Kisir, mert van bulgur saláta a tabulén túl is!

Szerző: Házisáfrány - 2019.03.15. 16:21 komment

kisir_2.jpg

Ha külföldön, jó helyeken eszem, mindig az az első dolgom, hogy összehaverkodjak a séffel. Ennek köszönhetem, hogy remek thai tom kha gai-t, örmény tahinis édeskalácsot , finn lazaclevest vagy sri lankai curryt tudok főzni, és így ismertem meg kedvenc török szállodám konyhafőnökét is. A séf egy nagy és elegáns komplexum konyháját vezeti, amiről egyszer már írtam is. Az a fő baj a nagy szállodák menüjével, hogy mindenki ízlésének meg kell, hogy feleljenek, így nagy meglepetésekre vagy ízorgiákra ezekben az éttermekben ritkán lehet számítani. Tény azonban, hogy hogy kedvenc helyemen speciel a török ételek kifogástalanok. Amikor legutóbb ott jártam, megint dumáltunk a séffel egy kicsit, és ha már, elkértem a kisir receptjét. Arra számítottam, majd lefirkálja nekem valami jegyzetpapírra tollal, azért is bőven hálás lettem volna, de nem. Este a szobámba érve fehér borítékot találtam az ágyamon. Benne 160 g-os vastag papírra nyomtatva angolul és törökül a recept, fotókkal megspékelve. Nos, igen. A stílus maga az ember.

kisir_1.jpg

A kisir bulgur alapú saláta. Egészséges, finom, izgalmas, és annak akinek ez fontos, amúgy vegán is. Másik kedvencemmel a letisztult tabuléval ellentétben, ennek a salinak a komplex ízvilágát az édes-savanyú gránátalma melasz adja. Imádom köretnek, passzol hozzá a frissen sült pita, a kecskesajt és görög joghurt is. A tavaszi böjötölés-méregtelenítés időszakában egymagában is megállja a helyét vacsora gyanánt, de céges ebédnek, iskolai uzsinak vagy mezze variációk egyikeként is remek választás.

Nu. És akkor a recept. Gránátalma melaszt és summacot kapsz a közel-keleti fűszeresnél, de a nagyobb hiperek nemzetközi részlegén is. Ez a recept apró szemű bulgurból autentikus, de itthon gyakran csak nagy szeműt kapni, most én is abból csináltam. Ha készíted a salit, ügyelj arra, hogy a kisszemű bulgurhoz elég a saját súlyának a 2/3-át adni folyadékban, miközben a nagy szemű változatnál változik az arány, azaz a bulgur súlyánál 30%-kal több víz kell ahhoz, hogy a gabona megpuhuljon.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

4 fő részére

350 g apró szemű bulgur
240 g víz
½ fej kisebb hagyma
30 ml paradicsompüré
cayenne bors, ízlés szerint
50 ml extraszűz oliva olaj
30 ml gránátalma melasz
½ citrom leve
2 újhagyma
2 kemény paradicsom
1 csomag petrezselyem

Ami még nagyon jó bele, de ki is hagyhatod

csapott kávéskanál római kömény
1 kávéskanál summac (mediterrán, szártott szömörce)
½ gránátalma magjai
apróra vágott mentalevelek
apróra vágott uborka és zöld kalifornia paprika

  1. Keverd a bulgurt a paradicsompürével, apróra vágott hagymával, sóval és fűszerekkel alaposan el.
  2. Forrald fel a vizet, öntsd a bulgurra, keverd meg és takard le az edény tetejét. Várd meg, míg kihűl. A legjobb, ha egy órára beteszed a hűtőbe.
  3. Közben vágd apróra a petrezselymet, és ha teszel bele, a mentát. Karikázd vékonyan az újhagymát. Magozd ki a paradicsomot és vágd apróra. Tisztítsd meg a gránátalmát.
  4. Vedd ki a bulgurt a hűtőből. Add hozzá az olajat, gránátalma melaszt és citromot. Kóstold meg és ha kell, fűszerezd még.
  5. Végül add hozzá a petrezselmyet, az újhagymát, a paradicsomot , és ha teszel bele, a mentát, és gránátalmát. Fogyaszthatod azonnal, de ez a saláta simán eláll hűtőben akár másnapig is!

Címkék: saláta török mediterrán fűszer egészséges vegetáriánus vegán gyors vacsorák közel-keleti bulgúr

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr614690234
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása