Viszonylag ritkán sütök bő olajban. Bár általában az ellenkezőjét hirdetem, valójában az az igazság, hogy két sor csokoládé elmajszolása között igyekszem könnyű ételeket készíteni. Bő olajban sajnos inkább finom dolgokat lehet csinálni, mint egészségeseket, ha érted mire gondolok, a lájotos étel meg a finom étel általában nem ugyan az. Aztán ott van a használt olaj kérdése. Mert mi a francot csináljon avval az ember? Te például? Te mit csinálsz vele??? Én ugyanis, ha nagy ritkán veszek egy üveg napraforgó olajat, hogy abban sütögessek, tanácstalanul téblábolok a maradékkal. A lefolyóba mégsem önthetem, mert eldugul, meg mit tudom én. Ilyenkor szoktam a leggázosabb, legszánalmasabb „illúzió megoldáshoz” folyamodni: fogom a szajrét, szépen beleöntöm egy befőttesüvegbe, rácsavarom a tetőt jó szorosan ééééés… Kidobom a szemétbe!
… Mentségemre legyen mondva, hogy közben masszív lelkiismeret furdalásom van! Bezzeg a mama, aki nálam ezerszer környezettudatosabb, és aki nálam sokkal gyakrabban ránt csirkét, ő persze gyűjti szorgalmasan a maradék olajat egy kiszuperált ásványvizes PET palackba, hogy azután a papa elvigye a MOL kúthoz ahol átveszik és még örülnek is neki. Te ezt tudtad? Ja, ráadásul most nyerni is lehet a leadott használt olajjal. Csak szólok. Ne dobd ki. Tényleg.
Szóval az úgy volt, hogy Ági átjön kicsit dumálni, és ehhez olyan ételt kerestem, amit ő is megeszik. Ági ugyanis paleózik, és azokban az ételekben nem vagyok túl erős, ezért arra gondoltam csinálok valami zöldségeset, és az ételben található, a paleósok által tiltott lisztről pedig úgy csinálunk, mint ha nem is lenne ott. Ági végül bébiszitter hiányból fakadóan lemondta, de beugrott helyette Vanda. Jött Gomez is, aki előre jelezte, hogy őt minden megoldás érdekli, amiben szerepel evés, de mondta, hogy késni fog, így mire végzett, semmi étel nem maradt neki. Pedig még egy nyulat is hozott ajándékba, virág helyett. Helyes kis dög, nem?
Az étel tehát tempura lett, amit Vandával ettünk meg kettesben. A tempura a japánok bundázott étele. A tésztában süthetsz gyakorlatilag bármit, nem fogod megbánni, az tuti! Én imádom, és a menzák elszottyosodott, puha párizsi bunda rémálmai után neked is felüdülés lesz egy olyan kéreg, ami ropog és aranybarna. A jó tempurának két titka van csupán. A megfelelő hőmérsékletű olaj és a jéghideg tészta. A receptek általában hideg vizet kérnek, de én hard-coreban nyomom így jégkockákat szoktam összeturmixolni hozzá. Nos, a megfelelő olajhőmérséklet a TÖKÉLETES tempurához 170 fok, de nem tragédia, ha nincs ételhőmérőd, mert itt a kis trükköm. Dobj egy pötty tésztát az olajba. Ha azonnal lesüllyed a lábos aljára, az olaj még hideg. Ha az olaj felszínén marad és sisteregve szétfolyik, túl meleg. Amennyiben a tésztacsepp pár centit süllyed csak és utána feljön, nos, az a megfelelő hőfok. Nu, és akkor a recept. Vanda elégedett volt. Én is. te is az leszel.
És akkor a recept. Imádni fogod. Meglátod.
Ezt a cikket a MOL hasznát sütőolaj-gyűjtő programja támogatta (X)
Ha tetszett a poszt, ide kattintva kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
A tempurához
100 gr finomliszt
1 tojás
200 ml jéghideg víz
1 tk szódabikarbóna
2 ek étkezési keményítő
kiskanál só
zöldségek, gombák, tengeri herkentyűk, bármi, amit szeretsz, répa, cukkíni, paprika, spárga (szezon van!!!), hagyma, karfiol, rák, kalamari stb.
olaj a sütéshez
A szószhoz
1 ek víz
1 ek cukor
2.5 ek szójaszósz
2.5 ek citromlé
- Keverd a liszthez a szódabikarbónát, sót és keményítőt. Szitáld az egészet át.
- Külön tálba üsd bele a tojást és verd kissé fel. Keverd mellé a jeges vizet.
- Add hozzá a liszt harmadát, és keverd gyorsan villával át, majd lassan öntsd bele a liszt maradékát. Ne keverd túl! Nem baj, ha kissé csomós marad. Ha túlkevered, az eredmény nem lesz ropogós.
- Hevítsd az olajat 170 fokra. Mártsd az előzőleg megmosott, csíkokra vágott és szárazra törölgetett !!! zöldségeket a tésztába és tedd őket az olajba. Nem szabad, hogy az olaj kihűljön, így csak néhány darabot süss egyszerre. 2-2.5 percig süsd, félidőben óvatosan forgasd őket meg. Szűrővel szedd ki, csöpögtesd alaposan le és tedd szalvétára, hogy magába szívja a maradék olajat.
- A tengeri herkentyűket szintén szárazon, de kissé melegebb olajban süsd, rövidebb ideig.
- Közben a cukrot oldd fel a vízben. Ehhez érdemes a vizet kissé felmelegíteni. Add hozzá a szójaszószt és a citromlevet. Tehetsz bele még vékonyra vágott újhagymát vagy kevés snidlinget.
- A kész tempurát ebbe a keverékbe mártogasd.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Vik% 2014.05.20. 13:27:45
Vik% 2014.05.20. 13:31:27
Házisáfrány 2014.05.20. 13:33:14