Zöldségszirom, villámgyors sültpaprikás sajt dip-pel, a bolti chips & salsa egészséges alternatívája

Szerző: Házisáfrány - 2016.01.19. 15:29 komment

dip.jpg

Amióta az eszemet tudom, az hallgatom, milyen jól esik „az embernek” nehéz ételeket enni télen. „Nincs finomabb” egy testes sóletnál, vagy marhapörköltnél, „mert tudod, kell az energia a hideg hónapokban”- mondogatják a 25 fokra felfűtött lakásokban. Nos, én ezzel nem értek egyet. Nem mintha a meleg étel nem esne jól januárban, sőt, soha nem eszem annyi tejfölös levest, mint ilyenkor, de egy téli fogás egyáltalán nem kell, hogy több kalóriát tartalmazzon mint valami, amit nyáron ennél. Szerintem ilyenkor is tök jó dolog a zöldség, így ha csak nem lapátolod egész nap a havat a mínusztízben, márpedig nem lapátolod, hidd el, remek megoldás lesz valami könnyű neked is. Egyrészt a szép színek miatt, mert emelje fel az a kezét, akinek nincs a téli hónapokban színhiánya, naugye. Másrészt a vitaminpótlás is sokkal hatékonyabb zöldségeket majszolva, mint szintetikus kapszulák formájában. Ezért van az, hogy amikor a TV előtt ücsörögve ropogtatnék valamit, át szoktam gondolni, mégis mi legyen az. A minap például vettem egy zacskó viszonylag szofisztikáltnak tűnő burgonyachips-et, de amikor kiderült, hogy 100 g sültkrumpli pont 500 kalória, inkább odaadtam valaki másnak. Érded már, mire akarok kilyukadni, ugye? Ott van tehát az örök dilemma, van-e olyan nass, ami nem hizlal, vagy legalább nem egészségtelen annyira és mégis finom. Nem könnyű megoldani ezt a paradoxont, de nem is lehetetlen.

dip_3.jpg

Nos, a megoldás a minap meglepő helyről érkezett. Imádom ugyanis a zöldség chipset, de az olajban sült változat pont annyira hizlal, mint ha krumplit ennék. Kaptam viszont a Kanálka manufaktúrától némi zeller és céklachipset. Ezek a szirmok aszalva vannak, hozzáadott olaj nélkül, így pont olyan ízük van, mint a zöldségnek magának, kalória alig, és arra, hogy a TV előtt majszolgassak, tökéletes megoldás. Nem volt más dolgom, mint készíteni hozzá egy villám-dipet és meg is volt a remek kis mozi snack. Sose vegyél kész dipet, otthon is pikk-pakk tudsz csinálni. Végül egy pepperonettás pikáns sajtkrémet dobtam össze kb. 3 perc alatt. Ha nincs otthon pepperonetta, meg tudod csinálni 1-2 kanál ajvárral ugyan ezt, vagy úgy, hogy magadnak sütsz paprikát, lehúzod a héját, ledarálod és úgy használod. Igaz, kész paprikakrémmel sokkal egyszerűbb. Ez a dip nem csak finom, de működik friss sajttal, ricottával, görög fetával vagy friss kecskesajttal is. Remekül harmonizál friss zöldségekkel és kenyérre kenve is. Most sima friss sajttal csináltam, az volt otthon. Akkor kezdtem hozzá, amikor ez esti krimi főcíme feltűnt a képernyőn, és mire a film is elkezdődött már ott ücsörögtem-ropogtattam a szófán. Ennyire egyszerű. Tényleg.

Nu, és akkor a recept. Nem kell mindig nacho és bolti salsa. Higgy nekem.

Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.

4 személy részére
35-50g Kanálka aszalt zöldség (bármilyen jó lehet)
150 g friss sajt
2 ek Kanálka pepperonetta, ajvár, vagy sült, héjától megfosztott ledarált piros kalifornia paprika
1 gerezd fokhagyma
1 ek extraszűz olíva olaj
só ízlés, és sajtfajta szerint. Kóstolgass!
jó még bele kevés snidling, kis csilipor, egy mokkáskanál mustár, némi reszelt citromhéj, esetleg pár csepp balzsamecet.

  1. Keverd el rusztikusan a krém összes hozzávalóját. Ne vidd túlzásba, elég éppen, hogy.
  2. A fokhagymát nyomd bele.
  3. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.
  4. Tedd tálkába, szórd köré zöldségchipset és már majszolhatod is!

Címkék: zöldség egészséges vegetáriánus snack egypercesek dip

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr898285942
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása