Ha külföldön, jó helyeken eszem, mindig az az első dolgom, hogy összehaverkodjak a séffel. Ennek köszönhetem, hogy remek thai tom kha gai-t, örmény tahinis édeskalácsot , finn lazaclevest vagy sri lankai curryt tudok főzni, és így ismertem meg kedvenc török szállodám konyhafőnökét is. A séf egy nagy és elegáns komplexum konyháját vezeti, amiről egyszer már írtam is. Az a fő baj a nagy szállodák menüjével, hogy mindenki ízlésének meg kell, hogy feleljenek, így nagy meglepetésekre vagy ízorgiákra ezekben az éttermekben ritkán lehet számítani. Tény azonban, hogy hogy kedvenc helyemen speciel a török ételek kifogástalanok. Amikor legutóbb ott jártam, megint dumáltunk a séffel egy kicsit, és ha már, elkértem a kisir receptjét. Arra számítottam, majd lefirkálja nekem valami jegyzetpapírra tollal, azért is bőven hálás lettem volna, de nem. Este a szobámba érve fehér borítékot találtam az ágyamon. Benne 160 g-os vastag papírra nyomtatva angolul és törökül a recept, fotókkal megspékelve. Nos, igen. A stílus maga az ember.
A kisir bulgur alapú saláta. Egészséges, finom, izgalmas, és annak akinek ez fontos, amúgy vegán is. Másik kedvencemmel a letisztult tabuléval ellentétben, ennek a salinak a komplex ízvilágát az édes-savanyú gránátalma melasz adja. Imádom köretnek, passzol hozzá a frissen sült pita, a kecskesajt és görög joghurt is. A tavaszi böjötölés-méregtelenítés időszakában egymagában is megállja a helyét vacsora gyanánt, de céges ebédnek, iskolai uzsinak vagy mezze variációk egyikeként is remek választás.
Nu. És akkor a recept. Gránátalma melaszt és summacot kapsz a közel-keleti fűszeresnél, de a nagyobb hiperek nemzetközi részlegén is. Ez a recept apró szemű bulgurból autentikus, de itthon gyakran csak nagy szeműt kapni, most én is abból csináltam. Ha készíted a salit, ügyelj arra, hogy a kisszemű bulgurhoz elég a saját súlyának a 2/3-át adni folyadékban, miközben a nagy szemű változatnál változik az arány, azaz a bulgur súlyánál 30%-kal több víz kell ahhoz, hogy a gabona megpuhuljon.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
4 fő részére
350 g apró szemű bulgur
240 g víz
½ fej kisebb hagyma
30 ml paradicsompüré
cayenne bors, ízlés szerint
50 ml extraszűz oliva olaj
30 ml gránátalma melasz
½ citrom leve
2 újhagyma
2 kemény paradicsom
1 csomag petrezselyem
só
Ami még nagyon jó bele, de ki is hagyhatod
csapott kávéskanál római kömény
1 kávéskanál summac (mediterrán, szártott szömörce)
½ gránátalma magjai
apróra vágott mentalevelek
apróra vágott uborka és zöld kalifornia paprika
- Keverd a bulgurt a paradicsompürével, apróra vágott hagymával, sóval és fűszerekkel alaposan el.
- Forrald fel a vizet, öntsd a bulgurra, keverd meg és takard le az edény tetejét. Várd meg, míg kihűl. A legjobb, ha egy órára beteszed a hűtőbe.
- Közben vágd apróra a petrezselymet, és ha teszel bele, a mentát. Karikázd vékonyan az újhagymát. Magozd ki a paradicsomot és vágd apróra. Tisztítsd meg a gránátalmát.
- Vedd ki a bulgurt a hűtőből. Add hozzá az olajat, gránátalma melaszt és citromot. Kóstold meg és ha kell, fűszerezd még.
- Végül add hozzá a petrezselmyet, az újhagymát, a paradicsomot , és ha teszel bele, a mentát, és gránátalmát. Fogyaszthatod azonnal, de ez a saláta simán eláll hűtőben akár másnapig is!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: