Fűszeres bárányburger újragondolt coleslaw salátával

Szerző: Házisáfrány - 2019.06.14. 11:32 komment

baranyburger_1_1_of_1.jpg

Amikor már úgy tűnt, sose lesz vége az apokaliptikusan viharos májusnak, amikor már biztos voltam benne, hogy az idén elő se szedem a nyári ruhákat, kvázi indián esőtánc gyanánt kaptam ajándékba egy George Foreman elektromos gömbgrillt és úgy éreztem ez egy jel, most már jönnie kell a melegnek. És láss csodát! Jött is. Nos, gondoltam a grillszezont megünneplendő, és az új családtagot felavatandó, gyorsan rendezek is egy sütögetést, mert enni ugye, na azt mindig kell. Amerikában amúgy a George Foreman grill annyira menő, hogy még a Jóbarátokban is szó esik róla, szóval kíváncsi voltam mit tud.

 A menüt persze hosszú napokon keresztül rakosgattuk össze, hogy akkor hogyan is legyen, és amikor nagy nehezen sikerült megállapodnunk pár olyan ételben, amit mindenki szeret, megdumáltuk azt is, melyik nap legyen a nagy zabálás.

A sütögetés előtt már egy hete igazi, verőfényes nyár tombolt. A buli után ez az időjárás töretlenül folytatódott.

…Azt ugye meg sem kell említenem, hogy a grillparty napja volt az egyetlen, amikor hideg is volt, de legalább az eső is esett. Nos, itt jöttem rá, mekkora mázli, hogy az új gömbgrillem elektromos, így bár a faszenes grillezés élményét adja, simán süthetsz vele bárhol. Mert az ömlő esőben, a kertben ugyan ez kicsit macerás lett volna. A bárhol pedig ez esetben egy félig zárt terasz lett, ide húzódtunk be végül.

Ami az ételt illeti, hosszas egyeztetés után amerikai- közel-keleti fúziós bárányburgereket csináltam, joghurtos-tahinis coleslaw salátával. A burgerszószt is felturbóztam harissával, hogy jó csípős legyen, az unalmas cheddart pedig kecskesajtra cseréltem. Imádom a klasszikus burgereket, félre ne érts, de a fűszeres báránypogácsák sok szempontból izgalmasabbak. Ezúttal a klasszkus coleslaw helyett az önteten is változtattam, hogy passzoljon a húshoz, és szerencsre a vendégek imádták!

Ami az alapanyagokat illeti, harissa marokkói fűszeres csilipaprika püré, a tahini pedig mindenkori kedvenc szezámpasztám. Keleti fűszereseknél mindig van, de nagyobb hiperek nemzetközi osztályán is szinte biztos, hogy kapsz.

Nu. És akkor a recept.
6 főre

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is!

A húspogácsákhoz

1 kg darált bárány, legyen a hús zsírosabb kicsit
2 tk római kömény
2 tk őrölt koriander
1 tk pirospaprika
késhegynyi fahéj

kecskesajt

A harissás majonézhez

150 ml majonéz
1 tk harissa
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál barnacukor
csapott mokkáskanál só

A káposztasalátához

½ káposzta
3-4 répa
1 nagy fej lilahagyma
150 ml joghurt
100 ml tahini
1 citrom leve

Emellett hamburgerzsemle és olyan zöldségek, amiket szeretsz bele.

  1. Keverd a majonézt a harissával, fokhagymával, cukorral és sóval össze. Ezt megteheted már előző nap is. Kóstold meg és ha kell, ízesíts utána. Felhasználásig tárold hűtőben.
  2. A salátaöntethez keverd a joghurtot a tahinivel, citrommal és sóval. Kóstold meg. Ha kell, ízesíts utána.
  3. Reszeld le a megtisztított répát nagy lyukú reszelőn és éles késsel vagy uborka gyaluval vágd 2 mm-es szeletekre a káposztát és megtisztított, félbevágott lilahagymát.
  4. Számíts arra, hogy a saláta levet ereszt az öntetben található só miatt, így csak tálalás előtt keverd össze.
  5. Add a húspogácsákhoz a fűszereket és a sót, keverd alaposan össze. Ennél a burgernél nincs olyan, hogy „túl fűszeres”, így ne spórolj semmivel. Tehetsz bele a receptben megadott fűszerek mellé kevés csilit is.
  6. Melegítsd a grillt közepesen forróra. Formázz a húsból golyókat, majd lapítsd őket korong formájúvá. Számíts arra, hogy sütés közben összeugranak, így lehetnek akár kicsit nagyobbak, mint a zsemle, amibe kerülnek majd.
  7. Tedd a húsokat a grillre, és amikor rátetted őket, a forgató lapáttal egy határozott mozdulattal nyomd mindegyiket a grillrácshoz 3-4 másodpercig, majd hagyd őket békén, míg szépen meg nem sül az egyik oldaluk. Ne fogasd közben. Ha megsültek, fordítsd őket át. Ha teszel rá sajtot, ekkor tedd rá. Várd meg, míg ez a fele is megsül.
  8. Keverd a salátát össze az öntettel. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána.
  9. Pirítsd kissé meg a hamburger zsemlék belsejét, majd kend meg a hamburger szósszal.
  10. Tégy a bucikba 1-1 húspogácsát és minden egyebet, amit szeretsz és edd meg azonnal, a káposztasaláta körettel.

Címkék: saláta buli nyár bárány grill fűszer burger george foreman közel-keleti

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr5014894030
Nincsenek hozzászólások.

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása