Ha kicsit beleolvastál az előző évek egészségesblog-trendjébe láthattad, boldog, boldogtalan karfiolt grillezett. Egészben, rózsáira szedve, szeletelve, pácolva, előfőzve, natúran, fűszerezve, sütőben, vaslapon, grillrácson, földön, vízen, levegőben. Voltak, akik egyenesen „karfiol steak”-nek hívták a sült karfiol szeleteket, azt sugallván, íze simán vetekszik egy szelet angolos bélszínével. Nos, nem, nem vetekszik.
Félre ne érts, én is szeretem a sült karfiolt, de úgy érzem, a hirtelen jött karfiol-imádat trend méltatlanul szorította háttérbe a többi, legalább annyira finom zöldséget. Pedig grillezni szinte mindegyiket lehet. Az erős hő hatására az illető zöldség ízei felerősödnek, a benne lévő cukortartalom koncentrálódik, harsánysága szelídül, állaga átalakul. Az illatos és színes sült zöldségek legvonzóbb tulajdonsága mégis az, hogy nem csak köretnek, de TV előtti nasinak is kiválóak, nekem a nassolás királynőének ezt bátran elhiheted! Nem kell forgatni a szemed, hidd el, hogy egy tökéletesen megsütött édeskrumpli, megfelelően kiválasztott öntettel simán leveri élvezeti értékben a krumplit sosem látott zacskós csipszet.
Nos, a minap úgy alakult, hogy lett 3 csokor csodálatos retkem. Imádom a retket, mert finom és gyönyörűséges, de ha nyersen eszem, rosszul leszek tőle, így gondoltam egyet, és kipróbáltam, milyen lehet megsütve. Kiderült, jó ötlet volt! Íze csodásan intenzív és édeskés lett a karfiolra (hehe), újkrumplira és pasztinákra emlékeztető jegyekkel. Imádtam.
A retekhez, abból-baj-nem-lehet alapon csináltam egy joghurtos-snidlinges minimál-szószt is, melynek hűs savanyúsága csodásan egészítette ki a forró zöldség komplex ízét.
Nu, és akkor az ezúttal tényleg pofonegyszerű recept.
Ha tetszett a cikk, ide kattintva "lájkold" és kövesd Házisáfrány kalandjait a facebookon is.
4 fő részére nasinak, vacsira, köretnek
3 csomag hónapos retek
2-3 ek extraszűz olíva olaj
400 ml görög joghurt
1 kis csomó snidling
só
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokosra.
- Mosd alaposan meg a retket. Vágd le a gyökerét és a zöld részét. Vágd félbe vagy negyedeld.
- Locsolgasd a retkeket kevés olajjal, annyival, mintha salátát csinálnál, és sózd is meg.
- Terítsd a zöldséget sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd kb. 20-30 percig, míg a fehér része meg nem barnul. 10 percenként óvatosan keverd át. Ha már mindegyik retek szépen megpuhult és megpirult, szedd ki a sütőből.
- Közben vágj egy kis csomó snidlinget nagyon apróra. Keverd a görög joghurthoz. Adj hozzá 1 ek extraszűz olíva olajat és sózd ízlés szerint.
- Kínáld a joghurtmártást a még meleg retek mellé.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zsurzsenka 2018.05.12. 00:13:28