Ajándékok házilag 12.- Omlós tejkaramella

Szerző: Házisáfrány - 2014.11.30. 17:26 9 komment

tejkaramella.jpg

Na jó. Tegye fel a kezét, aki nem szereti a tejkaramellát! Ugye, hogy nem nagyon van ilyen! Azt a lengyelt, ami beleragad a csomagolásába. Ami édes és morzsálódós. Amit már gyerekként is imádtál, de valahogy most is elfog a nosztalgia, ha meglátod. Aztán amikor szembejön tuti, hogy veszel is. A benzinkútnál, minden tankolás alkalmával úgy kell magam lebeszélni róla, mert olyan jó lenne, de egészségtelen, meg hizlal, meg mit tudom én. És miért szeretjük? Mert a tejkaramella nem olyan nyúlós izé, mint a sima karamella, ez egyszerűen jó, ugye nem is kell tovább magyaráznom? A közelegő karácsony tehát remek indok volt arra, hogy kipróbáljam végre, milyen a házilag készült verzió. Nos, jó. Az összes recept azt írta, elkészíteni is könnyű. Hát, mondjuk ez a része, ez nem teljesen igaz.

Nu, és akkor a recept. Nagy, vastag fenekű lábassal dolgozz. Naggyal azért, mert egy darabig habzani fog, nagyon, vastag fenekűvel meg azért, mert különben odaég. A folyamatos kevergetést se véletlenül ajánlom, hidd el. Cukorhőmérő meg jó ha van, de megoldhatod anélkül is, csak emiatt ne vegyél.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

400 ml sűrített tej
150 ml teljes tej
450 gr barnacukor
100 gr vaj
1-2 tk só ha SÓS tejkaramellát szeretnél, ami most nagyon menő, és szerintem izgalmas az íze (ha csak sima tejkaramellt szeretnél, csökkentsd a só adagját egy csipetnyire, így a klasszikus változatot fogod csinálni)
1 tk glükóz szirup vagy méz
1/2 rúd vanília kikapart belseje (elhagyható)
Cukorhőmérő (nem tragédia, ha nincs)

1. Tedd az összes hozzávalót a vanílián kívül egy vastag fenekű lábasba. Minél vastagabb, annál jobb, mert a cukor egyébként nagyon könnyen odakap. (Ha nincs otthon glükóz szirupod, könnyen csinálhatsz, 1 evőkanál gyógyszertárban kapható kristályos glükóz és 2 evőkanál víz összemelegítésével.)

2. Folyamatos kevergetés közben (én habvetőt szoktam használni, de egy spatula vagy fakanál is jó) forrald fel nem túl magas lángon. Amint a cukor elolvadt, vedd a lángot magasra.

3. Most nagyon oda kell figyelned kb. 15-20 percig! A cukros tej először erősen habzani fog, és ha nem elég nagy a lábasod, meg fog próbálni kifutni. (Nekem az első kísérletnél ki is futott. A kis disznó.) Ezután lassan elkezd sűrűsödni és nagy buborékok kíséretében forrni. A keverést egy percig se hagyd abba, és ha nagyon összement a masszád főzés közben, akár át is öntheted kisebb edénybe. Közben tedd bele a vanília kikapart belsejét és a héját is. Azért nem a legelején, mert a sok főzéstől elfőne az aromája egy része.

4. Amikor már sűrű és ragadós a karamell, mérd meg a hőmérsékletét. Addig kell főzni, míg el nem éri a 116 celsius fokot. Ha nincs hőmérőd, ennek van egy trükkje. Tégy egy kiskanálnyi karamellt egy pohár hideg vízbe. Ha szétfolyik a pohár alján, még nem elég jó, ám ha puha, gyúrható golyó formájában összeáll, kész van, abban a pillanatban kapd is a lábast le a tűzhelyről.

5. A forró karamellt elektromos habverővel verd 2-3 percig. A későbbi tejkaramella omlós állagnak ez lesz a titka. Ha a kész karamellt úgy hagynád, ahogy van, nyúlós-ragadós édességet kapnál, a morzsás állag a megfelelő idejű keverésen múlik majd. Addig verd, míg kissé elveszti a fényét. Ne verd túl, mert akkor morzsáira esik szét és csak kiskanállal tudod majd megenni.

6. Öntsd az édességet egy 15*20 cm méretű, előzőleg sütőpapírral bélelt tepsibe.

7. Várd meg míg megszilárdul kissé, borítsd vágódeszkára és éles késsel vágd egyforma darabokra. A legegyszerűbb és legszebb, ha egyenként, sütőpapírba csavarva csomagolod.

Címkék: ünnep karácsony desszert cukor ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr146945843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.01. 23:05:39

Imádom a tejkaramellát, kipróbálom a receptet. THX.

pupumpa 2014.12.02. 05:25:27

Nem értem a receptben, hogy ha elhagyom a sok sót, akkor mi lesz belőle? Oda van írva, hogy ha csak "sima tejkaramellt szeretnék". De az milyen?

supanova 2014.12.02. 07:23:48

És ha nem hagyom el a vaníliát akkor mikor kell beletenni? :)

Kyria 2014.12.02. 11:36:42

Egyszer Brüsszelből kaptam egy csomag karamellát. Nem bírtam abbahagyni, míg csak el nem fogyott. A Magyarországon kaphatóak egyébként szerintem egy kivételével ehetetlenek, a kivétel pedig a Lidl-ben néhanapján kapható "Butter Fudge" néven fut (bár az nem tej, hanem vajkaramella).

szib 2014.12.02. 11:57:47

@fda: A teljes tejet magyarul is teljes tejnek hívják. A fölözetlen (és mielőtt kioktatnál, nem a forraláskor képződő fölet kell érteni ezalatt), TELJES zsírtartalmú tejet így nevezik. A zsír eltávolítását meg azért hívják fölözésnek, mert az felúszik a tej tetejére, (másképp a színére, ez a tejszín, és abban van a zsír legnagyobb része), és onnan egyszerűen eltávolítható. Én anyósoméknál egy leveseskanállal csináltam, mert a házi tejszínnel nagyon finom a kávé és a kakaó. A nagyüzemekben biztosan másképp megy, de a lényeg ugyanaz.

Házisáfrány 2014.12.02. 12:02:50

@pupumpa: Sima tejkaramella, tehát nem sós tejkaramella lesz belőle.

Házisáfrány 2014.12.02. 12:05:13

@pupumpa: A címben ez nem volt egyértelmű, elnézést, a receptnél azonban már javítottam ezt a részt!

sskgbr (törölt) 2014.12.14. 18:12:09

Nekem beton kemény lett az eredmény. (pontosabban, szerintrem a betonnál is keményebb lett)
Hol hibázhattam?
Pontosan a leírás szerint jártam el.
Valami még sem sikerült.
Ugyanakkor nagyon finom......
Mi okozza, hogy kemény lesz?
Köszönöm, ha segítetek.
gabor

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (17) aprósütemény (12) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (14) cukor (12) dél-amerikai (3) desszert (54) dió (4) DIY (4) édesség (18) egészséges (22) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (9) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) görög (10) görög joghurt (5) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (7) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (7) ital (5) joghurt (9) kalács (5) karácsony (27) keksz (10) kelt tészta (12) kenyér (18) kókusztej (3) könnyű (6) kovász (3) közel-kelet (5) közel-keleti (21) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (3) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (10) olíva olaj (4) padlizsán (5) paprika (4) paradicsom (13) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (7) saláta (9) spanyol (9) sütemény (23) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (12) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (4) ünnep (41) ünnepi ételek (34) vaj (5) vegán (7) vegetáriánus (39) vörösbor (3) zöldség (12)
süti beállítások módosítása