Tojásfestés vegyszermentesen, természetes színezőkkel

Szerző: Házisáfrány - 2021.03.29. 14:11 komment

shutterstock_597185381.jpgA húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. Mi imádjuk, és ilyenkor az sem zavar, ha az egész konyha kvázi lemoshatatlan, élénk színű festékben úszik. Szeretek évről-évre újabb kreatív ötletekkel előállni, mert abban, ha mindig ugyan olyan a húsvéti dekor, nincs semmi kihívás!

Így történt, hogy az idén rámentem a természetes tojásfestésre. Tudom, hogy menőn hangzana, ha azt mondanám, az egészség nevében tettem azért, hogy a tojás porózus falán ne menjen át a mesterséges ez meg az, de a valóság az, hogy a természetes festékkel színezett tojásoknak olyan gyönyörűséges árnyalatai vannak, aminek nem lehet ellenállni!

Ha teheted, hogy próbálj meg fehér héjú tojásokat szerezni, mert a barnán ezek a halvány árnyalatok nem fognak igazán izgalmasan mutatni. Ünnepek előtt időnként kapsz nagyobb hiperekben, de előfordulhat az is, hogy a baromfisodtól meg tudod rendelni.

Készülj arra, hogy ha nem bolti festékkel akarsz dolgozni, az előkészületek kicsit több időt és szervezést kívánnak, de hidd el, a lenyűgöző végeredmény mindenért kárpótol majd!

Első körben találd ki, melyik színeket szereted a legjobban, és szerezd be hozzá a hozzávalókat. A természetes festékeket erős színű növényekből nyerheted ki. Csupa hétköznapi alapanyagból, melyek bármelyik élelmiszerboltban vagy piacon beszerezhetők.

Attól függően, hogy milyen színeket szeretné, az alábbi hozzávalókat kell megvenned:

Élénk rózsaszín- cékla
Halvány kék-lila káposzta
Erős kék- áfonya
Lila- cékla+lila káposzta, vegyesen
Halvány lila- lilahagyma héja
Barnás-rózsaszín- vöröshagyma héja
Élénk napsárga- kurkumapor
Zöld- petrezselyem

Amire ügyelj

  • Akár természetes, akár mesterséges festékeket használsz, mindig igaz, hogy a tojásokat addig fogja be a legjobban a pigment, amíg forrók, így felhasználásig tartsd őket melegen.
  • A tojások héját csak ott fogja be rendesen a festék, ahol teljesen zsírtalanok. A kezünk, akármilyen alaposan mostuk meg előzőleg, valamennyire mindig zsíros, így a tojásokat kanállal, vagy gumikesztyűs kézzel mozgassuk a festékből ki és be.
  • A festékanyagot minden esetben fixáld ecettel, mert különben nem tapad meg rendesen a tojáshéjon. Túl kevés ecet használatakor a színek nem lesznek elég intenzívek, míg a túl sok ecet szétmarja a tojás héját, így ügyelj a megfelelő mennyiségekre!

Ha tetszett a poszt, ide kattintva követheted Házisáfrány kalandjait a facebookon is vagy kövess az instagramon!

Hozzávalók

250 ml festékhez, amibe egyszerre 2 tojást lehet festeni. (A mennyiségek bátran sokszorozhatók!)

Színenként 500 ml víz
1-2 bögrényi az adott növényből (káposzta, cékla reszelve, hagymahéj összenyomogatva stb.)
2-3 púpozott evőkanál a kurkumából
250 ml folyadékonként 1 ek 10%-os ecet
olaj vagy zsír a tojás fényezéséhez

  1. Tedd a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forrald fel és főzd addig, míg a színanyagok kifőnek, kb. 30 percig. Akkor jó, amikor a víz már egészen intenzív színű.
  2. Szűrd le a festett vizet, és adj hozzá 1 evőkanál ecetet.
  3. Közben főzd a tojásokat keményre és tartsd őket melegen.
  4. Tedd a tojásokat a festékbe kanál segítségével, vagy gumikesztyűs kézzel, és hagyd ázni addig, míg a kívánt színt el nem éred. (A természetes alapú festékektől nagy valószínűséggel nem lesz annyira erős a tojások színe, mint a mesterségesektől.)
  5. A kész tojásokat óvatosan csepegtesd le, szárítsd meg és kend át valamilyen zsiradékkal, hogy szépen csillogjanak.

Címkék: húsvét tojás DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr7816483978

image001.png

Facebook

Iratkozz fel hírlevelemre!

Címkék

ajándékok házilag (30) amerikai (18) aprósütemény (13) aszalt gyümölcs (4) bab (3) braising (3) brézingelés (3) bulgúr (4) buli (9) citrom (7) comfort food (5) csicseriborsó (4) csirke (9) csokoládé (15) cukor (13) dél-amerikai (3) desszert (58) dió (5) DIY (5) édes (4) édesség (22) egészséges (24) egypercesek (34) elegáns (5) élesztő (11) előétel (7) eper (7) ételfotó (3) étterem (6) fagylalt (6) fahéj (3) fesztivál (3) feta (3) főétel (14) fotó (3) francia (3) fűszer (20) fűszeres (7) fúziós (3) gallicoop (4) gluténmentes (4) görög (10) görög joghurt (5) grapoila (4) grill (3) gyerekeknek (8) gyors (8) gyors vacsorák (38) gyümölcs (6) habcsók (3) hal (3) húsvét (9) ital (5) joghurt (9) kalács (7) karácsony (28) keksz (11) kelt tészta (14) kenyér (20) kókusztej (3) könnyű (7) kovász (4) közel-kelet (5) közel-keleti (22) krémsajt (6) krumpli (3) kuszkusz (3) lazac (3) lencse (3) leves (10) liszt (5) mandula (4) marhahús (5) marokkói (6) mediterrán (9) mexikói (5) méz (4) nagy vendégségekre (3) nyár (3) olasz (11) olíva olaj (4) padlizsán (6) paprika (4) paradicsom (14) parmezán (3) péksütemény (5) pulyka (6) rizs (4) sáfrány (3) sajt (8) saláta (9) spanyol (9) sütemény (25) sütőtök (5) szponzorálttartalom (5) tahini (8) tapas-mezze (13) távol-keleti (5) tea (3) tejföl (3) tejszín (3) tenger gyümölcsei (3) tészta (7) tex-mex (3) tojás (5) ünnep (42) ünnepi ételek (35) vaj (6) vegán (8) vegetáriánus (42) vörösbor (3) zöldség (13)
süti beállítások módosítása