Egyetlen hátránya van annak, hogy ilyen „gasztroizé” vagyok: a barátaim nem mernek nekem főzni, mert azt hiszik, én csak a szuperkülönleges ételeknek örülök. Pedig ha tudnák, milyen jól esik akár egy melegszedvics is akkor, ha azt végre egyszer nem nekem kell megcsinálni! Szóval ezúton üzenem mindenkinek: főzzetek csak nekem, de bátran.
Amikor pedig nálam van buli, a legritkább esetben készítek macerás ételeket. Mindig az a fő szempont, hogy olyasmivel várjam a barátokat, amit mindenki szeret, amivel tálaláskor már nincs sok munka, és ami mellett van időm a vendégekkel foglalkozni, mert nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor másnap, mások elmesélése alapján tudod csak meg, milyen is volt a saját bulid.
Nem mintha nagyon kellene nekem apropó ahhoz, hogy vendégséget rendezzek, de most akkor is "gombhoz a kabátot" alapon hívtam át a többieket. Kaptam ugyanis a Spar Regnum húsüzeméből egy jó nagy darab, csodás rib eyet amivel valamit kellett kezdenem. A húsüzem ugyanis most lett 15 éves és az eseményt stílusosan rengeteg hússal ünnepelték. A csodás, "meglehetős" méretű marha elfogyasztására pedig spontán buli alakult nálam. Jöttek is a barátaim, jó sokan, az "együtt lenni midig jó, együtt enni pedig pláne" elgondolást követve.
A menü marhahúsos tortilla lett, paradicsomos-avokádós salsával. Mert a mexikói comford food mindig siker. A húst addig főztem, azaz „brézingeltem” alacsony hőfokon, amíg villával simán szét tudtam húzni a rostjait. Bár a lábas órákig pihent a sütőben, az aktív munka minimális volt vele, és lett annyi maradék, hogy másnap egy lájtos morzsaparty keretében a csajokkal ki is tudtuk beszélni az előző napi bulika részleteit.
Jó hír az, hogy ezt a húsos ragut akár előző nap is meg tudod csinálni, tálalás előtt pedig elég csak meglangyosítanod. A buli előtt csak annyi dolgod lesz, hogy lereszelted a sajtot meg összedobod a salsa-t. Nu. és akkor a recept.
Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!
A marhához
8 fő részére
1 kg zsírosabb marhahús, nyak, lapocka, rib eye
1 közeped fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 400 ml-es üveg passata, azaz passzírozott paradicsom
Annyi alaplé (csirke vagy marha), hogy épp ellepje a húst
1 tk őrölt koriander
1 tk római kömény
1 tk oregánó
1 tk csípős pirospaprika
½ tk füstölt pirospaprika (elhagyható)
½ tk fahéj
1 tk melasz vagy barnacukor
só, bors
3 ek semleges ízű olaj
A salsához
2 kemény paradicsom
1 puha avocado
½ édes vagy lilahagyma
½ lime leve
1 csokor koriander
só
150 g reszelt cheddar sajt
200 ml tejföl
8 db tortilla
- Dörzsölj a húsba 1 tk sót és tedd a hűtőszekrénybe jól szellőző tálban éjszakára.
- Másnap melegítsd elő a ha egy mód van rá, öntöttvas lábasod a tűzhelyen szuper forróra. Töröld a húst szárazra. Önts a lábas aljára 2-3 evőkanál olajat, majd pirítsd a hús minden oldalára kérget. Ez oldalanként kb. 2-2 perc.
- Vedd ki a húst, vedd a hőfokot lejjebb, és tedd a lábasba az összes fűszert és pirítsd kavargatva gyorsan, kb. 30-60 másodperc alatt át, hogy jobban kijöjjön az aromájuk. Ha a lábas alján nem maradt zsiradék, adj hozzá 1 evőkanálnyit. Vigyázz, ne hagyd a fűszert megégni !
- Melegítsd elő a sütőt 150 fokosra.
- Tedd vissza a lábasba a húst, add hozzá a paradicsomszószt és az alaplevet (pont annyit, hogy ellepje a húst), a melaszt, majd a félbe vágott hagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Sózni ekkor még csak óvatosan sózd, mert ha a szósz besűrűsödik és az ízek koncentrálódnak, a szósz is sokkal sósabbá válik majd.
- Tedd az edényt lefedve a sütőbe, és hagyd békén 3-5 órán keresztül, míg a hús annyira meg nem puhul, hogy villával könnyen a szálaira tudod szedni. Ha közben nagyon elpárologna a hús mellől a mártás, adj időnként hozzá kevés vizet.
- Vedd ki a húst, húzgáld szálaira, majd tedd vissza a szószba. Ha úgy ítéled, hogy túl sok a szósz a lábasban, forrald kissé be és csak utána tedd vissza a marhát. Na MOST van itt az ideje, hogy megkóstold, elég sós-e!
- Közben magozd ki a paradicsomot és kockázd apróra. Tégy ugyan így a hagymával és az avokádóval is. Aprítsd fel a koriandert. Keverj mindent össze, majd ízesítsd sóval és a limelével.
- Reszeld le a sajtot.
- Végy egy-egy tortillát és tégy a közepükre 2-2 evőkanál marhahúst. Tegyél a rájuk 2-3 kiskanál salsát, arra egy kevés tejfölt és sajtot. Csavard fel a tortillákat úgy mint egy palacsintát, majd tálald.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe: