Biscotti olíva olajjal, fügével és magokkal. A 2.0 változat!

Szerző: Házisáfrány - 2015.03.27. 13:34 2 komment

biscottikicsi2.jpg

Amióta Édesem megnyitotta a cukrászdáját, nagyjából olyan helyzet uralkodik a környéken, mint Woody Allen „Süti, nem süti” című filmjében, amikor a feleség megnyitja a cookie-zóját. Szonja kitesz egy adag gyakorlatilag bármit a pultra, és a rajongók egymás kezéből kitépve tüntetik el az utolsó morzsáig, alig néhány perc leforgása alatt. Örülök a sikernek, meg minden, de ez az én aspektusomból sajnos azzal jár, hogy venni a nyitás óta nem mertem egyetlen darab kekszet sem, mert akkor szegény többieknek nem marad, ugye. Így aztán ha bemegyek segíteni a cukrászdába kicsit, és megkívánok valami édeset, a vége mégis csak az, hogy otthon kell megsütni magamnak. Hát élet ez így?!

biscottikicsi1.jpg

A napokban biscottihoz támadt kedvem, mert volt a cukrászdában egy olíva olajos változat, amiből pont ettem, mert néhány összetört. Annak az íze nagyon bejött, nem beszélve arról, hogy a múltkori cantuccini-m is remekül sikerült. Új receptet akartam azonban kipróbálni. Találtam is egy aszalt fügés változatot a Food and wine-ban, aztán persze teljesen átalakítottam. A füge és a keksz legjobb barátok. Csak szólok. Szerettem volna egy letisztult ízvilágú, nem túl édes kekszet csinálni, ami inkább édes-sós ropogtatnivaló, mint desszert. Az eredeti recept cukortartalmát a harmadára csökkentettem. Azt már a múltkor írtam, hogy a biscotti-k nagy része zsírmentes, ebbe viszont tettem, ezúttal nem vajat, hanem markáns ízű, extra szűz olíva olajat, ami szintén a snack és nem az desszert irányába mozdította el a kekszet, miközben az olaj borsossága tovább fokozta ízeinek komplexitását. Az olajos biscotti hallatlan előnye a zsírmentes verziókhoz képest, hogy nem olyan kemény, és sokkal omlósabb, mint klasszikus párja. Én a reggeli kávém mellé szoktam megenni néhány darabot.

Nu, és akkor a recept. Ha úgy gondolod, a magok egy része helyett tehetsz bele fenyőmagot is.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

150 g hámozott mogyoró
150 g hámozott mandula
200 g aszalt füge
150 ml extraszűz olíva olaj
125 gr nádcukor
2 tojás
300 g liszt
50 ml desszertbor
½ ek sütőpor
1 tk só

  1. Melegítsd a sütőt 160 fokra. Tedd a magokat egy tepsibe és pirítsd a sütőben, míg épp csak elkezd pirulni. Vedd ki és aprítsd fel rusztikusan. Az se baj, ha lusta vagy aprítani. Akkor hagyd. Tényleg.
  2. Dobd a fügét lobogó vízbe. Forrázd 2-3 percig, majd szűrd le, töröld szárazra. Vágd apró kockákra és tedd félre.
  3. Tedd tálba a tojásokat a cukorral és verd habverővel, míg a cukor el nem olvad. Add hozzá a desszertbort és keverd tovább, majd tégy ugyan így az olajjal is.
  4. Forgasd a tojásos masszába a lisztet, sütőport és sót. Ha elkeverted (kemény tészta lesz), óvatosan keverd hozzá a magokat és a fügét.
  5. Formázz sütőpapírra 5-6 cm széles (nem hosszú, széles!) kb. 2 cm magasságra lapított rudakat a tésztából. (Én vizes kézzel dolgoztam, egyszerűbb, mint a kanál)
  6. Tedd a sütőbe és süsd 30 percig. Eddigre enyhén aranybarna kell, hogy legyen.
  7. Vedd ki a rudakat, hagyd hűlni kb. 20 percig, majd éles kenyérvágó késsel, átlósan vágj belőle egyforma, 1.5 cm széles szeleteket.
  8. Tedd vissza a sütőpapírra és told vissza a sütőbe további 15 percre. Félúton fordíts rajta egyet. A második sütés arra kell, hogy a keksz ropogós és kemény legyen belül is.
  9. Azt mondják a biscotti légmentes dobozban hetekig eláll. Én nem tudom, nekem még sose tartott néhány napnál tovább, akármennyit is sütöttem belőle...

Címkék: olasz édesség keksz desszert olíva olaj ajándékok házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr157309678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zirowe 2015.03.28. 13:39:46

Egy gond van ezzel, hogy ez nem biscotti.
Max a cantucci-ra emlékeztet halványan.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása