Fűszeres kelt tészta fonatok

Szerző: Házisáfrány - 2020.11.26. 19:50 komment

fuszeres_fonat2.jpg

Emmácska, a szépséges unokahúgom imádja a fahéjas tekercseimet. Nem hibáztatom ezért, hiszen ki ne vadulna meg a puha kelt tésztába rejtett fűszeres-cukros-vajas töltelék gondolatától? Ki ne vágyna ilyen kényeztetésre, egy unalmas, reggeli müzli helyett, vagy az ötórai tea mellé? Ezért amikor a napokban Emmához barátnők jöttek, ottalvós buliba, és megkért, csináljak nekik valami finomat, úgy döntöttem, a szokásos fahéjas tekercset alapul vége „tekerek” kettőt az alaprecepten és készítek egy olyan változatot, ami még szebb és még izgalmasabb. Úgy gondoltam, a téli ünnepek közeledtével remek ötlet lehet fahéj helyett egy komplexebb ízű karácsonyi fűszerkeverékkel tölteni a tésztát, másrészt, a konvencionális csigaforma helyett fonatot csináltam, amit muffin formában sütöttem ki. Az eredmény pedig lenyűgöző lett!

Csomó barátnőm fél az élesztős tésztáktól, mert mi van, ha túlkel, vagy nem kel meg, vagy nem lesz jó, pedig pár szabályt betartva nincs mitől aggódni! Igazából csak két buktató van ebben a műfajban.  Egyrészt rá kell szánnod az elkészítésre a megfelelő mennyiségű időt, és ügyelni kell az optimális hőmérsékletre, másrészt az ilyen sütemények frissen a legfinomabbak, így akkor jársz jól, ha azon a napon készíted el, amikor meg is fogod enni!

fuszeres_fonat3.jpg

Ennek a tésztának a cukros töltelék adja a lelkét, mely sütés közben megolvad, karamellizálódik és édes íz mellett kellemesen ragacsos állagot kölcsönöz a fonatoknak. A töltelékhez sötét nádcukrot adtam, melynek összetett íze csodásan harmonizál a fűszerekével. A sziruphoz hagyományos kristálycukrot használtam. Ez a recept tehát sajnos nem működik cukorpótlókkal, azokkal egyszerűen nem lesz “olyan”. Ami pedig a fűszereket illeti, dolgozhatsz csak fahéjjal is, én azonban egy fahéj-kardamom-gyömbér-szegfűszeg-szerecsendió keveréket csináltam házilag, durván 2:1:1:½:½ arányban, te is kikeverheted a saját kombinációdat bátran, vagy vehetsz boltban kész mézes sütemény fűszerkeveréket is, azzal sincs semmi baj!

A fűszeres tésztafonatok nagyon látványosak, elkészítésük pedig nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik! Nyújtsd ki a tésztádat kb. 3 mm vastag, szabályos lappá úgy, hogy a magassága kb. 30-35 cm legyen. Oszlasd rajta el a fűszeres-cukros tölteléket, majd óvatosan hajtsd az alsó harmadot a tészta középső harmadára, majd a felső harmadot az alsó két hajtásra. Ha ügyesen dolgoztál, kb. 12 cm magasságú, hosszúkás lapot kapsz, benne 2 csík töltelékkel. A lapot ezután vágd kb. 3.5 cm hosszú csíkokra. A csíkok mindegyikébe vágj hosszanti irányba 2 vágást úgy, hogy 3 egyforma vastagságú csíkot kapj, melyek a tészta felső részén még össze vannak nőve, tehát ne vágd végig a tésztát, a végén hagyj meg 5 mm-t, ahol a 3 csík egyben marad. Ezután fond meg, majd az aljától a teteje fele görgesd csigavonalban és tedd a fonott koszorút muffin formákba. Akkor dolgoztál jól, ha a tészta a muffin forma kb. 2/3-át teszi ki, hiszen még kelni fog és sütés közben is tovább duzzad majd.c6747bcb-b973-4bc6-9013-db3352adc14a.jpeg

165487b0-ee0c-49fb-aa9d-08567b22b30d.jpeg

2c0a6af4-dc8d-4f23-8cbb-efd9ab70ac01.jpeg

Nu. És akkor a recept.

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

Kb. 24 db fonathoz

 Az élesztős tésztához

200g tej
2 tojás
600g finomliszt
200 g vaj
25 g élesztő
50 g cukor
10 g só

A töltelékhez

150 g vaj
200 g barna nádcukor
3 ek fűszerkeverék
1 tojás

A sziruphoz

100 g cukor
100 g víz
 

  1. Langyosítsd meg a tejet, de ügyelj arra, hogy 40 foknál ne legyen melegebb! Morzsold bele az élesztőt és hagyd békén 20 percig.
  2. Tedd robotgép keverőtáljába a lisztet, cukrot, sót, puha vajat, szobahőmérsékletű tojást és élesztős tejet. Dagaszd kb. 10 percig, közepes fokozaton.
  3. Takard le és tartsd meleg helyen kb. 1-1.5 órán keresztül, amíg a duplájára nem kel.
  4. Közben keverd a puha vajat össze a cukorral és a fűszerekkel. Tedd félre.
  5. Borítsd a megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra, és nyújtsd 3 mm-es, kb. 30 cm magas lappá.
  6. Spatulával oszlasd rajra el a fűszeres cukros vajat, majd hajtsd össze és formázd meg a fenn leírtak szerint.
  7. Tedd a leírtak szerint megformázott tésztakoszorúkat enyhén kiolajozott muffin formákba. Takard le, majd keleszd őket 1 órán keresztül meleg helyen.
  8. Melegítsd a sütőt légkeveréses 180 fokra. Kend meg a tésztakoszorúk tetejét enyhén felvert tojással, majd told őket a sütőbe és süsd 15-20 perc alatt aranybarnára.
  9. Közben főzz szirupot a víz és cukor összemelegítésével. Ha a cukor felolvadt a vízben, húzd le a tűzről és tedd félre.
  10. Húzd ki a fonatokat a sütőből és még nagyon forrón kend meg őket a sziruppal.
  11. Fogyaszd a süteményt frissen.

Címkék: ünnep karácsony sütemény fűszer cukor kelt tészta dess

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr6716303440

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása