Pulled beef, tépett marha, bulikaja minimális melóval!

Szerző: Házisáfrány - 2019.04.05. 11:16 komment

tortilla_1_1.jpgEgyetlen hátránya van annak, hogy ilyen „gasztroizé” vagyok: a barátaim nem mernek nekem főzni, mert azt hiszik, én csak a szuperkülönleges ételeknek örülök. Pedig ha tudnák, milyen jól esik akár egy melegszedvics is akkor, ha azt végre egyszer nem nekem kell megcsinálni! Szóval ezúton üzenem mindenkinek: főzzetek csak nekem, de bátran.

tortilla_2_1.jpg

Amikor pedig nálam van buli, a legritkább esetben készítek macerás ételeket. Mindig az a fő szempont, hogy olyasmivel várjam a barátokat, amit mindenki szeret, amivel tálaláskor már nincs sok munka, és ami mellett van időm a vendégekkel foglalkozni, mert nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor másnap, mások elmesélése alapján tudod csak meg, milyen is volt a saját bulid.

Nem mintha nagyon kellene nekem apropó ahhoz, hogy vendégséget rendezzek, de most akkor is "gombhoz a kabátot" alapon hívtam át a többieket. Kaptam ugyanis a Spar Regnum húsüzeméből egy jó nagy darab, csodás rib eyet amivel valamit kellett kezdenem. A húsüzem ugyanis most lett 15 éves és az eseményt stílusosan rengeteg hússal ünnepelték. A csodás, "meglehetős" méretű marha elfogyasztására pedig spontán buli alakult nálam. Jöttek is a barátaim, jó sokan, az "együtt lenni midig jó, együtt enni pedig pláne" elgondolást követve.

A menü marhahúsos tortilla lett, paradicsomos-avokádós salsával. Mert a mexikói comford food mindig siker. A húst addig főztem, azaz „brézingeltem” alacsony hőfokon, amíg villával simán szét tudtam húzni a rostjait. Bár a lábas órákig pihent a sütőben, az aktív munka minimális volt vele, és lett annyi maradék, hogy másnap egy lájtos morzsaparty keretében a csajokkal ki is tudtuk beszélni az előző napi bulika részleteit.

Jó hír az, hogy ezt a húsos ragut akár előző nap is meg tudod csinálni, tálalás előtt pedig elég csak meglangyosítanod. A buli előtt csak annyi dolgod lesz, hogy lereszelted a sajtot meg összedobod a salsa-t. Nu. és akkor a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A marhához

8 fő részére

1 kg zsírosabb marhahús, nyak, lapocka, rib eye
1 közeped fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 400 ml-es üveg passata, azaz passzírozott paradicsom
Annyi alaplé (csirke vagy marha), hogy épp ellepje a húst
1 tk őrölt koriander
1 tk római kömény
1 tk oregánó
1 tk csípős pirospaprika
½ tk füstölt pirospaprika (elhagyható)
½ tk fahéj
1 tk melasz vagy barnacukor
só, bors
3 ek semleges ízű olaj

A salsához

2 kemény paradicsom
1 puha avocado
½ édes vagy lilahagyma
½ lime leve
1 csokor koriander

150 g reszelt cheddar sajt
200 ml tejföl
8 db tortilla

  1. Dörzsölj a húsba 1 tk sót és tedd a hűtőszekrénybe jól szellőző tálban éjszakára.
  2. Másnap melegítsd elő a ha egy mód van rá, öntöttvas lábasod a tűzhelyen szuper forróra. Töröld a húst szárazra. Önts a lábas aljára 2-3 evőkanál olajat, majd pirítsd a hús minden oldalára kérget. Ez oldalanként kb. 2-2 perc.
  3. Vedd ki a húst, vedd a hőfokot lejjebb, és tedd a lábasba az összes fűszert és pirítsd kavargatva gyorsan, kb. 30-60 másodperc alatt át, hogy jobban kijöjjön az aromájuk. Ha a lábas alján nem maradt zsiradék, adj hozzá 1 evőkanálnyit. Vigyázz, ne hagyd a fűszert megégni !
  4. Melegítsd elő a sütőt 150 fokosra.
  5. Tedd vissza a lábasba a húst, add hozzá a paradicsomszószt és az alaplevet (pont annyit, hogy ellepje a húst), a melaszt, majd a félbe vágott hagymát és a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Sózni ekkor még csak óvatosan sózd, mert ha a szósz besűrűsödik és az ízek koncentrálódnak, a szósz is sokkal sósabbá válik majd.
  6. Tedd az edényt lefedve a sütőbe, és hagyd békén 3-5 órán keresztül, míg a hús annyira meg nem puhul, hogy villával könnyen a szálaira tudod szedni. Ha közben nagyon elpárologna a hús mellől a mártás, adj időnként hozzá kevés vizet.
  7. Vedd ki a húst, húzgáld szálaira, majd tedd vissza a szószba. Ha úgy ítéled, hogy túl sok a szósz a lábasban, forrald kissé be és csak utána tedd vissza a marhát. Na MOST van itt az ideje, hogy megkóstold, elég sós-e!
  8. Közben magozd ki a paradicsomot és kockázd apróra. Tégy ugyan így a hagymával és az avokádóval is. Aprítsd fel a koriandert. Keverj mindent össze, majd ízesítsd sóval és a limelével.
  9. Reszeld le a sajtot.
  10. Végy egy-egy tortillát és tégy a közepükre 2-2 evőkanál marhahúst. Tegyél a rájuk 2-3 kiskanál salsát, arra egy kevés tejfölt és sajtot. Csavard fel a tortillákat úgy mint egy palacsintát, majd tálald.

 

Címkék: buli spar marhahús regnum mexikói tex-mex szponzorálttartalom

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr2914736165
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása