élet azért mégsem áll meg. Köszönés helyett azonnal közölte, hogy éhes. Gondoltam a hidegre való tekintettel csinálok neki olyasmit, amit tőlünk délebbre szeretnek, mert akkor legalább a tányérban sütni fog a nap. A kuszkusz amúgy is mindig jó választás, és ezúttal egy zöldséges változatot képzeltem némi görög joghurttal, tehát tessék, íme egy vega recept, ami kivételesen egészséges is. Nem mellesleg 30 perc alatt az asztalon van. Ja, hogy te paleózol?!... Nos, akkor felejtsd el…

szonja.jpgmondom én, hogy újságot olvasott, ahelyett, hogy engem szórakoztatott volna!!!

Szonjának ezúttal igazán hálás dolog volt főzni, ugyanis percenként figyelmeztetett a gyomra korgására, és mialatt én pánikszerűen, kapkodva szeleteltem, pirítottam, pároltam, kevergettem, fűszereztem, szegény éhen ne haljon, ő a lába közé kapott egy pletykalapot, és köszönte, remekül érezte magát. Azért persze néha-néha figyelmeztetett arra, hogy éhes, már csak a miheztartás végett. Végül csak jóllakott, a maradékot pedig becsomagoltatta a pasijának, mert annak sem kell mindig a csirkepörkölt.

csicseriborsós zöldségkuszkusz 1.jpg Nu. És akkor a recept. Én a fűszerekkel bátran bántam, de ha a visszafogottabb ízeket szereted, tégy bele mindenből kicsit kevesebbet. Bár, ha jobban belegondolok, ezek nagyon egészséges fűszerek. Szóval nem, ne tégy kevesebbet! :-)

Ha tetszett a poszt, kattints ide, és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

1 közepes fej hagyma
2-3 szál sárgarépa
1 piros kalifornia paprika
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem
1 kk ras el hanout fűszer (észak-afrikai fűszerkeverék. Elhagyható, de akkor tégy a többiből többet)
1 kk római kömény
½ kk fahéj
1 kk cayenne bors
½ kk őrölt koriander
1 tk melasz, méz vagy sötét muscovado cukor

olíva olaj
½ ek vaj
250 ml görög joghurt
1 bögre (2.5 dl) kuszkusz
500 ml alaplé (lehet kockából)

  1. Vágd rusztikus gerezdekre a hagymát. Tisztítsd meg és vágd egyforma cikkelyekre a répát.
  2. Egy vastag fenekű lábasban melegíts olíva olajat, majd dobd rá a hagymát és a répát. Párold 1-2 percig.
  3. Add hozzá a fűszereket és a melaszt, keverd meg, majd dobd mellé a paprikát.
  4. Öntsd rá a paradicsomkonzervet, sózd meg, adj hozzá kb. 1 dl vizet, majd forrald össze kb. 5-10 percig. Kóstold meg, és ha nem elég ízes, adj hozzá még fűszereket.
  5. Közbe tedd a kuszkuszt hőálló edénybe, öntsd rá a forró húslevest, keverd meg, takard le jól, és ne nyúlj hozzá 7-8 percig.
  6. Add a raguhoz a leöblített csicseriborsót és lassú tűzön forrald további 2 percig, majd szedd le a lángról.
  7. Adj a joghurthoz 1-2 ek olíva olajat, kevés sót, és ha szereted, 1 gerezd zúzott fokhagymát. Tedd félre.
  8. Keverd meg a kuszkuszt, ami mostanra beszívta az összes levest, és add hozzá a vajat.
  9. Tálald a zöldséges raguval. Szórd meg a petrezselyemmel és kínáld mellé a joghurtot. Meglátod, nagy sikered lesz és addigra a nap is kisüt majd!

Címkék: zöldség kuszkusz vegetáriánus egypercesek görög joghurt gyors vacsorák

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr545455736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima_trix 2013.08.15. 13:53:10

az biztos, hogy idén nyáron nem fáztunk, a receptet pedig elkészítem, mert nagyon tetszik

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása